Tankesmien Agenda må kutte i stillinger og stramme inn pengebruken
Tiårsjubileet til den rødgrønne tenketanken feires med kutt. Men LO vil fortsette som eier.
Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman
helge@lomedia.no
Tankesmien Agenda så dagens lys i 2014, og er ment å være et alternativ og en konkurrent til den liberale tenketanken Civita.
Milliardæren Trond Mohn var svært sentral i oppbyggingen av Agenda, men i 2022 trakk han seg helt ut etter å ha bidratt med atskillige millioner kroner siden oppstarten. Hans årlige bidrag var seks millioner kroner.
Skal videreutvikles
LO-leder Peggy Hessen Følsvik uttalte til FriFagbevegelse, da Mohn trakk seg, at LO er takknemlig for hans bidrag til å bygge opp Agenda gjennom en årrekke.
Samtidig signaliserte hun at arbeiderbevegelsen skal videreutvikle Agenda som en rødgrønn tenketank.
LO er positive til fortsatt engasjement i Tankesmien Agenda. Men LO er nå alene om å gi økonomisk støtte til virksomheten, som gis årlig som en kapitalfornyelse.
Daglig leder i Tankesmien Agenda, Trygve Svensson, har vært daglig leder i Agenda de fem siste årene. Han mener det var klokt av arbeiderbevegelsen å investere i en tenketank.
Høyresiden lykkes
– Vi vet at høyresiden har lykkes og fått mye gjennomslag på denne måten både i USA, Europa og Norge, sier han til FriFagbevegelse.
I Norge er det tre svært aktive tenketanker, Civita på borgerlig side og Agenda og Manifest på den venstresiden.
– Både Manifest og Agenda spiller en viktig rolle på hver sin måte, understreker Svensson.
Mens Manifest er en tenketank på venstresiden, er Agenda en tenketank for sentrum/venstre i politikken, og ble på mange måter dannet som et resultat av det rødgrønne regjeringssamarbeidet mellom 2005 og 2013.
– Da Agenda startet var det krefter i arbeiderbevegelsen som ønsket å bygge broer også til KrF og Venstre. Nå har både KrF og Venstre tatt tydelig veivalg og plassert seg på borgerlig side. Med dette veivalget, er det ikke noe poeng for oss å samarbeide med de, sier Svensson.
21 ansatte
I dag har Tankesmien Agenda 11 heltidsansatte og to datterselskaper; et rådgivingsselskap som går med overskudd og forlaget Rex Publica.
Det er totalt 21 ansatte i «Agenda-familien». Med et strammere budsjett kuttes toppledelsen i Agenda fra fire til tre personer.
Hovedoppgaven er tredelt:
• Å lage politikk «i tråd med arbeiderbevegelsens verdier på en rekke samfunnsområder.
• Reise debatt slik at samfunnsdebatten tilføres perspektiver fra arbeiderbevegelsen.
• Knytte bånd mellom de rødgrønne partiene og fagbevegelsen.
– Vi er veldig glad for å kunne være arbeiderbevegelsens tankesmie. Etter 10 år føler vi at vi begynner å bli en del av den levende arbeiderbevegelsen. Folk inviterer oss på konferanser, bestiller notater, og inviterer oss til politikkutvikling. Vi føler også at vi er med på å bygge broer mellom det politiske miljøet og fagbevegelsen, sier Trygve Svensson til FriFagbevehelse.
Sterk konkurranse
«Konkurrenten» Civita har på sin side i dag 25 medarbeidere og et atskillig større budsjett.
Mens LO er eneste eier i Agenda, har Civita totalt 114 eiere, med NHO, Norges Rederiforbund og Liberalt forskningsinstitutt som de største aksjonærene.
Omsetningen i 2022 var 18,5 millioner kroner. Agenda, på sin side, hadde i 2022 en omsetning på seks millioner kroner.
LO-forbundene har gitt signaler om det er ønskelig at Agenda fortsetter å være en tankesmie for fagbevegelsen, og at eierskapet opereres som i dag gjennom LO.
I tillegg samarbeider ulike forbund med Tankesmien om konkrete prosjekter underveis.
I 2023 hadde Agenda samarbeidsprosjekter med blant annet Handel og Kontor, Fagforbundet, Industri Energi, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).
PS: Daglig leder i Civita gjør FriFagbevegelse oppmerksom på at det stemmer at det er bilde av 25 medarbeidere på hjemmesiden, men at mange av disse arbeider deltid. Det er 13-14 årsverk i Civita, som ikke har noen underliggende virksomhet.