JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PROVOKATØR: KS-leder Gunn Marit Helgesen har varmet opp til tariffoppgjøret med å hisse på seg Utdanningsforbundet. LO-forbundene frykter frislipp av arbeidstidsordninger og står i kø for å støtte lærerne.

PROVOKATØR: KS-leder Gunn Marit Helgesen har varmet opp til tariffoppgjøret med å hisse på seg Utdanningsforbundet. LO-forbundene frykter frislipp av arbeidstidsordninger og står i kø for å støtte lærerne.

Ingrid Aas

Ufredsår

Hva er det med KS-sjef Gunn Marit Helgesen som får fram det verste i lærerlauget, organisasjonen med flest forbigåtte intellektuelle siden Det tredje riket?25.03.2014
12:00
26.03.2014 13:01

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Twitter 20. februar:

«#KS vet ikke at lærere er en stand med historiske tradisjoner. Lærerstanden lot seg ikke knekke av Terboven i 1942, også ikke av KS i 2014».

I vinter har det haglet på KS-leder Gunn Marit Helgesen. Til forskjell fra okkupasjonsårene har lærerne fritt spillerom på sosiale medier. I en diskusjonstråd på Facebook utløst av forhandlingsbruddet med Utdanningsforbundet ved nyttår, beskrives hun som løgner, hjerteløs, hjernedød, kameleon og slimål med en virkelig skrudd virkelighetsoppfatning.

Fortjener hun sympati? Eller skal en av de mektigste i norsk arbeidsliv tåle såpass, slik Ukeavisen Ledelse nylig belærte Helgesen på lederplass?

Løvens hule

Det er ingen Josef Terboven (rikskomissær for den tyske okkupasjonsmakten 1940-1945) som korrekt og vennlig viser vei inn i endekontoret i femte etasje i Håkon VIIs gate. Hun gir et varmt håndtrykk, simulerer et øyeblikks tvil om hvor vi skal sitte og finner sin plass ulastelig antrukket i knekort skjørt. Her kan en føle seg vel i det som ifølge media skulle vært rovdyrets hule.

– Hvis du jobber for at alle skal like deg, blir du konturløs, sier Helgesen mens regnet tegner striper nedover vindusruter høyt over gatene.

Hun leder den betydeligste arbeidsgiverorganisasjonen i offentlig sektor, forhandlingsmotparten for 440000 norske arbeidstakere hvorav nesten 12000 FO-medlemmer.

– Er det noe med stilen din som provoserer?

– Nei, men saken gjør det. Vi vet det blir temperatur hver gang vi prøver å reforhandle avtalen om arbeidstid med lærerne. Så jeg var forberedt på reaksjoner, men ikke på ordbruken og vinklingen det fikk i media.

Stridens kjerne: KS vil styrke kommunenes styringsrett over lærernes arbeidstid og øke antallet arbeidsuker fra dagens 39 til 45. De skal i praksis ha fast kontortid. Utdanningsforbundet brøt forhandlingene før nyttår, dermed blir arbeidstid med videre til vårens hovedtariffoppgjør.

Artillerioppstilling

I Aftenposten 30. januar tok Helgesen lærerne i skole om debattkultur. De har misforstått KS, forklarer hun. Det er «skuffende å konstatere at det har vært så liten vilje fra organisasjonenes side til å diskutere realiteter», «Det burde være mulig å anerkjenne at en motpart kan ha både begrunnede og hederlige motiver for sine standpunkter, selv om de avviker fra ens egne».

Kommentarene eksploderte på nettet. Helgesen har valgt å være tilgjengelig, med mobilnummer og epost via hjemmesiden. Det har sin pris, i form av mindre trivelige sms-er og e-poster.

Også KS’ nestleder Mette Gundersen måtte tåle stempelet som fagforeningsknuser og Høyre-dame enda hun tilhører Arbeiderpartiet.

– Har folk lavere terskel for å gi personkarakteristikker av kvinner?

– Ja, jeg har inntrykk av at vi må tåle mer. Jeg vil gjerne ha en debatt om hvorfor kvinner så ofte trekker seg etter en periode i lokalpolitikken. De får mer pepper enn mennene, det er inntrykket mitt.

Når generalissimus er kvinne

Hun har selv spurt seg mange ganger siden hun første gang var med i nominasjonsprosesser i sitt eget parti om det er verdt det.

