JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2025

Venter lavere strømpriser neste år

Strømprisene i 2025 vil bli lavere enn de siste årene, beregner regjeringen. Samtidig forlenges strømstøtta.
Strømstøtten forlenges også i 2025.

Strømstøtten forlenges også i 2025.

Tormod Ytrehus

marius.helge.larsen@ntb.no

– For 2025 er det forventet at strømprisene vil ligge på et lavere nivå sammenlignet med de siste årene, skriver regjeringen.

I forslaget til statsbudsjett for neste år, forlenges strømstøtteordningen som i dag. Den justeres i tråd med prisveksten slik at den slår inn når strømprisen overstiger 75 øre per kilowattime fra 1. januar, mot 73 øre i dag.

For forbruk på inntil 5000 kilowattimer i måneden, dekker staten 90 prosent av strømprisen over dette nivået.

Undersøkelse: Over halvparten av bedriftene tror det blir dyrere strøm de neste tre årene

Rekordlavt

I neste års statsbudsjett setter regjeringen av rekordlave 4,8 milliarder kroner til strømstøtten. Til sammenligning betalte staten ut 26,4 milliarder kroner i strømstøtte til husholdningene i 2022 og 16,4 milliarder kroner i 2023.

I statsbudsjettet i fjor satt regjeringen av 9,75 milliarder kroner til strømstøtten. Årsaken til kuttet i bevilgningen er rett og slett lavere strømpriser.

– I 2024 har vi fått mer vann i magasinene, og fyllingsgraden er tilnærmet på normalt nivå. August hadde svært mye nedbør, spesielt på Vestlandet, noe som har bidratt til å fylle opp magasinene. Like fullt er vi fremdeles inne i en periode der utviklingen i energimarkedene rundt oss er mer usikker enn før, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Avslørt: Strømkunder betaler for mer enn de bruker

Fikk 6500 kroner i fjor

I fjor var den gjennomsnittlige strømstøtten per husholdning størst i januar, da hver husstand i Sør-Norge i snitt fikk 1500 kroner i støtte.

Husholdninger i strømsonen NO2 i Sørvest-Norge, hvor prisene er høyest, fikk i snitt 6500 kroner i strømstøtte i fjor.

– Strømstøtten bidro til å senke den gjennomsnittlige strømprisen for husholdninger i Sør-Norge med om lag 21 prosent, fra 87 til 69 øre per kilowattime, heter det i statsbudsjettet.

Ap: Greit at Statnett utreder nye kraftkabler

Warning
Annonse
Annonse