JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obamas USA

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Journalist Tove Bjørgaas var NRKs USA-korrespondent fra 2006 til 2010, men interessen for dette merkelige landet USA startet lenge før det. Allerede som 16-åring dro hun fra Lofoten til USA og tok andre året på videregående som utvekslingsstudent. Seinere har hun dratt tilbake for universitetsstudier. Bakgrunnen skulle derfor være den beste for å skrive en bok om Amerika, og kanskje spesielt om Barack Obamas USA. Og det er akkurat hva hun har gjort i sin forfatterdebut.

Tittelen er «Forandring og frykt», og Bjørgaas forsøker å forstå og forklare hvordan det var mulig at amerikanerne i 2008 kunne velge en svart president, et land som på 220 år bare har valgt tre svarte menn til Senatet. Bjørgaas skriver: «Barack Obamas enorme appell trakk millioner av svarte og unge, som aldri hadde stemt før, til valglokalene.»

Til en viss grad har dette blitt ei bok som viser Obamas sterke og svake sider. Den viser hans talegaver, smartness og velgertekke som fikk han inn i Det hvite hus. Men den viser også hvor vanskelig det er å være amerikansk president om du ikke tar raske beslutninger uten å tenke deg nevneverdig om. Og kanskje viktigst av alt: Obama ville neppe blitt USAs president om ikke forgjengeren George W. Bush jr. var så til de grader upopulær. Nå kunne ikke Bush gjenvelges, men flertallet av amerikanerne var lei av en storkjeftet republikansk cowboypresident – de trengte en ny tro på framtida. Obama var da mannen.

Bjørgaas tar oss med rundt i mange av statene og forsøker å vise oss det typisk amerikanske. Frihetslengselen, konkurransementaliteten, den sterke religiøsiteten, redselen for skatter og avgifter og fascinasjonen for business – særlig big business. Om det er noe jeg spesifikk savner, måtte det være amerikansk fengselspolitikk. Det er ikke noe ærerikt kapittel og et tema det ikke snakkes mye om i USA. Til og med amerikansk fagbevegelse blir tause når dette temaet bringes på bane. Obama skjenker det knapt en tanke. Dessverre.

Å lese denne boka nå, bare noen måneder før presidentvalget, er riktig tidspunkt. Bjørgaas skriver følgende i bokas innledning: «Denne boka handler om det USA Barack Obama regjerer. Målet er å forklare hva det var Obama ville og hvorfor folket som valgte ham har tatt imot ham slik det har.»

Bjørgaas kommer bra fra sin forfatterdebut. Hun har en gjennomtenkt tanke bak sin bok, et klart, enkelt språk og en tone som er informativ og saklig. Og hun har tilstrekkelig med autoritet til at vi begir oss inn på hennes premisser uten å ta alt hun skriver for den endelige sannheten. Men så er hun da heller ikke noen påståelig skribent, hun inviterer mer til refleksjon og diskusjon.

«Forandring og frykt» er blitt en fin bok i skjæringspunktet mellom analyse og reportasje. Vi møter ikke bare president Obama og hans stab, men også flere grasrotstemmer i folkehavet.

Jeg har bare ett eneste hjertesukk: Boka skulle vært dobbelt så tykk. Ikke fordi den som foreligger inneholder lettvintheter, men fordi det er så mye, mye mer å skrive om fra dette landet som så mange ynder å elske og hate.

Forandring og frykt Cappelen Damm 2011

Annonse
Annonse

Forandring og frykt Cappelen Damm 2011