– Du må gjøre opp med deg selv om du skal la det gå innpå deg. Blir du dypt såret av fæle karakteristikker, tapper det helt energien din. Jeg ser meg i speilet hver dag og forteller meg selv hvem jeg er, hva jeg står for. En må lære seg å akseptere at det er mennesker som ikke liker deg.

Kvinnene har favntak om arbeidslivet: Anne Kari Bratten (Spekter), Kristin Skogen Lund (NHO), Vibeke Madsen Hammer (Virke), Gerd Kristiansen (LO), Jorunn Berland (YS). Og Erna Solberg leder tredjepart. Hva har de felles som menn på det nivået ikke trenger forholde seg til? For eksempel at de i intervjuer som dette må få kommentert klesstilen (slik vi her kan krysse av for) samt forsvare hva de har ofret av familieliv.

– Vi møtes med helt andre krav og forventninger til hvordan vi er og ser ut, om vi er store eller slanke. Eller pjuskete på håret.

Kommenterer hun og nikker raknakket i retning Fontene.

Nærstrid

I oktober måtte Sigrun Vågeng gå fra KS på dagen. Som administrerende direktør hadde Vågeng vært KS’ fremste ansikt utad, et markant og godt likt sådan. Ifølge Kommunal Rapport, som KS utgir, klarte ikke Vågeng og styreleder Helgesen å finne ut av rollefordelingen seg imellom. Hvem var sjefen?

– Vi var uenige om hvordan KS skulle ledes. Styret ønsket seg en mer politisk styrt organisasjon, og de hadde andre forventninger til meg enn til forrige styreleder.

Altså Halvdan Skard, som Helgesen overtok for i 2012, og som hadde en langt mer tilbaketrukket stil.

– Har du gode reparasjonsferdigheter?

– Jeg tror ikke jeg har prestisje, jeg. Jeg kan godt gå tilbake og si at den andres forslag var bra.

KS søker ennå en ny direktør til å ta over etter Vågeng. I mellomtiden er Gunn Marit Helgesen ordførernes og rådmennenes gallionsfigur. Vil hun ha en adm. dir. som trer mer i bakgrunnen?

– Jeg vil nok være mer synlig som politisk leder, men vi må begge ut og fronte KS.

– Hvilke feil hos en medarbeider har du mest toleranse for?

– Hvis man gjør feil, men har et ærlig og oppriktig engasjement, er engasjementet viktigst. Vi har ofte for liten tabbekvote i Norge. Det er altfor lett å finne syndebukker. En mister erfaring og kompetanse på den måten. Jeg mener det er feil å velge dem som jatter med istedenfor dem som våger si imot.

Hard skole

Helgesen er gift og har en sønn med Tor Kåsa, en nestor i Telemark Høyre og forhandlingsleder for KS på 1980-tallet.

– Hvilke egenskaper håper du din sønn ikke har arvet av deg?

– Jeg er nok en engasjert person som tar plass. Dominant. Han trenger ikke arve alt fra meg. Jeg er sjenert også, i noen sammenhenger, og veldig vàr på når jeg ikke er velkommen.

Sønnen på 21 studerer realfag, slik Helgesen selv gjorde.

– Kanskje han har arvet realfagshjernen, med sans for logikk og funksjonelle løsninger.

Hun startet karrieren som kjemiingeniør i Statoil og Hydro. Der gjelder faste tidsfrister. Man blir ferdig med en jobb og går videre. I politikken er omkamper noe av det verste hun vet.

– Jeg er utålmodig. Jeg har måttet lære meg at ting dessverre tar tid. At å gå tre skritt fram ofte forutsetter at man går to tilbake. Det er mange nok som trekker seg. Det er viktig å ha med seg dem som kan stille kritiske spørsmål og ikke kaster seg med på alt. Men det trengs en som tar flokken videre.

Oppbrudd

Hun vokste opp som nest eldst av fem søsken i en arbeiderfamilie i industribyen Porsgrunn på 1950- og 60-tallet. Det var før oljen, visakort og tømmesalg på Expert. Er det ett talent hun skulle ønske hun hadde, er det å synge og spille. Familien hadde langt fra råd til piano eller sangtimer.

Barndommens landskap er fjernt fra disse designerstolene, litografiene fra europeisk modernisme, utsikten ned mot Slottsparken og Victoria terrasse.

