JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FLTs landsmøte 18.-22. november

Vil utvikle, ikke avvikle, olje- og gassnæringen

FLTs forbundsleder Ulf Madsen var klinkende klar under landsmøtets temadag om industrien: – Norsk olje- og gassnæring må utvikles slik at nye næringer kan bygges på dens skuldre.

Håvard Sæbø

kai.hovden@lomedia.no

– Noen vil skru av denne næringen over natten. Det vil ramme 200.000 arbeidstakere direkte eller indirekte, slo Madsen fast.

Forbundslederen og FLT mener det legges for lite vekt på kompetansen til de som arbeider i denne næringen.

– Denne kompetansen danner grunnlaget for utviklingen av, og økt satsing på, fornybar energi og fremtidsrettet industri. Da er det lite lurt å sette en dato for avvikling, sa Madsen.

Stabilt nivå

FLT ønsker at det legges til rette for stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel, med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og -lagring, hydrogen, havvind, havbruk og mineralutvinning, ifølge Madsen.

– På skuldrene av den eksisterende industrien skal ny industri bygges. Noen har spurt meg om hva det betyr. For oss som kjenner industrien er det tydelig. Utvikling og innovasjon skjer hver dag, noe det er mange gode eksempler på i bedrifter hvor FLT har medlemmer, sa Madsen.

Han trakk frem TechnipFMC som eksempel. I deres prosjekt, Deep Purple, benyttes erfaringer, kunnskap, kompetanse og teknologi fra tidligere prosjekter til å utvikle teknologi som kan redusere CO2-utslipp fra olje- og gassinstallasjoner med mer enn 80 prosent.

– Men i overgangen trengs det midler til forskning og utvikling. Det er behov for å sikre støtte for slikt arbeid, og det er noe vi kan bidra med, slo Madsen fast.

Store muligheter

Madsen viste til tall fra NHO, som slår fast at det innen få år kan skapes opp til 30.000 nye arbeidsplasser, og at det innen 2030 kan omsettes for 90 milliarder kroner i en norsk batterivedikjede.

– På norsk kontinentalsokkel finnes det mineraler som er viktige for teknologien vi omgir oss med til daglig, som batterier, vindturbiner, PCer og mobiltelefoner. Verden trenger disse materialene, og det å ikke ha tilgang på dem eller være avhengig av enkeltleverandører kan være forskjellen mellom å lykkes og mislykkes. Det gjelder både for Norge, men også for resten av Europa, sa Madsen.

Forbundslederen var klar på at dette også har et annet aspekt.

– Mange av de som i dag utvikler og leverer kritiske råmaterialer er land vi ikke ønsker å være avhengige av, eller land vi ikke kan stole på.

Det gjør det enda viktigere å kunne sikre seg disse materialene selv.

Regjeringen har sendt en konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel på høring i disse dager. Les mer her.

Enormt behov

– Europa bruker 30 prosent av verdens sjeldne mineraler, men produserer kun tre prosent av eget forbruk. Det bli mineralutvinning på sokkelen, slo Madsen fast.

Han er fullt klar over at dette vil føre til diskusjon.

– FLT er tydelige på hvor vi står. Denne ressursen må komme samfunnet til gode, og det haster. Vi kan bidra til å bygge opp et europeisk marked for mange av disse etterspurte mineralene, sa Madsen.

Warning
Annonse
Annonse