JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Psykisk helse

Vi glemmer barn, unge og studenter i covid-19-stormen, mener Jonas Gahr Støre

Ap-lederen er svært bekymret for den norske folkehelsen. Jo mer han snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han.


01.03.2021
07:00
01.03.2021 07:07

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener vi betaler en høy pris for koronaviruset. Og at vi må få øynene opp for hva som er i ferd med å vokse fram.

– Psykisk uhelse er ikke over når siste vaksinesprøyte er satt. Dette kommer vi til å ha med oss i mange, mange år framover, sier Støre til FriFagbevegelse.

Pengene må komme fram

Det er en alvorstynget Ap-leder som møter FriFagbevegelse på Stortinget. Han skal snakke om et tema som opprører ham, og gjør ham svært bekymret.

– Alle har en nærhet til denne utfordringen, personlig eller i nær omgangskrets. Helsepolitikk blir ofte et spørsmål om sykehuspolitikk og helsevesenets organisering. Jeg har vært helseminister, og vet hvor viktig det er å ha et folkehelseperspektiv. Alt vi skal gjøre her må starte med folkehelse, sa jeg til mine medarbeidere, forklarer Støre.

Men:

– En helseminister bør være en pådriver for god folkehelse. Det handler ofte om tiltak også utenfor helsevesenet. Alt fra å skape gode sosiale arenaer i nærmiljøet til for eksempel mulighet for fysisk aktivitet. Når vi stenger ned folks mulighet til å være i aktivitet og treffe andre mennesker utenfor rommet eller hybelen, må vi være på vakt.

Ap-lederen er klar på hva som må gjøres:

* Han vil ha en varig satsing på psykisk helse. Ikke midlertidig og ikke bare knyttet til covid-19. I krisepakke 8 ble det bevilget 230 millioner til lavterskeltilbud innen psykisk helse. Han ville legge nærmere 200 millioner til på bordet.

* Han vil sørge for at pengene kommer fram, så pressede fagfolk merker at de har mer ressurser tilgjengelig. Senest denne uken skrev over 200 ansatte i helsetjenesten under på et opprop om at de fortsatt ikke har sett konkrete resultater av regjeringens tilskudd og koronamidler mange steder i Norge.

* Økte bevilgninger må gi lavterskeltilbud for barn og unge over hele landet.

– Det skal ikke være slik som det er nå at adressen din bestemmer om du har tilbud å gå til eller ikke. Ingen skal være avhengig av en diagnose for å få hjelp. Det må finnes gode tilbud som ikke krever en henvisning fra legen, skyter Støre inn.

* Flere må ansettes til hjelpetelefoner hos for eksempel Mental Helse og Røde Kors.

* Tillitsreform innen helsevesenet, også psykiatrien og i sykehusene.

* Og full gjennomgang av foretaksmodellen for sykehusene.

Denne skaper debatt: Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal. Se hva hun svarer

BUP-gjennomgang

Barneombudet kom sist høst med rapporten «Jeg skulle hatt BUP i koffert», som satte søkelys på hjelpen barn får i barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP). Konklusjonen er at dagens psykiske helsevern ikke er rigget godt nok til å oppfylle barns rett til best mulig helsehjelp.

«Barns særskilte behov blir ikke satt i sentrum. Barn og unge må få et psykisk helsetilbud som er tilpasset dem, ikke en kopi av det vi tilbyr voksne», hevdet barneombud Inga Bejer Engh da rapporten kom.

Selve organiseringen av BUP vil ikke Støre uttale seg om her og nå, men han er klar på at det må inn flere stillinger både innen BUP og til lavterskeltiltak i kommunene.

– Mennesker er ikke A4. Det ligger en personlig historie bak hver eneste person som må lyttes til, forstås og møtes. Mange flinke folk jobber med dette, men alle jeg møter etterlyser en tillitsreform for å kunne utøve sitt faglige skjønn og gi individuelt tilpasset behandling. Vi må øke kapasiteten for dem som trenger hjelp, og må gjøre det mulig å få hjelp. Og vi må gjøre det mulig å hjelpe uten diagnose, sier Ap-lederen.

– Å ha tunge dager er ikke sykt. De fleste av oss vil erfare å slite i livet. Det er normalt. Men de som opplever at psykisk uhelse holder dem tilbake, forringer livskvaliteten og gjør det vanskeligere å komme i jobb, må få hjelp. Det er viktig at så mange som mulig får hjelp før det går for langt, mener Støre.

Han vil også ha en full gjennomgang av foretaksmodellen. Støre mener det er viktig at staten eier sykehusene. Og at det var en riktig reform. Men hvordan sykehusene drives og hvilken styringsmodell de skal ha, vil han ha en gjennomgang av.

– Det er for svakt politisk nærvær i styringen av sykehusene. Regjeringen har fjernet politikerne fra styret og mistet den politiske styringen av sykehusene, mener han.

Arbeiderpartiet har i sitt forslag til nytt partiprogram foreslått å utrede alternative former for demokratisk forankring i helseforetakenes opptaksområde, uten å utfordre prinsippet om statlig eierskap.

– En stor andel stykkprisfinansiering favoriserer en type behandling det går an å telle, mens sammensatte lidelser ikke er så lett å telle og kan få en dårligere oppfølging. En tillitsreform for sykehusene må sikre best behandling for pasientene, sier Jonas Gahr Støre.

Debatt: «Rusreformen engasjerer, men debatten er preget av synsing og politikere med moralsk panikk. Hva er dere redde for?»

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er sa

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er sa

Jan-Erik Østlie

En av fire er ikke fornøyd med livet

Fordi han er så dypt bekymret for det han kaller psykisk uhelse, særlig for barn og unge, har han brukt mye tid på å snakke med psykologer og BUP-ansatte om temaet i det siste.

Sammen med opposisjonen på Stortinget ble det enighet om 230 millioner kroner til et lavterskel psykisk helsetilbud i kommunene i krisepakke 8.

Arbeiderpartiet ville plusse på med 200 millioner kroner.

– Alle partier er nå enige om en særskilt bevilgning til helseforetakene og barne- og ungdomspsykiatrien for i år. Men kun midlertidig. Det er ikke nok. Det forebyggende arbeidet blir spesielt utsatt når all kapasitet er sprengt, mener Ap-lederen.

Undersøkelser viser at en av tre sier at koronasituasjonen er psykisk belastende, og flere sliter med ensomhet og psykiske plager.

* Sykehusene opplever økt pågang av barn og unge som sliter psykisk.

* Hjelpetelefonene oversvømmes av innkomne samtaler fra mennesker i dyp krise.

* FHIs undersøkelse fra november og desember viser at flere sliter med ensomhet og psykiske plager. Unge og aleneboende sliter mest.

* En av fire er ikke fornøyd med livet. Endringene de ser i sine undersøkelser ser ut til å følge forandringer i smitteverntiltak.

Kommentar: «Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst»

Mange år framover

Støre poengterer at han er for et strengt smittevern. Samtidig mener han virkemidlene må vurderes opp mot konsekvensene.

– Tilbakemeldinger vi får fra hele bredden av dem som jobber med oppfølging av barn og unge handler om isolasjon, ensomhet, tema som spiseforstyrrelse og overbelastede hjelpetelefoner. Det som gjør meg spesielt urolig er at korona-situasjonen virker som et forstørrelsesglass på det som var utfordringer fra før, sier han.

Ap-lederen mener nedstengingen har gitt mye fokus på at ingen skal stå alene i pandemien. Men diskusjonen har i hovedsak dreid seg om at folk mister jobben, er permittert, og oppfølging av kommunene.

– Barn, unge og studentene er blitt glemt. Og kostnaden vokser, advarer Støre.

01.03.2021
07:00
01.03.2021 07:07



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker