JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusprotest og vervetokt i Narvik

I forbindelse med Fagforbundsuka har sentrale og lokale tillitsvalgte i Fagforbundet vært på sjarmoffensiv på Narvik sykehus denne uka. Torsdag var det folkemøte i byen.
BLIDE: Hans Martin Aase var glad for at medlem i Fagforbundet Abdi Aziz Abdukkahi  var fornøyd med lønnsoppgjøret

BLIDE: Hans Martin Aase var glad for at medlem i Fagforbundet Abdi Aziz Abdukkahi var fornøyd med lønnsoppgjøret

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Flere av de faglige tillitsvalgte i Narvik deltok i forrige uke i protestmarsjen sammen med de 2000 LO-organiserte i hovedstaden for lokalsykehusene i distriktene. Under parolen "Stopp raseringen av Helse-Norge" gikk de til Løvebakken, der statsråd Bent Høie (H) møtte opp og fikk solid buing flere ganger da han sa at han tok ansvaret for å nedlegge Rjukan og Kragerø sykehus for å gi pasientene i Telemark. Statsråden mener det var riktig å legge ned akuttmottakene men møter stor motstand i fagbevegelse. De frykter et ras av nedbygging, frem til Nasjonal sykehusplan kommer til Stortinget. Også i Narvik er folk og tillitsvalgte bekymret for sitt lokale sykehus.

Sentral drahjelp

Sissel-Anne Clausen, hovedtillitsvalgt i Narvik og leder av Fagforbundet Narvik er stolt over at de har valgt å sette fokus på sykehus under Fagforbundsuka. Både befolkning i og rundt Narvik og lokale politikere er opptatt av dette.

Selv er Clausen leder for 1990 medlemmer deriblant rundt 130 ansatte ved Narvik sykehus organisert under UNN. For å sette ekstra Narvik Sykehus på dagsorden denne uka fikk Clausen besøk av Hans Martin Aase som er avdelingsleder for Nasjonalt sykehuskontor i Fagforbundet, Sylvi Nergård i organisasjonsenheten, Dagny Pettersen lokal LO-leder og allmenn lege Benjamin Lischner med seg for å dele tanker på folkemøte.

Verveoffensiv

I forkant av folkemøte hadde de faglige tillitsvalgte en verveaksjon på sykehuset i Narvik der målet var å verve nye medlemmer. Arbeidsplassbesøk og oppsøkende virksomhet er kjernevirksomheten under Fagforbundsukene. Tillitsvalgte og ansatte i hele Fagforbundet fra øverst i nord til nederst i sør er ute på forskjellige aktiviteter. Og på flere steder fokuserer de på lokalsykehus.

– Dette er jo egentlig kick off for fagforbundets sommersatsing på sykehusene og vi har valgt dette tidspunktet da det er mange vikarer, studenter og unge folk på jobb som kanskje ikke er organisert, røper Sylvi Nergård. Hans Martin Aase kom rett fra Arendal Sykehus der de har hatt lignende aksjon og gleder seg til å bli bedre kjent med forholdene i Narvik.

Allerede ved inngangen til sykehuset møtte Bengt Ole Larsen, nestleder i fagforbundet Narvik, Tore Jakobsen, 1. nestleder i Fagforbundet Nordland, Hans Martin Aase og Sylvi Nergård et fornøyd medlem som de kunne dele ut termosflaske til.

– Jeg har aldri hatt råd til ikke å være fagorganisert. Gjennom forbundet har vi gunstig rente på boliglånet så for meg er det en selvfølge, sa Jan Kosmo fra Fauske som jobber i sjåførtjenesten ved sykehuset. I dag drev han med gartnerarbeid da Fagforbundets delegasjon dukket opp.

– Her kan du gjøre en konkret jobb for sykehuset, sa han og utfordret Sylvi Nergård til å plante noen blomster i bedet ved hovedinngangen. Første stopp inne i sykehuset var pauserommet til renholderne.

– Er dere fagorganiserte, er innledningsfasen til Tore Jakobsen som har med seg innmeldingsblanketter i jakka. Han håper å få napp inne i det dunkle rommet med de blide kollegaene.

Fornøyde renholdere

– Her er alle i avdelingen unntatt to fagorganisert og vi har et fantastisk arbeidsmiljø, sier Torhild Sivertsen og tar et godt tak i Abdi Aziz Abdullahi som kaster seg opp i fanget hennes og ler høyt. Abdullahi, som opprinnelig er fra Somalia, har jobbet ved sykehuset i 7 år og trives godt sammen med sine kvinnelige kolleger. Han merker at det blir flere arbeidsoppgaver, men klager ikke.

– Ja her har vi det flott og holder ut selv om jobben er tung, forteller Hilde Zimmermann som har jobbet der i 30 år. Hennes kollega Mariann Jensen nikker.

– Er du fornøyd med årets lønnsoppgjør da? Spør Hans Martin Aase og møter blikket til Abdullahi.

