JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler tidenes største streik: – Ryanair er dømt til å tape kampen mot fagforeningene, mener norsk pilotleder

Piloter og kabinansatte i fem land varsler at de vil aksjonere mot Ryanair i høst.
Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.

Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Onsdag streiker 200 tyske piloter. 1000 bakkeansatte gjør det samme. 150 avganger blir kansellert i løpet av den 24 timer lange aksjonen.

Og det er mer i vente:

Datoen er ikke oppgitt ennå, men både Ryanair og hundretusener av kunder er blitt advart mot den største streiken som selskapet noensinne har sett.

Sju fagforeninger for Ryanairs kabinpersonale i fem land krever forbedringer i arbeidsvilkårene, og har varslet at de planlegger streik i slutten av september. De fem landene er Italia, Portugal, Belgia, Spania og Nederland.

Fagforeningene krever forbedrede lønns- og arbeidsvilkår samt lokale kontrakter i henhold til lokal lovgivning, i stedet for Ryanairs irske kontrakter.

Europas største lavprisselskap har allerede i sommer blitt rammet av flere streiker blant det flygende personalet – deriblant kabinpersonale i Belgia, Spania og Portugal, og blant piloter i Belgia, Nederland, Irland, Sverige og Tyskland.

Ryanair-tillitsvalgt ble sagt opp: – Vil få konsekvenser, advarer pilotleder

Må gjøre grep

I en felles uttalelse vises det til at aksjeeierne har en mulighet til å få Ryanair på rett kjøl som et moderne flyselskap i det 21. århundre, på et møte 20. september.

– Er ikke selskapet villig til å gjøre nødvendige grep har de ansatte ikke noe annet valg enn å stå for den største streiken selskapet noensinne har opplevd, heter det fra representanter for fagforeningene.

Forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener selskapet ikke kan vinne kampen mot selskapets fagforeninger.

– Det er ingen av de ansatte som vil Ryanair noe vondt. Det eneste de vil er å ha en trygg og god jobb. Det eneste de krever er at selskapet anerkjenner fagforeningene og begynner å snakke med dem. Hvis selskapet hadde gjort det, hadde de tjent både mer penger og spart mye tid, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.no.

Kampen som blir ført av de Ryanair-ansatte er viktig for blant annet Norsk Flygerforbund. Hele bransjen er under press, som følge av enkelte selskapers driftsmodeller. Dette medfører en ikke ubetydelig smitteeffekt til flyselskap med tradisjonelle ansettelsesmodeller regulert av tariffavtaler.

Slår tilbake

Selskapets ledelse hevder på sin side at de anerkjenner fagforeningene og at de ansatte har hatt glede av økt lønn, bedre arbeidsvilkår etter at selskapet anerkjente fagforeningene.

Ryanair har også gått tilbake på en trussel etter våren mange streiker. I juli., Da ble det annonsert at selskapet ville flytte 20 prosent av sin Dublin-baserte flåte til Polen, blant annet på grunn av strejker blant de irske

Tesla-ansatte varsler om fagforeningsknusing: – Det er en fryktkultur

Annonse
Annonse