Øyner håp om løsning
Men meklingsmann Dag Nafstad vedgår at det blir vanskelig å avblåse streiken.
Onsdag morgen klokken 8 møter arbeidsgivere og ansatte på Riksmeklingsmannens kontor. Det ville ikke skjedd hvis meklingsmann Dag Nafstad ikke hadde tro på mulighetene for å kunne legge fram en skisse til løsning. Han fløy selv fra Tromsø til Oslo mandag for å få fart på prosessen.
– Det ligger i dette systemets natur at jeg øyner en løsning når jeg først kaller inn partene. Grunnlaget for å snakke med dem er til stede, og det er ikke noe som skjer i tide og utide, sa Nafstad til NTB tirsdag kveld.
Forhandlingsdelegasjonene kommer til å få tildelt hvert sitt rom hos Riksmeklingsmannen hvor de må klargjøre sine posisjoner overfor Nafstad. Til sjuende og sist blir det opp til ham å vurdere om det er grunnlag for å legge fram en skisse til løsning.
Vanskelig situasjon
Etter to dager med samtaler og sonderinger, var partene fortsatt ikke klare til å sette seg ned hos meklingsmannen for å ta fatt på den siste etappen tirsdag, men tok kvelden klokken 20. Nafstad medgir at det har vært en tung jobb. Han vil ikke kommentere innholdet i samtalene han har hatt med partene, men etter det NTB forstår har det vært problemer med å komme til enighet arbeidstakerne imellom.
– Det sier seg selv at det er en vanskelig situasjon når det er konflikt i Kommune-Norge. Ingenting er avgjort, det er fortsatt mulighet for at streiken fortsetter, sier han.
Et mulig scenario er at enkelte av de fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden vender tommelen opp for en eventuell skisse, mens andre takker nei og fortsetter streiken.
Nye utspill fra KS
KS skal være villig til å strekke seg på et av de viktigste områdene for de streikende i kommunesektoren, andelen av likelønnspotten som gis til sentral fordeling. Men Fagforbundet synes ikke arbeidsgiverorganisasjonen strekker seg langt nok, ifølge en kilde NTB har snakket med.
KS skal ha gitt signaler om vilje til å redusere den lokale potten fra 1 til 0,8 prosent. Det gir 200 millioner mer for Fagforbundsleder Jan Davidsen og de andre organisasjonslederne å fordele til likelønnstiltak sentralt.
Rammen kommer til å ligge omkring andre fremforhandlede resultater i statlig sektor, rundt 3,4 prosent. Det antydes at en ramme kan bli på 3,44, inkludert den sene lønnsjusteringen.
50.000 i streik
I løpet av tirsdagen gjorde også arbeidstakerforeningene det klart at de vil trappe opp streiken fra mandag av. Da kan så mange som 50.000 kommuneansatte være ute i streik, dersom det ikke kommer noen løsning før den tid.
Unio tar ut nye 1.000 medlemmer, mens Fagforbundet utvider streiken til å omfatte 37 nye kommuner mandag. Fra før er det kjent at Fagforbundet og YS allerede onsdag utvider streikeuttaket med 1.400 nye medlemmer.
Dermed kan antallet kommuneansatte i streik stige til nærmere 50.000. Ansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner streiker. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er sterkest rammet. Skoler, barnehager og SFO-tilbudet er stengt eller redusert. Også andre kommunale tjenester er berørt, blant annet sykehjem, hjemmehjelp, renhold, og renovasjon. (ANB-NTB)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vidar kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB