JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefeber på Gol

Det hersker rene klondykestemningen på LO Stats kartellkonferanse på Gol.

bjorn.erik.dahl@anb.no

LO Stat samler denne uka flere hundre tillitsvalgte og en rekke mektige innledere til sin tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol. Konferansen betegnes gjerne som et tenkeloft for viktige spørsmål i tiden, og i så måte kan man i år konstatere at eimen av olje siger gjennom korridorene på Pers Hotell.

Før LO-leder Roar Flåthen og statsministeren entret podiet onsdag ettermiddag, hadde både Gunnar Berge, oljeindustrien, Kjell Bjørndalen og Gudmund Hernes kommet med ulike oljefrierier til fagbevegelsen.

Velferden og oljen

Gunnar Berge, mangeårig rikspolitiker i Arbeiderpartiet og nåværende styreleder i statens oljeselskap Petoro, er blant dem som vil gi full gass i utvinningen, inkludert de omstridte områdene i Nord-Norge.

– Å bevare velferden uten fortsatt utvinning er utenkelig, sier Berge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge Berge er det økende energibehovet i verden så stort at man kan legge til alt man får til av miljøvennlig energi og fortsatt ha bruk for oljen og gassen de neste tiårene.

– Det er forventet 50 prosent vekst i verdens energibehov fram til 2030, og 45 prosent av dette står India og Kina for. Da er det vanskelig å komme utenom oljen, mener Berge.

Frykter ikke uhell

Berge utviser ingen frykt for uhell i de sårbare nordområdene eller torskens fødestue i Lofoten.

Virksomheten de siste 40 årene har vist at sikkerheten står i første rekke. Og dessuten er vi langt bedre rustet enn for 40 år siden. Det er heller ikke naturlig å nå bygge ned det vi har bygd opp gjennom alle disse årene, fastholder Berge.

Han tror det vil være svært dårlig samfunnsøkonomi å legge teknologien på vent i årene som kommer.

– Kompetansen har bare verdi hvis den blir brukt. Ringvirkningene vil også komme i Nord-Norge, bare se på Hammerfest og Snøhvit. Det er ingen tvil om at det har vært positivt for byen.

Bra for Nord-Norge?

Gudmund Hernes og forskningsstiftelsen Fafo slår derimot en smule kaldt vann i blodet på de mest oljetørste i nord. For et par år siden konkluderte Fafo i en rapport med at Sør-Norge ville stikke av med den største gevinsten ved utvinning i nord. Dette budskapet var også en del av Hernes’ «oljehistorie for dummies» på Gol.

Selv om virksomheten og betydningen av den øker, vil aktørene være de allerede etablerte i Sør-Norge eller utlandet. Og mer desto mer spesialiserte tjenester det er snakk om, sier Hernes. Han understreker at det er nødvendig med en meget bevisst politikk i Nord-Norge dersom man ønsker å hente ut mest mulig av de positive ringvirkningene. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse