JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering

To av de nye statsrådene overlevde Utøya: – En seier for demokratiet, mener Støre

Jan Christian Vestre og Tonje Brenna måtte begge rømme fra terroristen Anders Behring Breivik. Nå er de begge statsråder i den nye regjeringen til Jonas Gahr Støre.
Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Landets nye statsminister, Jonas Gahr Støre, er stolt over bredden i sin nye regjering.

– Vi har et aldersspenn fra 67 til 28 år. Odd Roger (Enoksen, forsvarsminister) var statsråd på 90-tallet, på 2000-tallet og har tatt en pause før han kom tilbake nå. Og vi har Emilie (Enger Mehl, justisminister) som er 28. Vi har bonden og bedriftslederen, bygd og by. Og vi har Brann og Bodø/Glimt og alt imellom, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han presenterte den nye regjeringen på Slottsplassen torsdag.

– Og vi har flest kvinner, og det er jeg veldig stolt av.

Men Jonas Gahr Støre trakk også fram et annet poeng i sin hilsningstale til de frammøtte.

Var på Utøya

– Vi har to dyktige statsråder i denne regjeringen som var på Utøya 22. juli 2011, sa Støre.

Han viste da til kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre.

Tonje Brenna (33) var generalsekretær i AUF og ansvarlig på Utøya-leiren, og for håndteringen av etterlatte, drepte og skadde i etterkant. Hun var også rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg da 22. juli-kommisjonens rapport ble overlevert.

Tonje Brenna er ny kunnskapsminister.

Tonje Brenna er ny kunnskapsminister.

Leif Martin Kirknes

I sommer brøt hun sin selvpålagte taushet. I «22. juli – og alle dagene derpå» leverte hun en intens skildring av terroraksjonen på Utøya, og fram for alt dagene etterpå mellom to permer.

Rett før hun ankom Slottsplassen, trakk hun seg som fylkesrådsleder i Viken fylke for å bli kunnskapsminister.

For henne har det vært helt naturlig å fortsette med politikk etter terroraksjonen. I boka skriver hun også at hun ikke helt skjønte hvorfor mange forlot AUF og politikken etter terroraksjonen.

Det gjør hun nå. Hun synes det ble utmattende å drive med politikk i månedene og årene etterpå. Slitsomt å være så redd.

Jan Christian Vestre deltok også på Utøya-leiren 22. juli 2011. Han klarte å rømme fra terroristen ved å gjemme seg og løpe barføtt på de skarpe steinene i sjøkanten over en time uten å merke verken blod eller smerte før han kom seg i sikkerhet på landsiden.

Vestre var også styreleder for gjenreisningen av Utøya i årene 2013–2017. Han har gitt uttrykk for at Utøya for alltid vil være en del av hans liv. Han synes det fortsatt er vanskelig å beskrive den intense frykten alle på øya opplevde.

Aktuelt: Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

Stolt statsminister

Jonas Gahr Støre er klar på at han er stolt over at både Tonje, Jan Christian og mange andre fortsatte med politikk etter 22. juli 2011.

– At de bruker all sin kraft på å bidra til et bedre samfunn. Og at de i dag tar på seg det tyngste politiske ansvaret man kan ta i Norge. Er du statsråd, er du folkets tjener. Og du tar de oppgavene på det største alvor. Ti år etter kan vi si: Demokratiet vant, sa Støre til applaus.

Samtidig innrømmer han at regjeringen både har store oppgaver og utfordringer foran seg.

– Vi skal møte klimakrise, digitalisering, ulikhet, utfordringer i velferdsstaten, men knapt noe land er bedre rustet med folkene de har, ressursene de har, muligheten de har og samholdet de har, sa Støre.

Og viste til at regjeringen straks skal begynne med å sette Hurdalsplattformen ut i livet.

Aktuelt: Hadia Tajik er ny arbeidsminister. Hun har vokst opp med et tett forhold til fagbevegelsen

Warning
Annonse
Annonse