Penger mot ufrivillig deltid
Stortinget har bevilget 25 millioner kroner til tiltak som skal redusere ufrivillig deltid. Nå er det klart hvem som får penger.
Saken oppsummert
torgny.hasaas@lomedia.no
Bevilgningen er todelt. Nav deler ut penger som går på organisering på virksomhet og forholdene på arbeidsplassen, mens Vox har ansvar for midlene som skal gå til kompetanseheving av arbeidstaker.
Se listen over hvem som får penger fra Nav
Se listen over hvem som får penger fra Vox
Til sammen 35 virksomheter har fått penger. For det meste dreier det seg om kommuner og helseforetak, men Securitas Transport Aviation har fått bevilgning. I tillegg har Virke og Handel og Kontor et samarbeidsprosjekt for å redusere ufrivillig deltid i varehandelen.
Målet med satsingen er å finne grep som kan ende organsieringen av arbeidstid, organisere bruk av arbeidskraften mer fleksibel og endre eller utvide bemanningen.
25 millioner
Tiltaket ble lansert i forbindelse med regjeringas arbeidsmiljømelding. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm uttalte ved den anledningen at det er om lag 70 000 deltidsansatte som aktivt søker etter mer arbeid.
– Ufrivillig deltid, og at en ikke får heltidsstilling dersom en ønsker det, er et sammensatt fenomen. Å redusere ufrivillig deltid krever derfor et sett av virkemidler og innsats fra mange aktører. Det er avgjørende at arbeidet mot ufrivillig deltid blir prioritert også av partene i arbeidslivet, sa statsråden.
Prosjektet er ment å vare i tre år med årlige utlysninger av 25 millioner kroner hvert år.
Handel og kontor fornøyd
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke sammen fått 1,8 millioner kroner for å kunne startet et prosjekt mot ufrivillig deltid.
– Vi er veldig fornøyd, sier Sissel Weholt i Handel og Kontor til LO-Aktuelt.
– Vi har fått det vi har søkt om, med unntak av forskningsmidler. Men det har Fellesordningen mellom LO og Virke betalt, sier hun.
Prosjektet er finansiert av potten på 25 millioner kroner som regjeringa har satt av til arbeidet mot ufrivillig deltid i år.
– Hva går konkret prosjektet ut på?
– Vi har seks deltakende konsern. I første omgang er det Meny og Skeidar som stiller opp. Det vi skal gjøre er å gå ut på den enkelte bedrift og snakke med de tillitsvalgte og butikkledelsen om hvordan arbeidstidsordninger og skiftplaner fungerer, sier Weholt.
– Jeg tror det er mange som ikke kjenner til alle regler og avtaler rundt dette, så en viktig del blir nok opplæring. I tillegg skal vi lære av industrien. De som arbeider i industrien setter opp skiftplaner uten deltidsstillinger selv om det er døgnkontinuerlig skift. Her har vi sikkert mye å lære, sier hun og understreker at mye av arbeidet vil gå ut på å kurse begge parter.


Nå: 0 stillingsannonser