JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trønderne ga LO-lederen klar beskjed på AUFs sommerleir

Hans-Christian Gabrielsen fikk ikke forlate trønderne før han på ekte trønderdialekt klarte å si at «itjnå kjæm tå sæ sjøl».
Trøndernes fjerde krav: LO-lederen måtte si «det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» på kav trøndersk.

Trøndernes fjerde krav: LO-lederen måtte si «det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» på kav trøndersk.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fredag avbrøt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen avslutningen på sommerferien og gjestet teltleiren hvor 1000 medlemmer av AUF har kampert de siste dagene.

Han ble kraftig imponert over ungdommen og engasjementet.

– At ungdommen brenner for noe, engasjerer seg og ønsker å gjøre en forskjell. Være med å bidra til en endring. Det er hva dette handler om. Det er veldig inspirerende og gir meg veldig mye energi å se så mye engasjement på ett sted, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.

– Det gir håp for framtiden?

– Helt åpenbart. Det er også veldig inspirerende å se hvor mange unge faglige tillitsvalgte som er på plass. Det er viktig at de har et politisk engasjement. Men det er vel så viktig at det politiske engasjementet kombineres med det faglige, så vi har begge deler. At vi har begge armene intakt. Det er dette et eksempel på, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LO-gjengen på Utøya.

LO-gjengen på Utøya.

Helge Rønning Birkelund

Betyr mye

LO-lederen var ikke bare på Utøya for å bli vist rundt og få råd fra ungdommen. Han var der også for å snakke om framtidens arbeidsliv.

Han var aldri selv på Utøya som ungdom, mannen som leder over 900.000 LO-medlemmer.

– Jeg kom først inn i politikken litt senere. Jeg har derfor ikke den samme erfaringen og historien som mange andre har rundt det. Men jeg hadde en faglig ungdomstid. Det var også en velig lærerik tid, sier Gabrielsen.

– Det å være sammen med likesinnede, lære, engasjere deg, kunne drøfte og diskutere, lære deg å argumentere og møte motbør. I tillegg til det sosiale, som også er en vesentlig del av det. Det handler om å bli kjent og knytte bånd.

– Her knyttes det vennskapsbånd som varer livet ut for mange. I dag kalles dette rett og slett nettverksbygging. Det handler om å skape vennskap og kjennskap som består livet ut, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Noen råd fikk han også selv med seg. Spesielt fra den store trønder-delegasjonen med Julie Indstad Hole og Håkon Einarsve i spissen.

Sutring og personkrangel

De kalte det forresten ikke råd, men krav:

– Nå er det slutt på sutringen, nå er det slutt på personkonflikter. Nå skal vi tilbake til politikken. Derfor skal du få med deg tre krav fra oss i AUF i Trøndelag, sa fylkesleder Julie Indstad Hole.

– Det handler om å få et bedre arbeidsliv for unge. Det første kravet er at vi vil ha en ny, reell ungdomsgaranti som sørger for at alle under 25 år skal ha krav om arbeid eller arbeidstrening. Alt for mange under 25 år havner utenfor arbeidslivet, supplerte første nestleder, Håkon Einarsve.

– Krav nummer to er en ny lærlingereform, som sørger for at alle må bidra, også de som ikke tar inn lærlinger. Det tredje kravet er en ny offentlig innkjøpsreform. Hver gang det bygges en skole skal firmaer som har lærlinger velges som utbytter foran firmaer som ikke har det. Da sørger vi for at det lønner seg å ha lærlinger, sier Einarsve.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kunne ikke si seg mer enig.

– Og som dere selv sier: Det er ikke noe som kommer av seg selv. Vi klarer det sammen. Sammen skal vi klare å skape et trygt og godt, seriøst arbeidsliv. At unge også kommer inn i arbeidslivet, og en reell mulighet for alle under 25 til å få en læreplass. Tusen takk, stå på, var et kontant svar fra LO-lederen.

– Og itjnå kjæm tå sæ sjøl, sa LO-lederen - på kav trøndersk.

Annonse
Annonse