JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire politiske skandaler på tolv måneder:

– Tajik har en formidabel oppgave foran seg for å gjenopprette tilliten, sier ekspert på politiske skandaler

Hadia Tajik må nærmest knuse glasstaket for å kunne gjøre comeback som partileder og eventuelt statsminister, mener statsviter Kim Arne Hammerstad.
Kim Arne Hammerstad er ekspert på politiske skandaler. Hadia Tajiks sak er helt klart alvorlig, mener han.

Kim Arne Hammerstad er ekspert på politiske skandaler. Hadia Tajiks sak er helt klart alvorlig, mener han.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Fire skandaler på tolv måneder er et høyt snitt, sier statsviter Kim Arne Hammerstad til FriFagbevegelse.

Hammerstad har skrevet masteroppgave om politiske skandaler og ga våren 2020 ut boka «Politiske skandaler. Sex, korrupsjon og maktkamp» på Res Publica.

Han begynner snart å få nok materiale til en oppfølger.

De fire skandalene statsviteren viser til, har involvert en statsminister, to statsråder og en stortingspresident.

«Sushi-gate»

Det startet for nesten nøyaktig ett år siden med Erna Solberg og hennes «sushi-gate», som førte til at landets daværende statsminister måtte betale en bot på 20.000 kroner, etter å ha brutt koronaregelverket i forbindelse med en bursdagsfeiring.

– Det fikk ikke store konsekvenser, men gjorde veien brattere for henne og Høyre i valgkampen og svekket bildet av Erna Solberg hos velgerne, sier Hammerstad.

Så fortsatte det med tre pendlerbolig-saker: KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap), før det kulminerte foreløpig onsdag med Ap-nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.

Både Ropstad og Hansen måtte fratre som henholdsvis partileder og statsråd og stortingspresident, mens Tajik trakk seg som statsråd onsdag. Alle tre sitter på Stortinget.

Les også: Hadia Tajik var statsråd i 140 dager. Slik ryddet hun opp i arbeidslivet

Veldig alvorlig

Hammerstad kan på stående fot ikke huske at noen har trukket seg som statsråd i et stort parti uten å miste vervet i toppledelsen.

Da Audun Lysbakken måtte gå som statsråd i 2012, ble han riktignok sittende som nestleder og ble bare dager senere SVs nye leder.

Hammerstad mener Hadia Tajiks sak er alvorlig, og innebærer et dramatisk fall.

– Hun var jo regnet som den mektigste kvinnen i norsk politikk og en kronprinsesse i Arbeiderpartiet. Hun hadde også den viktigste og største porteføljen til partiet som arbeids- og inkluderingsminister i regjeringen, med de aller viktigste sakene fra Hurdalsplattformen.

– Kort oppsummert er det et stort fall og en alvorlig skandale med alvorlige konsekvenser, sier Hammerstad.

Han mener det er naturlig å sammenligne saken med Kjell Ingolf Ropstads avgang som KrF-leder og statsråd.

Den saken fikk også alvorlig konsekvenser for partiet. Den kan ha kostet partiet å komme over sperregrensen ved valget.

– Virker som Ap ikke har skjønt alvoret

Hammerstad er mest overrasket over hvordan Arbeiderpartiet har håndtert Tajik-saken.

– Det virker som partiet ikke helt har skjønt alvoret i saken. Tajik virket heller ikke veldig ydmyk i tilnærmingen sin i begynnelsen, før noen fortalte at hun burde innse alvoret, sier Hammerstad.

Hammerstad mener også at partiet i etterkant sliter med å forklare hvordan hun kan ha tillit som nestleder, så lenge hun ikke har tillit som statsråd.

Må knuse glasstaket

Statsviteren mener Hadia Tajik nærmest må knuse glasstaket for å kunne gjøre comeback som partileder og eventuelt statsminister.

– Hun har en formidabel oppgave foran seg for å gjenopprette tilliten. Det som taler for henne er at hun fortsatt er ung, mener han.

Samtidig er kanskje hennes største «konkurrent» når det gjelder nestledervervet, kunnskapsminister Tonje Brenna, fire år yngre.

Hammerstad peker også på noe annet: Det måtte ende med en trist sorti for Hadia Tajik da tre LO-topper gikk ut i VG og krevde svar fra henne i saken for å kunne gjenopprette tilliten.

– Når dine egne vender seg mot deg, lever du som statsråd på lånt tid, mener Hammerstad.

Han peker også på at det faktum at Tajik var statsråd med ansvar for Nav gjorde saken ekstra kinkig.

– Det ville vært umulig for Tajik å fortsette med denne pendlerboligsaken hengende over seg. Det er nærmest en naturlov at denne typen skandaler ender i politisk avgang, mener Hammerstad.

Kommentar: «Paradoksalt nok mister landet nå en arbeidsminister som LO-familien har skrytt opp i skyene»

Annonse
Annonse