USA: Demokratene vil doble minstelønna
Bernie Sanders taper ventelig kampen om nominasjonen, men tvinger Hillary Clinton og partiet mot venstre. Stikkord er minstelønn, dødsstraff og grep mot bankgiganter.
MOT VENSTRE: Selv om Bernie Sanders ser ut til å tape nominasjons-kampen, trekker han demokratene til venstre.
Scanpix
I helgen godkjente Det demokratiske partiet et utkast til partiprogram. Dokumentet er et tydelig bevis på at «opprøreren» Sanders har trukket mer moderate Clinton mot venstre rent politisk.
– Vi tapte noen slag, men vant andre, sier James Zogby, en Sanders-tilhenger i programkomiteen.
– Vi fikk inn en del svært bra ting som aldri har vært der før, legger han til.
– Vi har tatt noen store skritt fremover, mener Sanders-allierte Keith Ellison fra Minnesota.
Sanders-kampanjen har ikke minst vært opptatt av sosial rettferdighet, noe som også gjenspeiles i programutkastet.
Dokumentet tar til orde for et utvidet sosialt sikkerhetsnett og sier amerikanere bør tjene minst 15 dollar, 128 kroner, i timen. Den gjeldende minstelønnen på 7,25 dollar, 62 kroner, blir i utkastet omtalt som en «sultelønn», en formulering Sanders selv ofte bruker.
Utkastet inneholder også tekstpunkter om hvordan man kan hindre at banker gambler med skattebetalernes innskudd, inkludert en oppdatert versjon av en lov fra krisetiden på 1930-tallet. Den såkalte Glass-Steagall-loven forbød kommersielle banker å drive med investeringsbankvirksomhet.
Utkastet tar også til orde for å avskaffe dødsstraff. Clinton sa tidligere i år at dødsstraff bare bør benyttes som straff for spesielt avskyelige forbrytelser, mens Sanders mener myndighetene må avstå fra bruk av dødsstraff.
Men Sanders-leiren fikk ikke støtte til forslag om at Demokratene bør gå mot den nye handelsavtalen for stillehavsområdet, kjent som TPP. Både Sanders og Clinton er mot avtalen, men programkomiteen nøyde seg med en formulering om at det er ulike synspunkter i partiet på TPP.
Sanders-tilhengerne fikk heller ikke gjennomslag for et krav om å innføre en karbonskatt og en midlertidig stans i bruken av en omstridt metode for utvinning av skiferolje.
Demokratenes programkomité brukte også mye tid på diskutere formuleringer knyttet til konflikten mellom israelere og palestinere.
Sanders' folk tok til orde for at palestinerne må få oppleve en «slutt på okkupasjonen og ulovlige bosetninger» og en internasjonal prosess for å gjenoppbygge Gazastripen. Men Clinton-leirens mer forsiktige holdning vant fram. Det heter at man skal jobbe for en tostatsløsning, garantere Israels sikkerhet innenfor anerkjente grenser og sikre palestinerne selvstendighet, suverenitet og verdighet.
Clinton er ennå ikke formelt utpekt til Demokratenes presidentkandidat, og Sanders har gitt henne langt hardere kamp om nominasjonen enn ventet.
Selv om Sanders har sagt at han vil stemme på Clinton, har han ikke helhjertet støttet hennes kandidatur og anbefalt sine millioner av tilhengere å stemme på henne.
Hele partiets programkomité vil vurdere programutkastet som nå forligger, i Orlando i juli. Deretter vil landsmøtet stemme over hele programmet i Philadelphia i slutten av juli.
Programmet binder ikke presidentkandidaten til masten, men gjelder mer som en generell rettesnor.
Presidentvalget, hvor Clinton etter alt å dømme møter republikaneren Donald Trump, holdes 8. november.