JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Tre unge damer fikk LOs likestillingspris

Elektriker Sandra Åberg Kristiansen, skihopper Maren Lundby og fisker Susanne Mortensen har til felles at de alle tre mener kvinner skal behandles likt som menn.
Fra venstre: Sandra Åberg Kristiansen, Maren Lundby og Susanne Mortensen.

Fra venstre: Sandra Åberg Kristiansen, Maren Lundby og Susanne Mortensen.

Jan-Erik Østlie

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Dette er en pris som er særskilt viktig for LO. Vi holder likelønnsfana høyt, og vi er opptatt av likestilling i alt vi gjør, sa LO-sekretær Are Tomasgard da han presenterte prisvinnerne på LO-kongressen.

Likestillingsprisen i LO deles ut hvert fjerde år på LOs kongress.

Lista over tidligere prisvinner sier ifølge Tomasgards noe om prisens verdi. Navn som Gro Harlem Brundtland, Rosemarie Køhn og Kadra Yusuf gir ham jo langt på vei rett.

– Skal arbeid til alle være jobb nummer en, er det klart at det må være et arbeidsliv der det er plass til alle og tilrettelagt for alle. En tror gjerne at det er slik i vår tid, men det er et stykke å gå før målstreken blir nådd, sa han.

Håp for framtida

Til årets pris kom det inn en rekke forslag.

Felles for de tre vinnerne er ifølge forbundssekretæren at de har brukt sin arbeidshverdag i bransjer og på arbeidsplasser der det er et stykke igjen før kvinner og menn kan delta på like vilkår. At alle vinnerne er unge, under 30 år, mener han gir håp for framtida.

Sist høst skrev en 24 år gammel fisker en ytring i NRK. Hun fortalte om en arbeidshverdag med seksuell trakassering og et mannsdominert arbeidsmiljø hvor det fortsatt eksisterer holdninger til kvinner som er utdaterte.

Fiskerens navn er Susanne Mortensen. Hun har fått mye hets etter at hun sto fram, men hun gir seg ikke, forteller Tomasgard.

– Ved å gi henne denne prisen stiller LO seg bak den kampen hun kjemper i et røft og mannsdominert arbeidsmiljø, sa han.

Susanne Mortensen fortalte om en arbeidshverdag med seksuell trakassering og et mannsdominert arbeidsmiljø.

Susanne Mortensen fortalte om en arbeidshverdag med seksuell trakassering og et mannsdominert arbeidsmiljø.

Privat

Elektriker blant mange menn

I mange år har også en annen 24 år gammel arbeidstaker engasjert seg for bedre arbeidsforhold i mannsdominerte yrker. Hun er elektriker og har satt fokus på manglende garderobefasiliteter for kvinner på arbeidsplassen.

Jevnlig har hun rapportert til arbeidsgiver om hvilke plikter de har for å tilrettelegge for kvinner. Etter 117 år ble hun i 2018 den første kvinnen til å bli klubbleder for en av medlemsklubbene i Elektroarbeidernes fagforening.

I dag er hun ungdomsleder i El og It Forbundet og heter Sandra Åberg Kristiansen. Hun ble den andre likestillingsprisvinneren.

Sandra Åberg Kristiansen er elektriker og har satt fokus på manglende garderobefasiliteter for kvinner på arbeidsplassen.

Sandra Åberg Kristiansen er elektriker og har satt fokus på manglende garderobefasiliteter for kvinner på arbeidsplassen.

Martin Slørdal Guttormsen

Skihopperen ingen målbandt

Den tredje vinneren er nok den mest kjente for folk flest, idrettsinteresserte som de fleste nordmenn er – også fagorganiserte.

Navnet er Maren Lundby, hun har lenge vært en av verdens aller beste kvinnelige skihoppere og i tillegg vært en banebrytende person på sitt felt.

Lundby er et viktig forbilde ikke bare for sine kolleger når det gjelder fysisk og psykisk helse, men også for samfunnet ellers.

Hun har en stor del av æren for at kvinner får hoppe i de store bakkene på lik linje med menn.

Maren Lundby har lenge vært en av verdens aller beste kvinnelige skihoppere.

Maren Lundby har lenge vært en av verdens aller beste kvinnelige skihoppere.

Sissel Rasmussen

Tresnitt av foregangskvinne

LOs likestillingspris for 2022 er på 50.000 kroner til hver, samt et kunstverk.

Sistnevnte er et tresnitt av kunstnerduoen Gunhild Vegge og Lasse Kolsrud og viser ei foregangskvinne, nemlig Johanne Kolstad som var kvinnelig skihopper i Norge og utlandet på trettitallet.

Hun satte fire verdensrekorder fra 1931 – 1938. Den siste ble stående i 35 år.

Annonse
Annonse