JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overkjøres av nordisk konkurrent?

Posten Norge tror konkurransen vil komme raskt og med stor kraft når postmarkedet liberaliseres. Den nye postgiganten i Norden vil stå klar til å innta det norske markedet, tror Posten Norge.

may.berg@lomedia.no

Posten har levert sitt høringssvar til rapporten om konsekvensene av en liberalisering av det norske postmarkedet.

Rapporten fra Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) er utarbeidet på oppdrag av Samferdselsdepartementet. Den er utarbeidet i forbindelse med at Regjeringen i nær framtid skal ta stilling til om siste rest av postmonopolet skal oppheves fra 2011, slik EUs 3. Postdirektiv forutsetter.

Postkom går sterkt imot fri konkurranse i postmarkedet i sitt høringssvar til departementet, og krever at Regjeringen bruker reservasjonsretten i EØS-avtalen mot direktivet.

Posten Norge har for lengst hilst konkurransen velkommen. Hovedbudskapet i Postens høringssvar er at Posten må sikres vilkår som setter bedriften i stand til å møte konkurransen fra utenlandske selskaper når – ikke hvis – den kommer.

"Slik vi ser det, vil det være svært uheldig dersom man legger til grunn at man ved å utsette liberalisering i Norge, vil kunne unngå ytterligere omstilling i Posten", heter det i høringsuttalelsen.

Posten vil være offensiv.

– Posten møter konkurransen med en offensiv, nordisk vekststrategi. For å lykkes må Posten sikres like vilkår for å konkurrere som andre aktører. Betydelige effektiviseringer og omstillinger er uansett nødvendig for å møte nye kundebehov og sikre konkurransekraft i en situasjon hvor postvolumene faller og konkurransen øker, sier konsernsjef Dag Mejdell.

Posten Norge sier seg i store trekk enig i konklusjonene i SNF-rapporten. I likhet med SNF, påpeker Posten at bedriften uavhengig av liberaliseringen står overfor store utfordringer som følge av overgangen fra fysisk post til elektroniske alternativer, finanskrise og økende konkurranse i det nordiske markedet.

Nordiske konkurrenter.

Postens vurdering er at konkurransen vil komme raskere og med større styrke enn rapporten gir inntrykk av.

Posten Norge viser til at det nordiske markedet i stadig større grad framstår som ett marked for mange viktige kundegrupper.

Ifølge Posten er de to fusjonerte postselskapene Posten Sverige og Post Danmark i ferd med å posisjonere seg overfor viktige kundegrupper.

Ifølge Posten ligger markedsforholdene bedre til rette for konkurranse på tvers av landegrensene i Norden nå enn hva som var tilfelle på 90-tallet, da postmarkedet i Sverige ble liberalisert og Posten Norge etablerte seg på andre siden av grensen med CityMail Sweden.

Fortsatt statlig kjøp.

Posten Norge mener, i likhet med SNF-rapporten, at det er fullt mulig for Posten Norge å opprettholde dagens tjenestetilbud over hele landet i et liberalisert marked.

Den beste måten å få det til på, er gjennom en stabil og forutsigbar ordning der staten kjøper bedriftsøkonomisk ulønnsomme posttjenester.

"Det må etableres en omforent ordning for statlig kjøp som sikrer at staten blir en langt mer stabil og forutsigbar finansieringskilde enn vi har erfart de siste årene", skriver Posten Norge i høringssvaret.

Ifølge Posten Norge vil behovet for statlig kjøp øke, uavhengig av liberalisering. Dette fordi den lønnsomme delen av brevmarkedet ikke lenger gir profitt nok til å finansiere posttjenestene i grisgrendte strøk i samme grad som før.

Konsekvenser for ansatte.

Posten viser til at nedbemanning som følge av at Posten taper volumer til konkurrenter, vil kunne motsvares av bemanningsøkninger hos konkurrentene. Med andre ord, oppsagte ansatte i Posten Norge kan få seg jobb hos konkurrentene.

Postkom har advart mot at liberalisering kan medføre dumping av lønninger, slik det har skjedd i Tyskland og Nederland. SNF-rapporten berører ikke dette temaet, noe Posten Norge også påpeker i sin høringsuttalelse, men konstaterer at nye aktører i utgangspunktet kan gå inn i postmarkedet med andre lønns- og arbeidsbetingelser enn Posten er bundet av gjennom sine tariffavtaler.

"Hvordan man løser slike utfordringer, avhenger av nasjonale tradisjoner og rammeverk for lønnsdannelse og lønnsregulering", skriver Posten.

Regjeringen skal i løpet av året ta stilling til EUs 3. Postdirektiv, som åpner resten av postmarkedet i EU og EØS-området for fri konkurranse.

Postmarkedet skal liberaliseres fra 2011, eller senest 2013.

I dag har Posten enerett på adresserte brevsendinger opp til 50 gram. Dette utgjør vel 10 prosent av Postens omsetning i dag. Andre sendinger er underlagt fri konkurranse.

Annonse

Flere saker

Annonse

Regjeringen skal i løpet av året ta stilling til EUs 3. Postdirektiv, som åpner resten av postmarkedet i EU og EØS-området for fri konkurranse.

Postmarkedet skal liberaliseres fra 2011, eller senest 2013.

I dag har Posten enerett på adresserte brevsendinger opp til 50 gram. Dette utgjør vel 10 prosent av Postens omsetning i dag. Andre sendinger er underlagt fri konkurranse.