JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gaza

Vil ha Oljefondet ut av Israel

Tre partier, fagbevegelsen og 81 organisasjoner krever at Oljefondet kvitter seg med alle investeringer plassert i Israel.
Marie Sneve Martinussen mener regjeringen har et forklaringsproblem når de ikke vil instruere Oljefondet.

Marie Sneve Martinussen mener regjeringen har et forklaringsproblem når de ikke vil instruere Oljefondet.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

– Ingen i Norge kan være uberørt av de grusomme bildene fra Gaza. Det opprører mange at ikke Norge gjør nok. Hver for oss kan vi føle oss ganske maktesløse. Men Oljefondet gjør Norge til en mektig aktør globalt, både gjennom våre direkte investeringer i selskaper som leverer våpen til Israel og i selskaper som støtter opp om Israels ulovlige bosetninger, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Ut av Israel

Neste mandag behandler Stortinget innstillingen fra finanskomiteen om «Statens pensjonsfond 2024». Rødt og Martinussen mener Oljefondet er svært viktig for selskapene det her er snakk om.

– Disse selskapene er avhengig av kapital. Trekker Oljefondet seg ut, har det virkelig noe å si for de, mener Rødt-lederen.

At dette også vil sette en standard for andre fond i verden, fordi veldig mange bruker det norske oljefondet som en moralsk og etisk rettesnor, mener hun er minst like viktig.

– Å overse Oljefondet som verktøy i denne saken er rett og slett uansvarlig, mener Martinussen.

Krav fra LO

Bare SV og MDG er enig med Rødt. Forslagene som er fremmet, er imidlertid identiske med kravene til både LO, Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Amnesty og et syttitalls andre organisasjoner som har skrevet under på et opprop.

– Presset på Israel må settes inn nå. Det er nå folk dør, poengterer Marie Sneve Martinussen.

Spørsmål knyttet til dette var også en del av den politiske debatten på Kommunalkonferansen til LO Kommune.

Her forsvarte nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, hvorfor man ikke vil binde Oljefondet politisk til å trekke seg ut.

– Dette blir en diskusjon om hva som hjelper det palestinske folket mest, og hvordan få det inn på et riktig spor. Jeg deler den samme utålmodigheten, men mener vi ikke alltid kan gjøre alt på en gang hvis vi skal oppnå det vi ønsker, sa Jan Christian Vestre under debatten.

– Tenke gjennom

– Det er fristende å si at vi skal bryte alle bånd og gå «all in». Spørsmålet er om du da blir lyttet til neste gang, om det da vil bety noe hva vi sier. Jeg er stolt over at vi anerkjente Palestina som stat, som et av de første landene i Europa. Det er videre behov for ytterligere tiltak. Men vi skal tenke nøye gjennom konsekvensene av det, sa Vestre.

Han utdypet dette overfor FriFagbevegelse etter debatten.

– Det er finansministeren som har ansvaret for dette, for å si det først. Men vi er opptatt av å støtte palestinernes sak. Vi mener vi gjør det på den beste måten gjennom å ha en balansert tilnærming, der vi har dialog med begge parter og bruker de kontaktene vi har både i Israel og Palestina for å få fram en løsning, sier Jan Christian Vestre til FriFagbevegelse.

– Nå har vi nettopp gjort et historisk grep gjennom å anerkjenne Palestina som stat. Vi var tidlig ute med å kreve en humanitær våpenhvile. Vi var tidlig ute med å si at det som skjer må være proporsjonalt og i tråd med folkeretten. Vi har et sterkt engasjement for dette. Men jeg er usikker på om det er riktig i dagens situasjon å gjøre dette og om det vil bidra til en bedre situasjon for barna, kvinnene og mennene på bakken, legger han til.

Lanserer kampanje

Søndag lanserer Norsk Folkehjelp og Fagforbundet en felles kampanje på Instagram, som nettopp sier at Oljefondet må trekke seg ut av selskap som tjener penger på okkupasjonen. Kampanjen heter «Ikke våre sparepenger».

– Det kan se ut som det kun er økonomiske virkemidler som virker. Når FNs sanksjoner, oppfordringer og fordømmelser ikke har noen effekt, er det bare det som står igjen, Da må vi bruke det virkemiddelet, sier forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, til FriFagbevegelse.

Brukte fire dager

Marie Sneve Martinussen beskylder regjeringen for å ha et «gigantisk forklaringsproblem».

– I mars 2022 brukte finansministeren fire dager da Russland gikk til en fullskala invasjon i Ukraina til å sende et brev, med en instruks til Oljefondet, noe han kan gjøre. Der krevde han at Oljefondet skulle fryse alle beholdninger og selge seg ut av Russland. Det støttet Rødt helhjertet opp om. Jeg mener det er problematisk at man ikke vil gi den samme harde beskjeden til Israel, sier Marie Sneve Martinussen.

Hun skryter samtidig av fagbevegelsens engasjement for Palestina. Og at store organisasjoner med millioner medlemmer prøver å legge press på regjeringen til å vise den samme handlingskraften som i 2022.

– Fagbevegelsen har lang tradisjon og vært tydelige rundt Palestina-spørsmålet. De presset regjeringen til å anerkjenne Palestina som egen stat. Jeg snakker mye med nordiske kolleger, og merker at det er et langt større engasjement for dette i Norge. Det kan vi takke fagbevegelsen for, mener Marie Sneve Martinussen.

Warning
Annonse
Annonse