PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.
Cathrine Kahrs
Podkast
«Amir» vil jobbe, men får ikke lov: – Det er farlig å holde mennesker på den måten i mange år
Han har en arbeidsgiver som gjerne vil ansette ham. Men 28 år gamle «Amir» har ikke lov til å jobbe i Norge.
cathrine@lomedia.no
– Det er ganske tøft ikke å ha jobb. For jeg er frisk, så jeg er klar til å jobbe. Det er bare at det er ikke lov, sier «Amir».
Han er i Norge ulovlig. Egentlig heter han noe annet, men ønsker å være anonym av hensyn til familie og støttespillere. «Amir» har ingen gyldige papirer på hvem han er. Han har søkt om asyl og fått avslag to ganger. Men å reise frivillig tilbake til hjemlandet Iran er ikke et alternativ for ham. Norge har heller ingen avtale med iranske myndigheter som gjør at de kan sende ham dit.
Hør hele historien til «Amir» i podkasten Rørsla
Rørsla - papirløse
Knapt 17 år gammel kom han til Norge. «Amir» hadde rømt fra problemene han hadde i Iran via Tyrkia og Tyskland til Oslo. Den første tiden bodde han på ulike mottak.
– Jeg valgte å komme til Norge fordi jeg hadde lest på nett at det er et godt land. Jeg kom for å få et litt mer vanlig liv. Det ble ikke sånn som jeg tenkte, sier han.
Dagene er lange uten noen fast rutine. «Amir» har fylt leiligheten med fire katter og to svære tanker med fargerike fisker. Ved siden av matlaging og trening gir de ham glede og ork til å holde ut.
– Når du ikke har jobb og ikke gjør noe hjemme, så er du aleine. Det er da tankene kommer, angst og stress. Kattene og fiskene holder meg opptatt de dagene det har vært ille og vanskelig for meg, sier «Amir».
SELSKAP: Fire katter og to akvarier med fargerike fisker holder «Amir» med selskap. Han trenger noe å fylle dagene med siden han ikke jobber.
Cathrine Kahrs
Det bor tusenvis av asylsøkere i Norge som har fått nei til opphold, men som myndighetene ikke kan sende hjem med tvang. Disse papirløse menneskene er sårbare fordi de verken har rett til helsehjelp eller til å tjene penger på lovlig vis.
Fikk du med deg denne episoden? Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt
Jobbet svart
«Amir» fikk etter hvert fikk bo gratis hos en venn. Likevel trengte han penger for å klare seg. Men siden han ikke har oppholdstillatelse, fikk han ikke lov til å jobbe. Løsningen ble svart arbeid på et gatekjøkken.
– Det var hardt, det var tøft. Jeg måtte kutte mange kilo kjøtt hver dag. Jeg sto på beina i mange timer og jobbet og løftet tunge ting. Så jeg sliter veldig mye med ryggen. Det var stort sett mangel på folk, og sjefen sa at jeg ikke skulle skrive opp alle timene jeg jobbet, forteller «Amir».
Nå sitter han igjen med smertene etter det harde arbeidet. Men siden han ikke har oppholdstillatelse, har han heller ikke rett på helsehjelp i Norge, med mindre det er fare for liv og helse.
SMERTER: «Amir» sliter med fysiske plager etter den svarte jobben han hadde på et gatekjøkken. Men han har ikke rett til å gå til lege.
Cathrine Kahrs
For noen år siden tipset noen venner av «Amir» ham om en mulighet for et mer ordnet arbeidsliv. Da hadde Arne Viste startet et bemanningsbyrå for papirløse. Han ansatte dem i sitt firma Plog og leide dem ut til andre bedrifter. «Amir» fikk jobb i Plog og ble leid ut til en restaurant.
– Der ble jeg aldri utnyttet. Da var alt perfekt. Jeg var ganske sjokkert over at jeg fikk lønn hver måned og over hvor mye jeg fikk. Så det var litt gøy, husker «Amir».
Men i 2019 ble Arne Viste og Plog dømt i Oslo tingrett. Retten var uenig med Viste om at Grunnloven gir de papirløse rett til å jobbe mens de er i Norge. I Grunnloven står det at staten skal legge til rette for at alle som kan jobbe, skal kunne tjene til livets opphold gjennom arbeid eller næring.
Les og lytt også til denne: Kim trodde han hadde fått sin første jobb tross dysleksien. Så ringte arbeidsgiver tilbake
Skatteetaten endret praksis
Asylsøkere i Norge har lov til å jobbe fram til de eventuelt får avslag på asylsøknaden sin. Men fram til 2011 fikk asylsøkere fornyet skattekortet sitt automatisk, også etter at de hadde fått endelig avslag på søknad om opphold i Norge. Dermed var det mange asylsøkere med avslag som jobbet i Norge, selv om de egentlig ikke hadde arbeidstillatelse.
Fra 2011 endret Skatteetaten praksis og sluttet å fornye skattekortene til disse personene. Da sto plutselig mange uten muligheten til å jobbe.
I 2017 vedtok LO at de vil jobbe for at asylsøkere uten opphold bør få jobbe inntil retur blir mulig. Senere har flere politiske partier sagt at de ønsker det samme.
Startet nytt bemanningsbyrå for papirløse
Høsten 2021, nøyaktig ett år etter at Plog ble slått konkurs, kom nyheten om at Arne Viste startet opp igjen sitt bemanningsbyrå for papirløse med firmaet Plog2.
– Jeg kan ikke sitte stille og se på at uretten fortsetter. Så Plog2 er ferdig etablert og i gang som nytt selskap, sier Viste.
– Hva er det som gjør at du starter opp igjen når du har blitt dømt?
– Det ene er at vi trenger en juridisk avklaring fra Høyesterett om hva grunnlovens innhold faktisk er, grunnlovens paragraf 110. Det andre er det at det er uverdig den måten vi behandler de ureturnerbare på. De presses ut i grov utnyttelse av haiene på arbeidsmarkedet. De hadde et verdig liv, betalte sin skatt, gjorde det de skulle og den dagen retur var mulig, så ble de returnert.
Viste forsøker nå å tvinge fram klarere svar gjennom Plog2. Han ønsker å havne i retten igjen, aller helst i Høyesterett.
Nytt håp
Oppstarten av Plog2 har gitt «Amir» et forsiktig håp om at han kanskje kan få en normal hverdag igjen. Restauranten han jobbet hos før første versjon av Plog gikk konkurs, har sagt at de ønsker ham velkommen tilbake. Men det er ikke uten risiko å jobbe for Plog2. Myndighetene mener fortsatt det er ulovlig for «Amir» å jobbe.
– Da tenker jeg bare at jeg tar den kampen på nytt. Vi er jo mennesker sånn som alle andre, og vi er nødt til å jobbe. Eller så blir vi helt ødelagt. Det er farlig å holde mennesker på den måten i mange, mange år. Det er ikke bra for samfunnet, sier han.
Rørsla lenkeliste
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro