Sykehusansatte trapper opp streik for pensjon fra første krone
667 arbeidstakere fra LO og YS Spekter er i streik ved sykehusene fra og med tirsdag 11. juni.
May Cicilie Voldhaug deler ut flyere ved Oslo universitetssykehus.
Eirik Dahl Viggen
aslak@lomedia.no
Nær 500 sykehusansatte har streiket siden 29. mai, men nå tas 177 nye ut i streik. Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus krever svar fra sykehusdirektør Bjørn Erikstein. Ifølge Fagforbundet er Erikstein «en av mange direktører ved norske sykehus som hever millionlønn og har bunnsolid pensjonsavtale som gir ham en økonomisk sikker pensjonstilværelse».
ph
«Hvorfor unner han ikke de ansatte pensjon for all jobben de gjør i løpet av arbeidslivet? Og hvordan kan han som øverste arbeidsgiver på sykehuset forsvare en diskriminerende arbeidsgiverpolitikk hvor de som jobber under 20 prosent ikke får alderspensjon, uførepensjon eller etterlattdekning?» Det er to av spørsmålene som sykehusansatte i streik ønsker å stille sykehusdirektøren.
75 prosent er kvinner
Kravet er at ansatte som jobber i mindre enn 20 prosent stilling også skal få pensjonsoppsparing på samme måte som kommuneansatte. Det er tilkallingsvikarer eller for eksempel kvinner i små deltidsstillinger som i dag ikke får tjenestepensjon. I tillegg går mange glipp av uførepensjon og etterlattepensjon.
75 prosent av dem som ikke får pensjon på grunn av disse reglene er kvinner, ifølge beregninger. Streiken omfatter Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital, Helse Bergen, Sørlandet sykehus, Sykehuset Østfold, Sørlandet sykehus Arendal og Universitetssykehuset Nord-Norge.
Streiken rammer blant annet timeoppfølging, dokumentasjonsarbeid, vedlikehold av medisin-teknisk utstyr, renhold, pasient- og varetransport på de berørte sykehusene.
– Dette er vår første opptrapping av streiken, og vi vil fortløpende vurdere ytterligere opptrapping. Kampviljen for rettferdig pensjon er stor, sier leder Lizzie Ruud Thorkildsen i YS Spekter.
Fastsatt ved lov
Spekter har så langt ikke ønsket å komme de streikende i møte. Arbeidsgiverforeningen viser til at flere yrkesgrupper, som leger og sykepleiere, har 20-prosentsgrensen fastsatt ved lov, og at det derfor vil være en forskjellsbehandling av ansatte på sykehusene dersom de streikende vinner fram. De viser også til det regjeringsoppnevnte pensjonsutvalget som er ventet å legge fram sine konklusjoner til neste år.
ph
YS på sin side reagerer på det de mener er manglende samarbeidsvilje fra Spekter. Selv mener de å ha lagt ned et betydelig arbeid for å sikre at uttaket ikke rammer liv og helse for pasienter i sykehusene som er rammet av streiken.
Kravet om pensjon fra første krone gjelder til sammen 4.160 arbeidstakere i sykehusene. Over halvparten er arbeidstakere under 35 år. Deltidsansatte i sykehus med under 20 prosent stilling blir ikke meldt inn i pensjonsordningen. Ifølge et regnestykke fra Fagforbundet kan det samlede tapet for en ansatt i oppunder 20 prosent stilling bli på 390.000 kroner.
I kommunesektoren har alle ansatte vært sikret pensjonsopptjening fra første krone siden 2013.