JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underbetalte hestefolk

NTL'erne på Rikstotoklinikken ligger en god hestelengde etter når det gjelder lønna. Nå ruster de seg til forhandlinger.
NTL-medlem Tone Knutsen Grindheim, veterinærassistent ved Bjerke Dyrehospital, passer på at den nykastrerte hingsten puster av seg selv etter operasjonen.

NTL-medlem Tone Knutsen Grindheim, veterinærassistent ved Bjerke Dyrehospital, passer på at den nykastrerte hingsten puster av seg selv etter operasjonen.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Veterinærassistent Tonje Knutsen Grindheim fjerner kanyler og slanger, og manøvrerer den store, brune hingsten fra operasjonsbenken og inn i rommet ved siden av. Veterinæren er ferdig med inngrepet. Det store dyret er fortsatt i narkose. Om noen minutter våkner den, urolig og frustrert, kanskje med smerter.

– Hestene har stort sett negative opplevelser her hos oss. De kan bli ganske voldsomme. Vi må kunne håndtere hesten, sier Tonje, som er en erfaren hestedame og veterinærassistent, med 15 år bak seg på dyreklinikken på Bjerke travbane i Oslo.

Mye ansvar og dårlig lønn

Jobben til dyrepleierne på Rikstotoklinikken består i å håndtere store dyr.

Rikstotoklinikken er et kompetansesenter for medisinsk behandling av hester – et slags Rikshospital for ridehester og trav- og galopphester. De som jobber her har et stort ansvar og en ganske risikabel arbeidshverdag. Lønna derimot, står ikke i stil.

Tonje Knutsen Grindheim har ei årslønn på 328 000 kroner. Sissel Aas, som har vært her i 35 år og går i 80 prosent stilling, har lønnstrinn 47, som tilsvarer 401 000 kroner i full stilling. Yngstemann, Pål Henrik Mytting, som fikk fast jobb i januar, tjener 290 000 kroner. Bioingeniør Gry Heiberg, som gjennom sine 25 år her har bygget opp laboratoriet, tjener 401 000 kroner. Den femte, som slutter i høst, er dyrepleier og tjener 294 000 kroner i året.

Til sammenligning, oppgir Statistisk Sentralbyrå at gjennomsnittslønna i Norge er på 489 000 kroner.

Ruster seg til forhandlinger

– Dette er voksne folk med forsørgeransvar, og lønna er ikke til leve av, sier Heiberg, som er NTL-tillitsvalgt på klinikken.

Nå ruster de seg til lønnsforhandlinger. 27. august går NTL i forhandlinger på vegne av sine fem medlemmer på dyreklinikken. Blant annet ønsker de seg et lønnssystem. Heiberg har lagd utkast til et lønnssystem, med utgangspunkt i tilsvarende stillinger ved Norsk Veterinærhøgskole. Hennes undersøkelser viser at de må ta et skikkelig jafs skal de komme på nivå med kollegene på veterinærhøgskolen.

– Det er på ingen måte grove krav vi kommer til å legge fram, sier Heiberg, som påpeker at Rikstotoklinikken de siste årene har kunnet vise til gode resultater.

Hestefolk

– Lønna kunne godt vært bedre. Men jeg har jo en jobb, og en arbeidsplass som har vært trygg, sier Sissel Aas.

Grunnen til at de finner seg i å jobbe for ei lønn som forbundssekretær Tor Erik Granum i NTL kaller latterlig lav, er naturligvis at de er hestefolk alle sammen. Aas har bakgrunn som sprangrytter, og har hatt sin egen travhest.

– Det er veldig hyggelig å drive med hest, sier hun.

Pål Henning Mytting har unnagjort halvparten av en treårig utdanning i faget, og begynte som vikar på klinikken i fjor høst. Takket være mye overtid, tjener han omtrent det samme som kompisene.

Granum skal fronte de ansatte på dyreklinikken i lønnsforhandlingene om ei ukes tid. Han påpeker også at de tjener betraktelig mindre enn dyrepassere og bioingeniører på veterinærhøgskolen.

– Bjerke dyrehospital har hatt dårlig økonomi, det har vært en viktig årsak til at de ansatte har blitt hengende etter lønnsmessig. Men er det de ansatte som skal bære belastningen ved at driften ikke har vært god nok? Nå går det etter alt å dømme bedre, og jeg håper at de ansatte premieres for å ha vært lojale i en vanskelig periode, sier Granum.

Daglig leder Sven Tore Jacobsen, for øvrig fordums landslagstrener i håndball, sier at han ikke vil kommentere en lønnsforhandling som ikke har startet.

– Kryss i taket

Tonje kikker inn til "pasienten", som hun har utstyrt med grime, og nå er i ferd med å våkne fra narkosen. Fra et annet rom høres høye vrinsk fra den forrige som lå på operasjonsbordet.

– Jeg kommer virkelig til å sette kryss i taket om vi får et lønnsløft denne gangen, sier hun.

Annonse
Annonse