– Det var ingen lett barndom, men den har gjort meg sterk. Uten at jeg vil mer inn på det. Du har ikke noe annet valg enn å bli sterkere.

– Eller bukke under?

– Ja. Men å få ting for lett er ikke bra heller. Jeg har lært sønnen min at vi er veldig privilegerte i Norge og at det ikke er noen selvfølge.

Helt ut gymnastiden torde hun ikke rekke opp hånda i klassen.

– Jeg hadde veldige komplekser. Det var en kamp å skjønne at jeg var bra nok.

Avvik

Mens hun arbeidet for de store oljeselskapene fikk Helgesen studieopphold i utlandet. Selvtilliten steg. Hennes daværende mann bad henne ta oppgaven som studieleder i Porsgrunn Høyre. I 1987 ble hun valgt inn i bystyret. Men hun ble ikke nominert til neste periode. Hun hadde nemlig stemt imot sitt eget parti da hun støttet Ap i å bygge ut et flerkinoanlegg i byen.

– Jeg fulgte ikke alltid partilinja. Når Thorvald Stoltenberg sier at kompromiss burde vært et hedersord, er jeg helt enig. Det er mye bedre å få med sine motstandere på en bred løsning, enn å vinne gjennom med én stemmes overvekt.

Et varslet felttog

LO-leder Gerd Kristiansen advarte i februar mot at striden med lærerne bare er KS’ første frontavsnitt i den lange kampanjen for å omringe og plukke i stykker de sentrale forhandlingene. Inn fra siden sender de arbeidsgivers styringsrett mens fagforeningene faller av på flanken. Når støvet senker seg på slagmarken, står kommunene fritt til å innføre avvikende arbeidstidsordninger i for eksempel sykehjem og omsorgsboliger. Har vi forstått rett? Legger KS første styreleder fra Høyre opp til en massiv høyredreining?

– Nei. Men vi jobber for et sterkere kommunalt selvstyre. Kommunene må selv finne ut av det.

Hun beskriver det norske arbeidslivet som humant, med en rotfestet tradisjon for medbestemmelse og forhandlingsløsninger.

– Enhver endring føles som en trussel. Men det er viktig å spørre hvem vi egentlig går på jobb for. Det kan hende vi må reorganisere arbeidet for å gi gamle fru Hansen gode dager på sykehjemmet.

Gunn Marit Helgesen

Stilling: Styreleder i KS

Alder: 55

Fra: Porsgrunn

Aktuell med: FOs viktigste motpart i hovedoppgjøret

Sjølmelding

Hvem beundrer du mest?

Som ung var jeg veldig fascinert av Camilla Collett. Ellers er det de store, Martin Luther King jr. og Nelson Mandela. Kåre Willoch har en klar hjerne og en evne til å formulere seg. Jeg savner ennå Jan P. Syses taler på landsmøtemiddagene.

Hvilke egenskaper hos andre setter du høyest?

Ærlighet og raushet. Det omfatter å tåle uenighet. Humoristisk sans. Hvis det er middag og jeg slipper å sitte ved VIP-bordet, skanner jeg lokalet etter latter og glimt i øyet. Uten galgenhumor hadde jeg ikke overlevd.

Hvilken reform beundrer du mest?

Grunnloven fra 1814 har imponert meg veldig.

Hva er din største ekstravagans?

Spabehandling, men det er altfor sjelden.

Hva leser du utenom pensum?

Jeg kaster meg over alt av Paolo Coelho.

Hvis du jobber for at alle skal like deg, blir du konturløs.

Jeg er nok en engasjert person som tar plass. Dominant.

Det var en kamp å skjønne at jeg var bra nok.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.03.2014
12:00
26.03.2014 13:01Mest lest

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Hanna Skotheim

Med en hullete CV slet Daniel (25) med å se framover: – Jobben i butikken har bevist at jeg klarer å være voksen

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Jan-Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

Erna Solberg mener det er små forskjeller i Norge: – Skremmende kunnskapsløst, svarer Agenda-sjefen

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Tri Nguyen Dinh

Kilder: Sp-veto mot SV kan gi ren Ap-regjering

Sissel M. Rasmussen

Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Ørjan Takle

Ørjan Takle

Håvard Sæbø

«Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen», skriver Ørjan Takle

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Jan-Erik Østlie

Ap sender et skremmeskudd mot Sp, skriver Stein Sneve

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve


Flere saker