– Ja jeg er fornøyd. Jeg har i dag rundt 2865.00 i året uten fagbrev, men det har jeg tenkt å ta om ikke så lenge, sier Abdullahi. Aase minner om at Fagforbundet har gode stipendordninger i tillegg til gode bank og forsikringsordninger. Det har Abdullahi merket seg. I de andre avdelingene er det flere som er organisert i andre forbund utenfor LO-familien men de tillitsvalgte gjør så godt de kan for å selge inn fordelene med å være i Fagforbundet. Ungdommene de møter er nysgjerrig og flere ber om mer materiale og innmeldingsblanketter. I kjøkkenet møter de flere unge midlertidige ansatte og vikarer som ikke er organisert men vil svært gjerne høre mer om LO. De er overrasket over å høre at Fagforbundet er landets absolutt største arbeidstakerorganisasjon og har nå nesten 340 000 medlemmer. Her er det medlemmer med ulike yrker og med forskjellig utdanning.

– Vi jobber for trygghet og bedre lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i ulike virksomheter i offentlig og privat sektor, og dette vil vi gjerne at alle skal få nyte godt av. Særlig er vi opptatt av dere unge, sier Tore Jakobsen.

Synlig, nær og stolt

Sissel M. Skoghaug nestleder i Fagforbundet er glad for at de tillitsvalgte i Nord-Norge fokuserer på lokalsykehusene. Hun mener slike aksjoner under Fagforbundsukene er viktig.

– Hovedmålet er å være synlig og nær ute blant ansatte, og stolte av det vi får til. Slik kan vi ivareta medlemmer og verve nye medlemmer. Det er gjennom å være ute på arbeidsplasser at vi kommer i kontakt med ansatte som av forskjellige årsaker er uorganiserte, sier hun.

– Ikke bare er det viktig å få frem at forbundet jobber for tryggere og bedre arbeidsforhold, men i tillegg er vi opptatte av å ivareta fagutvikling, yrkesstolthet, og kvalitet. Vi vil ha innflytelse på både samfunnsutvikling og arbeidsliv, og da er mangfoldet av ulike yrker viktige for oss. Skal vi nå våre vedtatte mål sier det seg selv at vi må være mange medlemmer, sier hun stolt.

Fagligpolitisk samarbeid

Roger Bergesen, leder av Narvik AP og tidligere redaktør av Fremtiden, mener kampen for Narvik sykehus innhold og fullverdighet er en av de viktigste politiske kampene.

– Jeg mener at hvis man bygger ned sykehus, høgskole eller alpinanlegget i Narvikfjellet så berører du folkesjelen og basis for all virksomhet og velferd, sier han. Til vanlig leder han investeringsselskapet Forte Narvik som jobber med å skape nye arbeidsplasser i kommunen. Han sier at all næringsvirksomhet er avhengig av at velferden, sykehus og kommunen fungerer godt.

– Vi har jo lagt merke til den nye sykehuspolitikken til den nye regjeringen og at de legger ned akuttmottak på Rjukan sykehus. Denne utviklingen liker vi ikke, så vi i Arbeiderpartiet vil jobbe fagligpolitisk lokalt for å hindre dette i Narvik, ser han. Bergesen sier likevel at det er viktig at man er beredt på forandringer i framtiden også i sykehussektoren blant annet i forhold til funksjonsfordeling.

– Men vi kan ikke akseptere at det rammer akuttmottaket til de rundt 40.000 som bor i område, sier han.

Frykter for den gyldne timen i Narvik

Rundt 50 mennesker deltok i folkemøte om Narvik sykehus i går kveld. Allmennlege Benjamin Lischner frykter at uten akuttredeskap og fødestua blir tilbudet forverret.

Lischner delte sin erfaring fra Kiruna der også lokalsykehuset ble gradvis bygget ned og tilbudet til befolkningen ble forverret. Han minnet om at det pågår store utbyggingsprosjekter i byen og at det da også var viktig å ha et fullverdig sykehustilbud hvis uhell skal oppstå. Da er det tid som gjelder.

Den gyldne time

– Blant legene har vi et uttrykk som heter «den gyldne time». Det er tiden det tar når en pasient blir akutt syk og til han/hun får hjelp. Denne bør ikke overstige en time. Etter det er det vanskelig å redde liv. Men det ser jeg kan skje nå, sa han til tilhørene som hadde møtt opp i bystyresalen i Narvik Rådhus.

Engasjement

Det var Fagforbundet som hadde tatt initiativ til dette møte. Dagny Pettersen, leder for aksjonskomiteen for Narvik sykehus, holdt et engasjert innlegg der hun advarte mot at politikken som nå føres fra den borgerlige regjeringen kan føre til mer politikerforrakt og større avstand mellom vanlige folk og politikere. Hun sa at dette ikke bare handlet om Narvik sykehus men at dette er en nasjonal sak som folk i mange lokalsamfunn opplever nå.

– Helseministeren og regjeringen må få klar beskjed, det må bli en storm, sa hun til applaus i salen. Varaordfører Trond Millerjord forsikret de oppmøtte med at det fra den politiske ledelseni kommunen vil gjøre alt som kan for å berge sykehuset og benyttet samtidig anledningen til å takke alle som engasjerer seg.

Annonse
Annonse