SVs Lars Haltbrekken krever omkamp om den midlertidige oljeskattepakken som ble vedtatt i fjor.
Leif Martin Kirknes
Glasgow-avtalen og oljeskattpakken:
Gunstig oljeskatt ga investeringsboom. Nå krever Haltbrekken (SV) svar av Vedum
Oljeskattepakken som ble vedtatt i fjor, må revurderes i lys av Glasgow-avtalen, krever SV. Skattepakken har allerede ført til investeringsboom i oljebransjen.
På klimatoppmøtet i Glasgow jobbet blant andre klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) hardt for å få landene med på å fase ut ineffektive subsidier til fossil energi.
Avtalen innebærer at regjeringen må se på oljeskattepakken, som ble vedtatt i fjor sommer som et koronatiltak, på nytt, krever SVs Lars Haltbrekken.
– Oljeskattepakken er et glimrende eksempel på en ineffektiv subsidie. Man ville fått større verdiskapning ved å bruke pengene på en annen måte, for eksempel havvind sier han.
Haltbrekken har nå sendt spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), der han krever svar på om regjeringen vil følge opp Glasgow-avtalen.
Hele levetiden
Oljeskattepakken inneholder en rekke svært gunstige skatteordninger for alle nye olje- og gassprosjekter på norsk sokkel som det søkes for innen utgangen av 2022.
SE FAKTABOKS LENGER NEDE I SAKEN.
Ordningene gjelder i tillegg i hele prosjektets levetid.
– Mange av disse prosjektene vil ikke bli igangsatt før mot 2030. Det betyr store subsidier i mange år framover, påpeker Haltbrekken.
Pakken ble vedtatt etter heftige forhandlinger mellom Ap, Sp og Frp og de daværende regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF i juni i fjor. Solberg-regjeringen syntes i utgangspunktet pakken var for raus, men opposisjonen fikk gjennomslag for å åpne kranene.
Finansdepartementet har til nå beregnet at oljeskattepakken innebærer ti milliarder kroner i tapte skatteinntekter.
Eggum slakter SVs ekstra oljeskatt: – Symbolpolitikk på sitt verste
Investeringsboom
Som NTB skrev torsdag, har de gunstige skatteordningene bidratt til investeringsboom i petroleumssektoren.
Minst 40 prosjekter kan få grønt lys for utbygging innen 2023, og om få år kan Norge produsere mer olje og gass enn noen gang tidligere.
I tillegg er det høy leteaktivitet på sokkelen.
Haltbrekken får støtte av professor emeritus i samfunnsøkonomi Diderik Lund.
Lund satt i Klimaomstillingsutvalget som i fjor kom med flere klar anbefalinger til myndighetene, blant annet å stramme inn oljeskatteregimet.
– Jeg mener oljeskattepakken var helt uforsvarlig, særlig at den er strukket så langt ut i tid, sier Lund til NTB.
Flere grep
Haltbrekken mener flere grep kan tas for å endre oljeskattepakken.
– Man kan korte ned på tidsfristen, eller man kan si at overskridelser i prosjektene ikke skal telle med. Det er også mulig å senke grensa for hvilke prosjekter som skal godkjennes av Stortinget.
I dag behandler Stortinget bare prosjekter til over 20 milliarder kroner.
– Ved en stortingsbehandling får man belyst prosjektene mye grundigere. Dermed blir det lettere å stanse prosjekter som er ulønnsomme for fellesskapet, framholder Haltbrekken.
– Ingen dato
I Stortingets spørretime sist onsdag ble også klima- og miljøminister Espen Barth Eide utfordret på om regjeringen vil ta Glasgow-avtalen på alvor.
Barth Eides svar var at det ikke er satt en dato på vedtaket i Glasgow.
– Det var ikke presisert fra når, altså må man ha det som retning på politikken, sa Barth Eide, som mener Glasgow-avtalen er oppfylt ettersom man går tilbake til det vanlige skattesystemet i 2023.
– Stråmann
Oljeskatten ble også tema i SV-leder Audun Lysbakkens tale til partiets landsstyre lørdag. Der trakk han særlig fram risikoen for overinvesteringer på norsk sokkel.
– Dette kommer ikke bare til å få konsekvenser for klimaet. Det kommer til å ramme norsk økonomi og industri veldig hardt, sa Lysbakken, som også beskylder regjeringen for å bruke stråmenn i oljedebatten.
– De møter enhver kritikk med at vi ikke kan slutte med olje fra den ene dagen til den neste. Men det er det ingen som snakker om, sier Lysbakken.
– Men vi kan ikke lete etter mer og mer olje. Det går ikke opp med de forpliktelsene vi har påtatt oss.
(©NTB)
bibiana.dahle.piene@ntb.no
Fakta om oljeskattepakken
I juni 2020 ble partiene på Stortinget, unntatt SV, Rødt og MDG, enige om midlertidige endringer i oljeskatten for å sikre aktivitet i koronatiden. De viktigste er:
* Selskapene får utgiftsføre investeringer umiddelbart i særskatten for årene 2020 og 2021.
* Friinntekten, som kan trekkes av før særskatten beregnes, settes til 24 prosent det første året. Dette gjelder i 2020 og 2021, samt for prosjekter hvor Plan for utbygging og drift (PUD) og Plan for anlegg og drift (PAD) er innlevert innen 1.1.2023 og godkjent innen 1.1.2024.
* Det etableres en ordning med negativ terminskatt, som gjør at selskapene får utbetalt skatteverdien av forventet underskudd gjennom inntektsåret.
* Fradrag for gjennomførte investeringer blir gitt helt fram til produksjonsstart. Det er ingen begrensninger i tid.
* Regelendringene har gitt oljeselskapene et skattekutt på rundt 10 milliarder kroner, viser beregninger fra Finansdepartementet i mai.
Fakta om oljeskattepakken
I juni 2020 ble partiene på Stortinget, unntatt SV, Rødt og MDG, enige om midlertidige endringer i oljeskatten for å sikre aktivitet i koronatiden. De viktigste er:
* Selskapene får utgiftsføre investeringer umiddelbart i særskatten for årene 2020 og 2021.
* Friinntekten, som kan trekkes av før særskatten beregnes, settes til 24 prosent det første året. Dette gjelder i 2020 og 2021, samt for prosjekter hvor Plan for utbygging og drift (PUD) og Plan for anlegg og drift (PAD) er innlevert innen 1.1.2023 og godkjent innen 1.1.2024.
* Det etableres en ordning med negativ terminskatt, som gjør at selskapene får utbetalt skatteverdien av forventet underskudd gjennom inntektsåret.
* Fradrag for gjennomførte investeringer blir gitt helt fram til produksjonsstart. Det er ingen begrensninger i tid.
* Regelendringene har gitt oljeselskapene et skattekutt på rundt 10 milliarder kroner, viser beregninger fra Finansdepartementet i mai.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie