Pause i Gaza
Endelig fikk Gazas barn muligheten til en god natts søvn igjen.
yngvil.mortensen@lomedia.no
Imidlertid med den summende lyden fra Israels droner i himmelen over hustakene. De væpnede overvåkingsflyene følger med på bevegelsene til menneskene under.
Rett før våpenhvilen mellom Hamas og Israel ble erklært i Kairo i går kveld, slapp israelske jagerfly bomber over Gaza. FNs nødhjelpskoordinator rapporterer om 140 drepte, 90 av dem sivile, siden den massive bombingen begynte 14. november. Fire sivile israelere er drept. Men etter midnatt har ikke Hamas og andre palestinske grupper skutt raketter mot Israel eller Israels hær bombet Gaza, slik de har lovet hverandre.
Men en våpenhvile er selvsagt ingen varig løsning. I den 15 linjer lange avtalen står det setninger om «å avstå fra å begrense innbyggernes bevegelsesfrihet». Etter klokka 21 i kveld skal det ifølge avtalen innledes samtaler om hva det egentlig betyr. Israel kommer ikke til å oppheve blokaden mot Gaza, sier israelske kilder til Reuters. Hamas-leder i eksil Khaled Mishal tolker avtalen motsatt, og sa i går at Israel vil åpne alle grenseovergangene. Det er dessverre liten grunn til å tvile på at det er de anonyme israelske kildene som har rett.
Dagen etter at Israel drepte Hamas´ militære leder Ahmed al-Jabari, ble det avslørt at det hadde pågått forhandlinger om en permanent våpenhvile med Jabari i månedsvis. Bare timer før likvideringen, mottok Jabari utkast til en permanent våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas, fortalte israelske Gershon Baskin avisen Haaretz. Baskin er ingen hvemsomhelst. Han var viktig i forhandlingene som ledet til løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit, Hamas´ fange i flere år.
Baskin sier han viste et utkast til en permanent våpenhvileavtale til forsvarsminister Ehud Barak for noen måneder siden og at det deretter ble etablert en israelsk komité med medlemmer fra flere departementer for å jobbe med saken.
Så bestemte Israel å ta livet av forhandlingspartneren.
Benjamin Netanyahu og hans allierte har stor støtte i folket. Men noen mener deres strategi ødelegger mulighetene for en framtid der israelere og palestinere lever i mer fredelig sameksistens. At Israel må snakke med Hamas.
– Dere har forsøkt alle verdens våpen. Det eneste dere ikke har prøvd er den enkle dialogen, skriver Avner Fainguelernt i et leserinnlegg i Israels største avis Yediot Ahronot. Fainguelernt er innbygger i en israelsk kibbutz, nabo til Gaza.
Det er ikke første gang Egypt forhandler fram en våpenhvile mellom islamistene i Hamas og sionistene i Israel, men denne gangen er det et langt sterkere Egypt som står som garantist for våpenhvilen. Egypt er det av de arabiske landene der USA i størst grad har mistet innflytelse siden den arabiske våren begynte. Den store naboen i sør kan dessuten rasle med fredsavtalen med Israel fra 1979. Kan en endret maktbalanse bidra til at samtalene som kanskje kommer kan bli en avtale som kan vare?
Optimisten i meg vil gjerne tro det.