JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge velgere

Tonje Brenna er sjefen for Aps nye politikk: – Vi må snakke med og til unge folk

Ap-nestlederen har en plan for hvordan partiet skal vinne tilbake unge menn og kvinner.
Ap-nestleder Tonje Brenna har hovedansvaret med å utvikle en ny politikk for partiet.

Ap-nestleder Tonje Brenna har hovedansvaret med å utvikle en ny politikk for partiet.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

De fine sommerdagene har vært langt mer behagelige for Ap-nestleder og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna enn de elendige målingene for partiet.

Vanlig kutyme har vært overskrifter som «Borgerlig flertall» og «Ap i dyp krise». Ap har også måttet leve med at Frp har snust på posisjonen som landets nest største parti. 

De unge mennenes flukt til Høyre og Frp bryter dessuten med tradisjonen om Ap som det største partiet blant de unge. Tendensen nå er også at de yngste kvinnene vinker farvel til partiet.

Framtidas velgere

Tonje Brenna har fått oppdraget med å lede programkomité-arbeidet i Ap. Det betyr å stake ut kursen for partiet før neste års landsmøte og få laget en ny politikk med varighet til 2029.

Hun erkjenner at Ap gjør det «for dårlig i alle velgergrupper». Det gjelder like mye lokalvalget i fjor som målingene hittil i år. Det som gjør henne ekstra urolig er at partiet ikke lenger har den samme appellen hos de unge.

Disse velgerne er, som hun selv sier det, «framtida på kort, mellomlang og lang sikt».

– Jeg tror politikken generelt i for liten grad snakker med og til unge folk. Det er også noe med å ta de stemmene, meningene og velgerne på alvor. Legger vi til utålmodigheten som unge folk har, blir blandingen en skuffelse og opplevelse av at partiet ikke er til for den enkelte, sier hun. 

Jobber dag og natt

Hun sier selv at Ap er helt avhengig av å få med seg unge folk og lage en politikk som gjør at de tror på partiet. Det store spørsmålet er hvordan Ap skal klare det kunststykket.

– Vi må utvikle en ny politikk, svarer Tonje Brenna, og legger til at programkomiteen «jobber dag og natt» med det nye partiprogrammet som skal vedtas på landsmøtet våren 2025.

– Jeg tror også at vi må framstå som et parti som både er av, med, for og interessert i unge folk, sier nestlederen, og roser AUF som bidrar med debatt og diskusjon for å engasjere de unge.

AUF-leder Astrid Hoem, som også er medlem av programkomiteen, har tatt til orde for at Ap må tørre å ta radikale grep for at neste generasjon skal kunne eie sitt eget hjem.

Tonje Brenna er enig. Hun synes boligpolitikken er enormt viktig, både for unge folk og mellom generasjonene.

– Vi må tørre å bruke Husbanken langt mer aktivt enn vi har gjort de siste tiårene, mener Brenna.

I 2024 er låneramma til Husbanken på historisk høye 29 milliarder kroner. Det er en økning på 45 prosent siden regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2021.

Aktuelt: To ungdomspolitikere i fagbevegelsen om hvordan venstresida skal vinne unge velgere tilbake

En døråpner for de unge

Slik vil Ap-nestlederen gjøre det lettere for unge på boligmarkedet:

• Bygge mer

• Regulere tydeligere

• Gi unge flere verktøy for å komme inn på boligmarkedet

Ett av grepene hun foreslår kan bokstavelig talt være en døråpner.

– Vi må vurdere om Husbanken kan gi lån til førstegangskjøpere som ikke har egenkapital. Det betyr å gi lån til disse kjøperne inkludert egenkapital via Husbanken hvis man har betalingsevne, sier hun.

Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 prosent av kjøpesummen. Det betyr at boligkjøpere må ha 15 prosent egenkapital når det skal kjøpe bolig.

– Å spare opp de summene du må ha i egenkapital i dag, er et stort hinder for veldig mange. Nå er man altfor prisgitt om foreldrene kan stille garanti eller har penger å låne deg, sier hun.

Tonje Brenna ønsker å gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

Tonje Brenna ønsker å gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

Jan-Erik Østlie

Dobbelt tapere

Brenna mener det er viktig å gjøre mer for å få bygget flere boliger. Hun betegner det som et stort problem at det ikke bygges nok for at folk har råd til å bo i nærheten av jobben. I pressområdene er det blitt så dyrt at mange med lav og middels inntekt ikke har råd til å bo der.

– I stedet for at det er et krav om å selge boligene så raskt som mulig, lar eiendomsutviklerne boligene stå og venter med salget til det er mest lønnsomt, påpeker Ap-nestlederen.

– Vi har mye å gå når det gjelder regulering. Vi kan gi kommunene flere virkemidler, og vi kan jobbe mer aktivt for å få bedre blandede boområder i byer og kommuner, føyer hun til.

