JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundets landsmøte:

Venstresida er uenige om forbud mot bemanningsbransjen

Den fagligpolitiske debatten på EL og IT Forbundets landsmøte ble preget av hvordan en skal begrense bemanningsbransjen.
Bjørnar Moxnes (Rødt),  Sigbjørn Gjelsvik (Sp), Hadia Tajik (A) og Audun Lysbakken (SV) fikk uttrykke sin motstand mot bemanningsbyråer på EL og IT Forbundets landsmøte søndag.

Bjørnar Moxnes (Rødt), Sigbjørn Gjelsvik (Sp), Hadia Tajik (A) og Audun Lysbakken (SV) fikk uttrykke sin motstand mot bemanningsbyråer på EL og IT Forbundets landsmøte søndag.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

EL og IT Forbundet hadde invitert vennene sine i Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt til de fagligpolitiske debatten . Nestleder Hadia Tajik (A), partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt), Audun Lysbakken (SV) og stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Høyt på ønskelista

Etter den første runden med harde angrep på den sittende regjeringa var det tid for å diskutere bemanningsbransjen. EL og IT Forbundet er for forbud mot bemanningsbransjen, og SV og Rødt er enige i dette synet.

Det var tydelig på applausen i salen at forbud mot bemanningsbransjen står høyt på EL og IT-folkets ønskeliste.

Alle partiene er enige om at bemanningsbransjen ødelegger de verdiene en er stolt av i norsk arbeidsliv, og de var også kritiske til regjeringa som ikke vil gi Arbeidstilsynet mulighet til å kontrollere, men verke

– Jeg vil ikke føre dere bak lyset. Arbeiderpartiet er ikke for å innføre et forbud mot bemanningsbransjen. Vi ønsker å komme med forslag som gjør at vi får kontroll over situasjonen, sa Tajik. Da Lysbakken viste til at det SV foreslår er å gjeninnføre reglene fra før 2000, svarte Tajik at situasjonen da og nå ikke er sammenlignbare. Da eksisterte ikke bemanningsbransjen, mens nå er det en stor virksomhet.

Bruk arbeidsmiljøloven

– Jeg tror vi kommer til å bli enige om det. Det er forskjell på å forby noe som ikke eksisterer og det å forby noe som eksisterer. Det vi er ute etter er å få kontroll over situasjonen, og da ønsker vi ikke å forby hele bransjen, men forby innleie innenfor visse deler, sa Tajik.

– Hva skal vi med en bransje som ikke driver med noe annet enn å omsette arbeidsfolk. Vi trenger dem ikke, sa Lysbakken.

Senterpartiet er heller ikke for forbud. Gjelsvik mener at en del av de tiltakene som Senterpartiet har foreslått på Stortinget, vil ha samme effekten.

– Et av de konkrete forslagene vi har fremmet, er å fjerne muligheten som ligger i arbeidsmiljøloven §14-12 om utvidet rett til innleie.

Moxnes pekte på at bemanningsbransjen er på vei inn i flere bransjer.

– Det er viktig å stanse dem før de får gjort så mye skade at skaden er uopprettelig.

Utnytta med klærne på

Vanligvis på landsmøter i LO-systemet pleier den fagligpolitiske diskusjonen være å invitere leder i Arbeiderpartiet, kanskje SV til å hold en tale. EL og IT Forbundet hadde valgt å arrangere dette som en paneldebatt.

Etter debatten om bemanningsbransjen diskuterte panelet også EØS og pensjon. Den fagligpolitiske debatten ble avsluttet med en spørsmålsrunde fra salen. Første innlegg kom fra Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo. Han mente at bemanningsbransjen må forbys, og sammenlignet det med trafficking og menneskehandel.

– Den eneste forskjellen er at i bemanningsbransjen blir folk utnytta med klærne på, sa Evensen, og høstet applaus.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse