LO-sekretær Trude Tinnlund utfordrer statsminister Erna Solberg til å få fart på prosessen med å komme fra utredninger til handling i kampen mot arbiedslivskrimininaliteten.
Tri Nguyen Dinh
Utfordrer statsministeren
Riksadvokat Tor-Aksel Bush dundret løs mot organisert arbeidsmarkedskriminalitet på et møte i går. Nå ber LO statsministeren få på plass en handlingsplan før jul.
stig.christensen@lomedia.no
Både LO og NHO så møtet som et gjennombrudd for samarbeidet mot kriminaliteten i arbeidslivet.
– Jeg tror dette er et gjennombrudd for et bredt samarbeid, sier Svein Oppegaard i NHO til LO-Aktuelt.
– Ja, det er nok et lite gjennombrudd, mener Trude Tinnlund i LOs ledelse. Men begge understreket at de store samkjørte tiltakene ennå ikke er iverksatt.
– Alle snakker samarbeidet opp, sier Oppegaard.
Trude Tinnlund sier til LO-Aktuelt at LO sendte et brev om saken til statsminister Erna Solberg i april. Hun ser at man er på vei i prosessen, og forutsetter at tiltakene vil komme raskt.
– Jeg håper at det kommer en handlingsplan fra statsministerens kontor før nyttår. Det er bevilget 25 millioner til å bedre samordningen, men som sagt, det må føre til handling.
Analysesenter
Det ble lagt fram en rapport fra politiet i går som viser at det er store enighet om hva som må til for å bekjempe arbeidsmarkedskriminaliteten, og det er første gang det er lagt fram en slik tverretatlig rapport på nasjonalt plan. Det framgår at politiet ønsker et felles nasjonalt analyse- og etterretningssenter, som et skritt videre for å kunne slå ned på arbeidsmarkedskriminaliteten.
– En nøkkel er at alle gode krefter går sammen, sa riksadvokat Bush. Han tok da ikke bare med kontrolletatene og politiet, men også næringslivet og partene i arbeidslivet.
– Vi mobiliserer den samlede verktøykassa, og da kan en pluss en bli tre, sa assisterende avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen. Han la til at politiet ønsket å være kunnskapsbasert og analysedrevne, men at det viktigste arbeidet «ligger foran oss».
Politiet ønsker å se på mulighetene for tvangsoppløsning av virksomheter og næringsforbud mot ledende kriminelle.
Godt mottatt
– Vi er blitt godt mottatt nå, sier Tinnlund som holdt innlegg på seminaret. Hun understreker at LO er en viktig aktør og at det er sentralt at alle de involverte parter gjør hverandre gode.
LO-sekretæren understreker at LO har sendt inn en rekke forslag til tiltak.
– NHO er enige i deler at dette. Vi går inn for kun tre ledd i kontraktkjeden. Der er NHO uenig, mens Byggenæringens Landsforbund er med oss. LO er også for en forenkla allmenngjøringsordning, sier Tinnlund. Selv om det gryende samarbeidet mellom kontrolletatene, politiet og partene i arbeidslivet ser bra ut, understreker Tinnlund at sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet sprer seg.
Tverretatlig
De etatene som står bak rapporten er Økokrim, Kripos, Politiets utlendingsenhet, Politiet, Tollvesenet, UDI, Kriminalomsorgen, Skatteetaten, Arbeidstilsynet, NAV og Mattilsynet. Arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten har vært ledet av Kripos.
Et hinder for tidligere samarbeid mellom etatene har vært taushetsplikten, men Atle Roll-Matthiesen, mente bestemmelsene om dette ga større muligheter enn hindringer.
Svekker velferdsstaten
Flere av innlederne var inne på det helt sentrale at arbeidslivskriminalitet svekker velferdsstaten, da milliarder på milliarder av kroner blir unndratt skatt. Bare i byggebransjen er omsetningen 400 milliarder.
– Og hvis 30 prosent av omsetningen er svart, innebærer dette 130 – 140 milliarder, sa skattedirektør Hans Christian Holthe. Han ville prioritere kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet på topp i ti år, og understreket viktigheten av å opprettholde tilliten til skattesystemet:
– Skatte- og avgiftsunndragelser skal ikke finansiere annen kriminalitet, sa Holthe, som understreket at bakmennene skal tas. Man vil nå ramme de kriminelle ved å ta utbyttet. Han advarte også mot såkalte seriøse med kriminelle underleverandører.
Et viktig moment er konkurransevridning i markedet, der de seriøse taper fordi de kriminelle unndrar seg skatter og avgifter.
Lime-saken
Det ble gitt en orientering om Lime-saken på seminaret.
– Det var en dramatisk beskrivelse vi fikk, sa riksadvokaten og la til at Norge ikke er en kulturnasjon hvis vi ikke klarer å bekjempe denne kriminaliteten.
– Det vil bli vanskeligere å drive med arbeidsmarkedskriminalitet i fremtiden, konkluderte avdelingsdirektør Knut Smedsrud.
«Sanksjonene er relativt milde. Lave strafferammer har ikke virket avskrekkende»
Assisterende avdelingsdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen
– Hvis Norge skulle komme i en nasjonal krise, vil ikke jernbanen fungere
Peter Nicholls / Reuters / NTB
Britene streiker som aldri før. Nå vil regjeringa stramme inn
Det er forhandlet fram ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Eramet i Kvinesdal, hvor bildet er tatt.
Arkivfoto: Petter Pettersen