Et mylder av sommerkledde folk passerer oss på Youngstorget i Oslo. Mange av de som går forbi tilhører den velgergruppen som Ap nå jobber for å gjenerobre.

– Jeg tror unge og voksne er like engasjerte og deler de samme bekymringene, sier Brenna, og nevner galopperende renter og den voldsomme prisstigningen de siste årene.

– Dette er også noe som unge merker, men de gjør det i dobbelt forstand. Én ting er at de får kjøpt mindre for pengene sine, men sannsynligheten for at de får kjøpt en bolig i nærheten av en by, synker drastisk så lenge renta er så høy som nå, påpeker hun.

Gi folk bedre råd

Med utgangspunkt i at unge velgere er, som Brenna sier, litt «dobbelt tapere», synes hun det blir ekstremt viktig å lykkes fullt ut med det som er Aps mål. Nemlig at folk skal få bedre råd.

– Det er inngangen til trygghet – i tillegg til å føre en arbeidsmarkedspolitikk som gjør at folk kan få seg en jobb, selv om de bare er mellom 18 og 20 år, understreker hun.

Brenna synes det viktigste vi kan gjøre nå for at folk skal få bedre råd er å ikke bruke for mye penger.

– Vi vil ikke ha opp temperaturen i økonomien. Da fortsetter renta å være høy, og den kan begynne å øke igjen. Det er mange ting jeg kunne ha tenkt meg å få gjort, men renta biter skikkelig, medgir hun. 

Da Brenna vokste opp, en stund før rikspolitikken hadde tent en gnist i tenåringsjenta, syntes hun politikk var synonymt med gamle menn i dress. Det gjaldt ikke bare Ap, men alle partier på Stortinget.

– Vi har nok litt å gå på for å gjøre politikken enda mer spennende og tilgjengelig – i tillegg til å ha gode politiske løsninger, sier hun.

Den nye politikken for Ap og Tonje Brenna skal gjelde for perioden 2025 til 2029.

Den nye politikken for Ap og Tonje Brenna skal gjelde for perioden 2025 til 2029.

Jan-Erik Østlie

Bedre historiefortellere

Simen Velle, leder av Fremskrittspartiets Ungdom, forklarer framgangen til høyresiden med at «partiet løfter perspektivene og tar opp problemene som unge menn sliter med».

Tonje Brenna synes Velle er god til å beskrive problemer som folk kjenner seg igjen i, men dårlig til å finne politiske løsninger som skal gjøre livet lettere for de unge.

– Unge mennesker er litt mer utålmodige enn eldre, sier Tonje Brenna.

– De forventer litt mer, de forlanger litt mer. De har forventninger til en helhet. At partiet de stemmer på er mer enn en enkeltsak. Og at de får en følelse av identitet og tilhørighet, føyer hun til.

Brenna poengterer at politikk også er mye historiefortelling.

– Det er et uttrykk for at vi må bli mye bedre på å beskrive problemene og virkeligheten som unge kjenner seg igjen i, erkjenner Aps nestleder.

Skille mellom yngre og eldre

Ap-nestlederen vil ikke være med på at samfunnet er blitt mer egoistisk eller individualisert. Hun er ikke så sikker på det. Hun er derimot mer sikker på at samfunnet dreier seg mer om den enkeltes prestasjoner.

– Det er enda mer sant for de som er både 10 og 15 år yngre enn meg. At dette slår inn blant unge folk, må venstresida forholde seg til, mener Brenna.

Hun begrunner det med at vi står i et annet type spenn mellom individets mulighet til å klare seg og politikkens ansvar for å løse alt for alle.

– Der tror jeg at det er noe med kultur og alder som er annerledes mellom de yngste og eldste. Det handler om å tro på at du kan klare deg uten politikk. At du har ansvaret for dine egne valg og din egen suksess, men hvis man begynner å tro på det fullt ut, er konsekvensen at politikk ikke er relevant for egen lykke og suksess, sier hun.

Relevant for alle

Derfor er Brenna tydelig på at Ap må stadig må finne nye veier og innganger for å nå unge folk.

– Vi er ikke overformyndere, men politikk er relevant for alle mennesker – uansett hva du har med deg av arv og miljø. Politikk er over alt, påpeker hun.

– Politikkens oppgave er å lage noen rammer som gjør at du kan få til det du ønsker deg i livet. Der har vi litt å gå på. Det å treffe bedre når vi snakker til unge folk, sier Ap-nestlederen.

Hun tror nesten ikke det finnes en 20-åring i Norge som drømmer om et parti som sier at «vi skal ordne det for deg».

– En grunnleggende ting ved å være ung i Norge i dag, er at du tenker at du skal få det til selv. Da er det om å gjøre å få fram at fellesskap er til for folk, sier Tonje Brenna.  

Warning
Annonse
Annonse