I stedet for økt pensjonsgrunnlag for oljearbeiderne, endte de to fagforbundene bak gruppesøksmålet opp med ei advokatregning på en kvart million kroner etter at tingretten hadde avsagt sin dom.
Sissel M. Rasmussen
Tapte massesøksmål
7.500 oljearbeidere tapte første runde i striden om å få nattillegget medregnet i den pensjonsgivende inntekten.
Einar Fjellvik
einar.fjellvik@lomedia.no
Stavanger tingrett satte torsdag et foreløpig punktum i den årelange striden mellom 7500 nåværende og tidligere ansatte og 18 flyteriggbedrifter tilsluttet Norsk Rederiforbund.
Kjernen i striden er uenighet om nattilleggene oljearbeiderne får skal regnes med i den inntekten som legges til grunn for å beregne hvor stor pensjon de får når arbeidslivet tar slutt. For den enkelte ansatte kan nattillegget gjøre at pensjonsgrunnlaget øker med ca 50.000 kroner per år (regnet i 2013-kroner).
Når det har blitt en rettsfeide ut av dette skyldes det at Tjenestepensjonsloven sier at nattillegg skal med i grunnlaget, mens pensjonsavtalen til disse oljearbeiderne er en del av tariffavtalen - og der er uttrykket «regulativlønn» brukt.
– Vi mener at «regulativlønn» også inneholder nattillegg. Men uansett så mener vi at det vil være lovbrudd hvis ikke nattillegget er med i pensjonsgrunnlaget, sa Gro Losvik, forbundssekretær i Industri Energi, til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no før saken kom opp for retten.
Stavanger tingrett så det ikke på samme måte. I dommen heter det at avtalte retten er kommet til at tariffbetingelser
«ikke er i strid med teksten i foretakspensjonsloven». Rette viser til at det skal ses bort fra varierende tillegg når pensjonsgrunnlaget fastsettes, og «rettens syn er at nattillegget er et varierende tillegg i lovens forstand», heter det i dommen.
Dermed frikjente retten riggselskapene og dømte i tillegg de to fagforbundene, industri energi og Safe, til å betale saksomkostninger på vel 286.000 kroner.
– Jeg er skuffet og grunnleggende uenig i dommen. Nå skal vi finlese den for å vurdere eventuell anke, sier Industri Energis advokat i saken, Alexander Lindboe, i en kommentar lagt ut på forbundets nettsted.
Ifølge Lindboe er dommen relativt omfattende. Det trengs derfor noe tid til å lese den grundig før anke vurderes. Ankefristen er én måned.
Last ned:
Dommen fra Stavanger tingrett i sin helhet
Tidligere artikler:
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie