Tapte massesøksmål
7.500 oljearbeidere tapte første runde i striden om å få nattillegget medregnet i den pensjonsgivende inntekten.
I stedet for økt pensjonsgrunnlag for oljearbeiderne, endte de to fagforbundene bak gruppesøksmålet opp med ei advokatregning på en kvart million kroner etter at tingretten hadde avsagt sin dom.
Sissel M. Rasmussen
Saken oppsummert
Einar Fjellvik
einar.fjellvik@lomedia.no
Stavanger tingrett satte torsdag et foreløpig punktum i den årelange striden mellom 7500 nåværende og tidligere ansatte og 18 flyteriggbedrifter tilsluttet Norsk Rederiforbund.
Kjernen i striden er uenighet om nattilleggene oljearbeiderne får skal regnes med i den inntekten som legges til grunn for å beregne hvor stor pensjon de får når arbeidslivet tar slutt. For den enkelte ansatte kan nattillegget gjøre at pensjonsgrunnlaget øker med ca 50.000 kroner per år (regnet i 2013-kroner).
Når det har blitt en rettsfeide ut av dette skyldes det at Tjenestepensjonsloven sier at nattillegg skal med i grunnlaget, mens pensjonsavtalen til disse oljearbeiderne er en del av tariffavtalen - og der er uttrykket «regulativlønn» brukt.
– Vi mener at «regulativlønn» også inneholder nattillegg. Men uansett så mener vi at det vil være lovbrudd hvis ikke nattillegget er med i pensjonsgrunnlaget, sa Gro Losvik, forbundssekretær i Industri Energi, til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no før saken kom opp for retten.
Stavanger tingrett så det ikke på samme måte. I dommen heter det at avtalte retten er kommet til at tariffbetingelser
«ikke er i strid med teksten i foretakspensjonsloven». Rette viser til at det skal ses bort fra varierende tillegg når pensjonsgrunnlaget fastsettes, og «rettens syn er at nattillegget er et varierende tillegg i lovens forstand», heter det i dommen.
Dermed frikjente retten riggselskapene og dømte i tillegg de to fagforbundene, industri energi og Safe, til å betale saksomkostninger på vel 286.000 kroner.
– Jeg er skuffet og grunnleggende uenig i dommen. Nå skal vi finlese den for å vurdere eventuell anke, sier Industri Energis advokat i saken, Alexander Lindboe, i en kommentar lagt ut på forbundets nettsted.
Ifølge Lindboe er dommen relativt omfattende. Det trengs derfor noe tid til å lese den grundig før anke vurderes. Ankefristen er én måned.
Last ned:
Dommen fra Stavanger tingrett i sin helhet
Tidligere artikler:


Nå: 0 stillingsannonser