TRIVES: – Arbeidsmiljøet påvirker arbeidsinnsatsen, sier renholder Diosdada Solli (kjører vaskebil) ved Universitetet i Oslo. Hun og kollegene Mhamed Dahhou (fra venstre), Aina Larsen, Patricio Runge og Edwin Gomez er stolt over arbeidsplassen sin og trives godt. Alle er NTL-medlemmer. Renholdsleder Patricio Runge understreker at alle trives veldig godt og at sykefraværet er lavt.
Ole Palmstrøm
UiO-renholdere frykter outsourcing
Renholderne ved Universitetet i Oslo (UiO) opplever at de blir presset til å jobbe raskere i redsel for outsourcing.
katharina.dale.hakonsen@lomedia.no
– Det overordnede problemet er at renholderne i mange år har vært utsatt for mye kontroll og lite frihet, sier Ellen Dalen, leder av NTL UiO.
En tredjedel av renholderne er ansatt ved universitetet, to tredjedeler kommer fra private firmaer. Alle må følge et detaljert målstyringssystem som sier hva de skal vaske og hvor lang tid de skal bruke. Det byr på utfordringer.
Yrkesstolthet
Dalen hevder at UiOs ledelse sammenligner de lokalt ansatte med renholderne fra de eksterne firmaene, og at universitetsledelsen sier at de private vasker mye fortere.
– Vi frykter at det strammes inn ytterligere, at våre ansatte blir presset til å jobbe raskere med en trussel om at de blir outsourcet dersom de ikke innfrir, sier Dalen som understreker at mellomledere og renholdere samarbeider godt.
NTL-medlem og tillitsvalgt for renholderne ved UiO, Aina Larsen, liker ikke å bli sammenlignet.
– Når en skal vaske raskt, går det ut over kvaliteten. Universitetet har mange ærverdige bygninger. Det er viktig at det er rent. Vi har yrkesstolthet og er stolte av å jobbe på universitetet, sier Larsen.
– Det er synd hvis det outsources mer. Jeg er ikke redd for å bli oppsagt, men jeg er redd for at presset gjør at jeg ikke klarer å jobbe så godt, sier Larsen.
Drifts- og vedlikeholdsdirektør ved UiO, Åke Appelqvist, har ansvaret for kontraktene med de private firmaene. Han er uenig med de tillitsvalgte.
– Vi sammenligner ikke de private renholderne med våre egne, sier Appelquist.
Men på Zoologisk museum, som renholder og NTL-medlem Edwin Gomez holder rent, har arbeidsgiver hengt opp tre e-poster som sier at renholderne fra vikarbyråene vasker veldig bra.
– Jeg blir litt sint på ledelsen. Det en måte å presse oss på. Indirekte sier de at dere også burde vaske like fort, sier Edwin Gomez.
Useriøse
Mediene skriver ofte om uakseptable lønnsvilkår og manglende arbeidskontrakter i renholdsbransjen. I en Fafo-rapport fra 2011 kom det fram at en rekke virksomheter holder seg innenfor rammeverket, men at de useriøse presser de seriøse.
Ellen Dalen hevder UiO umulig kan ha fullstendig oversikt over arbeidsvilkårene til de eksterne renholderne.
Åke Appelqvist mener UiO gjør en god innsats for å kontrollere at arbeidskontraktene er gode.
– Vi tar stikkprøver fra leverandørene ved å etterspørre arbeids- og oppholdstillatelse, lønnsslipper og forsikrings- og pensjonsordninger, sier Appelquist, som legger til at de ikke spør direkte om de får sykepenger.
– Vi har heller ingen garanti for at opplysninger er riktige, men vi sjekker at det er i samsvar med dokumentasjon utlevert for den enkelte medarbeider, sier Appelquist.
Dalen forteller at flere av de private renholderne kommer til NTL for å få hjelp.
De forteller at de ikke får penger når de er syke, at de har kontrakt på en deltidsstilling, men jobber 100 prosent uten å få betalt for det. Mange må forholde seg til et dag-til-dag-scenario.
Universitetet bruker ofte private firmaer på morgenvaktene mellom klokka seks og åtte til å vaske undervisningslokalene, før studentene kommer.
– Jeg lurer på hva renholderne gjør etter klokka åtte. Kanskje de skal vaske i sentrum senere på dagen. Hvem betaler tiden de bruker for å komme seg fra A til Å? spør Dalen.
– Det er sjelden renholderne i de private firmaene jobber i en 100 prosent stilling for oss, sier Appelqvist.
Kontrollstyring
Som fulltidstillitsvalgt ved UiO i sju år har Ellen Dalen lang erfaring med de ansattes hverdagsutfordringer. Flere kommer til henne fordi kontroll og målstyring preger arbeidsdagen mer og mer.
– Hvordan renholdsbransjen styres blir overført til andre områder i staten. Ledelsen er opptatt av hvor mye en kan få ut av den enkelte ansatte per uke eller måned. En skal være effektiv i alt en gjør. Det fører til at kvalitet er underprioritert. De ansatte skal produsere, sier Dalen, som legger til at mange kommer til henne og utrykker bekymring.
– Norske arbeidstagere reagerer. Vi er vant til å ha frihet, og vi leverer. Vi blir ikke mer effektive selv om vi måles mer.
Jeg er redd for at presset gjør at jeg ikke klarer å jobbe så godt.
Aina Larsen, renholder
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm