Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Psykisk helse
Vi glemmer barn, unge og studenter i covid-19-stormen, mener Jonas Gahr Støre
Ap-lederen er svært bekymret for den norske folkehelsen. Jo mer han snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han.
helge@lomedia.no
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener vi betaler en høy pris for koronaviruset. Og at vi må få øynene opp for hva som er i ferd med å vokse fram.
– Psykisk uhelse er ikke over når siste vaksinesprøyte er satt. Dette kommer vi til å ha med oss i mange, mange år framover, sier Støre til FriFagbevegelse.
Pengene må komme fram
Det er en alvorstynget Ap-leder som møter FriFagbevegelse på Stortinget. Han skal snakke om et tema som opprører ham, og gjør ham svært bekymret.
– Alle har en nærhet til denne utfordringen, personlig eller i nær omgangskrets. Helsepolitikk blir ofte et spørsmål om sykehuspolitikk og helsevesenets organisering. Jeg har vært helseminister, og vet hvor viktig det er å ha et folkehelseperspektiv. Alt vi skal gjøre her må starte med folkehelse, sa jeg til mine medarbeidere, forklarer Støre.
Men:
– En helseminister bør være en pådriver for god folkehelse. Det handler ofte om tiltak også utenfor helsevesenet. Alt fra å skape gode sosiale arenaer i nærmiljøet til for eksempel mulighet for fysisk aktivitet. Når vi stenger ned folks mulighet til å være i aktivitet og treffe andre mennesker utenfor rommet eller hybelen, må vi være på vakt.
Ap-lederen er klar på hva som må gjøres:
* Han vil ha en varig satsing på psykisk helse. Ikke midlertidig og ikke bare knyttet til covid-19. I krisepakke 8 ble det bevilget 230 millioner til lavterskeltilbud innen psykisk helse. Han ville legge nærmere 200 millioner til på bordet.
* Han vil sørge for at pengene kommer fram, så pressede fagfolk merker at de har mer ressurser tilgjengelig. Senest denne uken skrev over 200 ansatte i helsetjenesten under på et opprop om at de fortsatt ikke har sett konkrete resultater av regjeringens tilskudd og koronamidler mange steder i Norge.
* Økte bevilgninger må gi lavterskeltilbud for barn og unge over hele landet.
– Det skal ikke være slik som det er nå at adressen din bestemmer om du har tilbud å gå til eller ikke. Ingen skal være avhengig av en diagnose for å få hjelp. Det må finnes gode tilbud som ikke krever en henvisning fra legen, skyter Støre inn.
* Flere må ansettes til hjelpetelefoner hos for eksempel Mental Helse og Røde Kors.
* Tillitsreform innen helsevesenet, også psykiatrien og i sykehusene.
* Og full gjennomgang av foretaksmodellen for sykehusene.
Denne skaper debatt: Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal. Se hva hun svarer
BUP-gjennomgang
Barneombudet kom sist høst med rapporten «Jeg skulle hatt BUP i koffert», som satte søkelys på hjelpen barn får i barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP). Konklusjonen er at dagens psykiske helsevern ikke er rigget godt nok til å oppfylle barns rett til best mulig helsehjelp.
«Barns særskilte behov blir ikke satt i sentrum. Barn og unge må få et psykisk helsetilbud som er tilpasset dem, ikke en kopi av det vi tilbyr voksne», hevdet barneombud Inga Bejer Engh da rapporten kom.
Selve organiseringen av BUP vil ikke Støre uttale seg om her og nå, men han er klar på at det må inn flere stillinger både innen BUP og til lavterskeltiltak i kommunene.
– Mennesker er ikke A4. Det ligger en personlig historie bak hver eneste person som må lyttes til, forstås og møtes. Mange flinke folk jobber med dette, men alle jeg møter etterlyser en tillitsreform for å kunne utøve sitt faglige skjønn og gi individuelt tilpasset behandling. Vi må øke kapasiteten for dem som trenger hjelp, og må gjøre det mulig å få hjelp. Og vi må gjøre det mulig å hjelpe uten diagnose, sier Ap-lederen.
– Å ha tunge dager er ikke sykt. De fleste av oss vil erfare å slite i livet. Det er normalt. Men de som opplever at psykisk uhelse holder dem tilbake, forringer livskvaliteten og gjør det vanskeligere å komme i jobb, må få hjelp. Det er viktig at så mange som mulig får hjelp før det går for langt, mener Støre.
Han vil også ha en full gjennomgang av foretaksmodellen. Støre mener det er viktig at staten eier sykehusene. Og at det var en riktig reform. Men hvordan sykehusene drives og hvilken styringsmodell de skal ha, vil han ha en gjennomgang av.
– Det er for svakt politisk nærvær i styringen av sykehusene. Regjeringen har fjernet politikerne fra styret og mistet den politiske styringen av sykehusene, mener han.
Arbeiderpartiet har i sitt forslag til nytt partiprogram foreslått å utrede alternative former for demokratisk forankring i helseforetakenes opptaksområde, uten å utfordre prinsippet om statlig eierskap.
– En stor andel stykkprisfinansiering favoriserer en type behandling det går an å telle, mens sammensatte lidelser ikke er så lett å telle og kan få en dårligere oppfølging. En tillitsreform for sykehusene må sikre best behandling for pasientene, sier Jonas Gahr Støre.
(Intervjuet fortsetter under bildet)
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er sa
Jan-Erik Østlie
En av fire er ikke fornøyd med livet
Fordi han er så dypt bekymret for det han kaller psykisk uhelse, særlig for barn og unge, har han brukt mye tid på å snakke med psykologer og BUP-ansatte om temaet i det siste.
Sammen med opposisjonen på Stortinget ble det enighet om 230 millioner kroner til et lavterskel psykisk helsetilbud i kommunene i krisepakke 8.
Arbeiderpartiet ville plusse på med 200 millioner kroner.
– Alle partier er nå enige om en særskilt bevilgning til helseforetakene og barne- og ungdomspsykiatrien for i år. Men kun midlertidig. Det er ikke nok. Det forebyggende arbeidet blir spesielt utsatt når all kapasitet er sprengt, mener Ap-lederen.
Undersøkelser viser at en av tre sier at koronasituasjonen er psykisk belastende, og flere sliter med ensomhet og psykiske plager.
* Sykehusene opplever økt pågang av barn og unge som sliter psykisk.
* Hjelpetelefonene oversvømmes av innkomne samtaler fra mennesker i dyp krise.
* FHIs undersøkelse fra november og desember viser at flere sliter med ensomhet og psykiske plager. Unge og aleneboende sliter mest.
* En av fire er ikke fornøyd med livet. Endringene de ser i sine undersøkelser ser ut til å følge forandringer i smitteverntiltak.
Kommentar: «Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst»
Mange år framover
Støre poengterer at han er for et strengt smittevern. Samtidig mener han virkemidlene må vurderes opp mot konsekvensene.
– Tilbakemeldinger vi får fra hele bredden av dem som jobber med oppfølging av barn og unge handler om isolasjon, ensomhet, tema som spiseforstyrrelse og overbelastede hjelpetelefoner. Det som gjør meg spesielt urolig er at korona-situasjonen virker som et forstørrelsesglass på det som var utfordringer fra før, sier han.
Ap-lederen mener nedstengingen har gitt mye fokus på at ingen skal stå alene i pandemien. Men diskusjonen har i hovedsak dreid seg om at folk mister jobben, er permittert, og oppfølging av kommunene.
– Barn, unge og studentene er blitt glemt. Og kostnaden vokser, advarer Støre.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø