JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Utenforskap i arbeidslivet øker selvmordsrisikoen opptil 12 ganger

En ny medisinsk studie viser at personer som mottar dagpenger, har mer enn dobbelt så stor risiko for å dø i selvmord enn personer som er i jobb. For andre grupper er forskjellen enda større.

COLOURBOX

ragnhild@lomedia.no

Blant mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) var risikoen opptil 12 ganger høyere.

Dette er noen av funnene i en norsk medisinsk studie publisert i BMC Public Health.

Studien er omtalt i Dagens Medisin.

12 ganger høyere risiko

Etter ett år på AAP hadde menn som mottok arbeidsavklaringspenger, nesten 6 ganger høyere risiko for selvmord, sammenliknet med menn som var i arbeid. For kvinner var risikoen nesten 9 ganger større.

Etter to år hadde forskjellene mellom dem som var i jobb og dem som mottok en ytelse, økt ytterligere.

Da hadde mannlige AAP-mottakere 8 ganger høyere risiko for selvmord enn menn i jobb, mens kvinnene hadde hele 12 ganger høyere risiko.

Overraskende

Så overrasket var forskerne bak studien at de først trodde det måtte være feil.

– Jeg hadde ikke forventet at risikoen for selvmord var så mye høyere for de som får AAP og for kvinner spesielt. Vi kjørte flere analyser mange ganger, forteller Carine Øien-Ødegaard, forsker ved Avdeling for psykisk helse og selvmord på Folkehelseinstituttet, i en artikkel på Legeforeningens hjemmesider.

Studien er basert på data fra mer enn 1 million kvinner og 1 million menn i perioden 2004 til 2014. I denne perioden ble det registrert 2039 selvmord.

Av dem som døde i selvmord i tiårsperioden, var 5,7 prosent arbeidsledige og 21,4 prosent AAP-mottakere.

Mye lest: Trygd og pensjon: Slik blir den politiske høsten

Har ikke sett på psykisk helse

Arbeidsavklaringspenger er en stønad fra Nav, som syke og skadde skal leve av mens de er i behandling eller deltar på arbeidsrettede tiltak.

Psykiske lidelser er en vanlig årsak til at nordmenn mottar arbeidsavklaringspenger.

Studien inneholder ingen data om psykiske lidelser. Forskerne mener likevel ikke at psykisk helse alene kan forklare forskjellene i selvmordsrisiko mellom sysselsatte og andre.

– Det viktigste funnet vårt er at det er en økt risiko for selvmord hos de som er uten arbeid, og jeg tror det er mer enn bare helsen som forklarer den økte risikoen for selvmord, sier Carine Øien-Ødegaard på Legeforeningens hjemmesider.

– Skremmende

Leder i AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen, er bekymret over tallene.

– Det er skremmende å lese det som kommer fram i studien, samtidig som det er veldig gjenkjennbart, sier hun til FriFagbevegelse.

Thoresen forteller at AAP-aksjonen tilbake i 2020 etterlyste undersøkelser av sammenhengen mellom selvmord og det å motta ulike ytelser.

Thoresen mener politikerne må ta funnene på alvor, og slutte å snakke om at  folk må «stå opp om morran».

Thoresen mener politikerne må ta funnene på alvor, og slutte å snakke om at folk må «stå opp om morran».

Hanna Skotheim

Dette etter at organisasjonen fikk inn mange selvmordsvarsler, både fra pårørende og fra AAP-mottakere selv som sa de vurderte å ta sitt eget liv.

– Vi kjente på at her måtte det ligge store mørketall, forteller Thoresen.

For mange er det en stor sorg å bli syk og innse at tapet av arbeidsevne kanskje er varig. I tillegg kommer den økonomiske og psykiske påkjenningen det er å være avhengig av stønad fra Nav, påpeker lederen i AAP-aksjonen.

– Du brytes ned. Mange møter holdninger, selv fra familie og venner, om at «nå må du bare ta deg sammen». Som om de ikke har prøvd.

Thoresen mener politikerne må ta funnene på alvor, og slutte å snakke om at folk må «stå opp om morran». Det bidrar bare til å legge ytterligere sten til byrden for den som er syk, mener hun.

Arbeidsavklaringspenger

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en stønad fra Nav for den som ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade.

Arbeidsavklaringspenger gis til personer som har behov for behandling eller hjelp fra NAV for å beholde eller komme tilbake i arbeid. I perioden man mottar AAP, skal det avklares om man kan komme tilbake i arbeid eller ikke.

4,2 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av september 2023. 

Kilde: Nav, regjeringen.no

Warning
Annonse
Annonse

Arbeidsavklaringspenger

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en stønad fra Nav for den som ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade.

Arbeidsavklaringspenger gis til personer som har behov for behandling eller hjelp fra NAV for å beholde eller komme tilbake i arbeid. I perioden man mottar AAP, skal det avklares om man kan komme tilbake i arbeid eller ikke.

4,2 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av september 2023. 

Kilde: Nav, regjeringen.no