JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omplassering og styringsrett

Jeg har en arbeidsavtale som uttrykkelig knytter mitt arbeidsforhold til en filial. Kan min arbeidsgiver, uten å gå veien om oppsigelse, omplassere meg til en annen filial?

Spørsmålet er om omplasseringen kan skje i kraft av din arbeidsgivers styringsrett, som er begrenset av lov, tariffavtale, arbeidsavtale med videre og derfor gjerne defineres som en restkompetanse. Slik din arbeidsavtale er formulert, er det mye som tyder på at arbeidsgivers styringsrett er begrenset med hensyn til valg av arbeidssted, slik at omplassering bare kan skje ved oppsigelse. Det kan likevel stilles spørsmål ved om styringsretten er relativ i den forstand at begrunnelsen for utøvelse kan påvirke dens rammer.

Spørsmålet har vært oppe i tre nylig avsagte lagmannsrettsdommer, fra henholdsvis Gulating (LG-2008-26384), Eidsivating (LE-2008-47080) og Frostating (LF 2008-141441). I den første fikk en kommune lagmannsrettens flertall med på at endringsadgangen i kraft av styringsretten er større jo tyngre hensyn som tilsier en endring. To sykepleiere måtte derfor akseptere endring av arbeidstiden i forhold til det arbeidsavtalen fastla. Anke over dommen er sluppet inn til behandling i Høyesterett.

Den andre saken fikk et annet utfall. Arbeidsgiver fikk ikke medhold i at arbeidstakers subjektive forhold har betydning for rammene for omplasseringsadgangen. Lagmannsretten la til grunn at: «Handlingsrommet for styringsretten begrenses utenfra, gjennom lovgivning, den individuelle arbeidsavtalen og tariffavtale, slik disse må tolkes og utfylles. Begrunnelsene for en styringsrettsbeslutning kan dermed ikke utvide handlingsrom for styringsretten innenfra. Rammene er gitt…». Dommen er anket.

Den tredje dommen kan kanskje også tas til inntekt for at styringsrettens rammer er relative, men er på dette punkt mindre klar. Uansett vil spørsmålet i nær fremtid bli behandlet av Høyesterett på bakgrunn av en, to eller kanskje tre ankesaker.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Annonse
Annonse