Barnehageansatte:
To av tre barnehageansatte er blitt pålagt renholdsoppgaver: – En hån mot faget vårt
– Det er renholderne bør drive med renhold, understreker tillitsvalgte i Fagforbundet.
VASKER SELV: Fagforbundet-tillitsvalgte er svært kritiske til at de ansatte selv vasker i barnehagene i Oslo. Renhold skal gjøres av profesjonelle, sier de.
Werner Juvik
guro.gn@hotmail.com
I juni ble det sendt ut en spørreundersøkelse til alle Fagforbundets medlemmer innen oppvekstsektoren i Oslo for å kartlegge hvordan de har opplevd smittevernsarbeidet etter at retningslinjene kom.
Der kom det fram at to av tre ansatte er pålagt renholdsoppgaver. Dette gjelder spesielt i barnehagene.
En profesjon
Renhold og hygiene har blitt ekstra viktig både hjemme og på jobb, og hvor enn man befinner seg de siste månedene.
– Det er viktig å få fram at renhold er et yrke og en profesjon, sier leder i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik.
• Lest denne? Fengselsansatte, fanger og innleide har vasket Ila under koronakrisa: Nå krever de flere proffe renholdere
Retningslinjene for smittevern i oppvekstsektoren innebar blant annet langt strengere krav til renhold. Det har barnehageansatte merket godt, da bare halvparten oppgir i undersøkelsen at det har vært økt renhold utført av renholdspersonale på deres arbeidsplass.
FAGARBEID: – Det er viktig å få fram at renhold er et yrke og en profesjon, sier leder i Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo, Berit Tevik.
Steinar Ottesen, Fagforbundet
Mer overtid på ansatte
Samtidig som de ansatte må ha passet enda bedre på at barna ikke blander seg med andre enn den kohorten de er tildelt, har de også måtte utføre ekstra renholdsarbeid. Dette har ført til overtid på flere.
Det gjelder spesielt i private barnehager, der også nesten en av tre oppgir at de ikke har fått overtidsbetalt.
– Det er vanskelig å få barna til å hjelpe til med vasking, spesielt i barnehagen. Det har gjort at de øvrige ansatte har måtte vaske både før og etter arbeidstid noen steder, sier Tevik til Fagbladet.
• Debatt: «Det er ingen overflod i offentlig sektor. Kutt og underfinansiering rammer oss alle»
Hun forteller også at det på skolene er lettere å få barna til å overholde smittevernregler og hjelpe til med vasking. Samtidig er det også renholdere på skolen i Oslo som vasker på dagtid, mens det i barnehagene blir vasket etter stengetid.
Dette kommer også fram i undersøkelsen, der 37 prosent i skolen svarer at de har påtatt seg renholdsoppgaver, mot nærmere 80 prosent i barnehagene.
Forskjell på å gjøre rent og renhold
– At barnehageansatte gjør rent er en uting og kan gjøre det vondt verre. Jeg blir provosert og mener det er en hån mot faget vårt.
Det sier renholder og styremedlem i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ann-Elisabet Sandvold, når hun får høre om funnene i undersøkelsen i Oslo.
Hun blir forbauset over at det ikke i større grad blir satt inn flere faglærte renholdere som vet hva de driver med i barnehagene.
Selv har hun nå vasket på en barneskole i Gloppen kommune etter at elevene kunne komme tilbake, og vet hvor viktig det er at renholdet blir gjort skikkelig.
– Det er stor forskjell på å gjøre rent og renhold, det er faktisk en utdanning. Man skal vite hva man gjør og hvilke kjemiske reaksjoner som kan oppstå ved å bruke feil produkt. Det er lett å ødelegge overflater, sier hun til Fagbladet.
Sandvold tror smittevern og renhold fortsatt kommer til å være ekstra viktig i lang tid fremover, og håper kommunene setter inn ekstra ressurser der det trengs.
• Lest denne? Galt utført renhold kan spre smitte framfor å stoppe den: – La fagfolk gjøre jobben
Vil øke bemanningen
Av 5.798 utsendte e-poster fra Fagforbundet Oslo, kom det inn 1.385 svar fra ansatte i oppvekstsektoren i Oslo i perioden 9. til 18. juni.
Etter å ha sett svarene på den anonyme undersøkelsen, vil Fagforbundet Barn og Oppvekst Oslo se på om bemanningen av renholdere bør økes.
– Renholdere er en veldig viktig ressurs og krisen har demonstrert dette. I tillegg bør renhold tas tilbake i egenregi slik at det handler om kvalitet og ikke profitt, sier Berit Tevik.
Hun understreker at deres politikk hele tiden har vært at renhold skal utføres av kvalifisert renholdspersonale og at renhold bør utføres på dagtid, også i barnehagene.
I dag har de færreste bydelene i Oslo renholdet i barnehagene i egen regi. De har i stedet lagt renholdet på anbud til selskaper som utfører det etter åpningstid.
– Renholderne blir på mange måter usynlige ansatte og mister det fellesskapet de kunne hatt om de vasket på dagtid. Jobben de gjør er kjempeviktig og bør bli synlig, sier Tevik.
Fagforbundet Oslo ønsker at renholdet skal re-kommunaliseres slik at kommunen kan sikre gode lønns- og pensjonsvilkår.
Mangel på opplæring
Opplæring i å gjennomføre nødvendige smitteverntiltak som beskrevet i veilederen var et krav fra Utdanningsdirektoratet.
Undersøkelsen viser at 7 prosent av barnehagelærerne sier de ikke fikk noe opplæring i retningslinjene da smittevernveilederen ble sendt ut.
– Det er ikke holdbart i det hele tatt. Mye av grunnen til at vi sendte ut undersøkelsen, var at vi trodde det stod enda dårligere til enn dette, sier Tevik.
Smittevernveilederens krav om opplæring var et kriterie for at barnehagene kunne åpnes på en forsvarlig måte og for å skape trygghet for ansatte og foresatte om at det er greit å sende barna i barnehagen.
– Vi har ikke rukket å gjøre noen tiltak etter at svarene fra undersøkelsen kom i juli, men kommer til å følge opp alt til høsten, sier Berit Tevik.