JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet tilbake på Oslo S

Politidirektøren glimret med sitt fravær, men ellers var de der «alle sammen».

Statsminister, justisminister, politimester og stasjonssjef – og ikke minst fotfolk fra seniorrekkene – var til stede da politiposten på Oslo S gjenåpnet.

For halvannet år siden ble politiposten nedlagt, fredag ble den gjenåpnet, dagen etter at regjeringen med justisminister Knut Storberget (Ap) i spissen inngikk en fredsavtale med politiorganisasjonene. Åtte politifolk er øremerket tjeneste ved posten.

– Jeg vil vel si at det er hyggeligere å være her nå etter at avtalen er inngått, innrømmet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) politiskdiplomatisk på spørsmål fra NTB om han hadde vært der hvis avtalen ikke var inngått. Seansen var kommet i stand på svært kort varsel.

Og Storberget strålte som en sol:

– Nå skal jeg dra på ferie med familien. Det har jeg lovet min datter på fire år.

NSB storfornøyd

Men de som kanskje ikke har grunn til å stråle er kjeltringene, blant dem østeuropeiske gjenger, som i sommer har gjort Oslo S til sin arbeidsplass. Mange reisende er blitt loppet for verdisaker på hovedbanestasjonen de siste ukene:

– Dette kommer til å stoppe dem. Jeg er veldig glad for at vi har fått politiposten tilbake, sier en storfornøyd konsernsjef Einar Enger i NSB.

Han mener gjenopprettelse av en politipost på Oslo S først og fremst vil ha en rent praktisk betydning når det oppstår akutthendelser, men det vil helt opplagt også få en rent preventiv effekt.

NSB-sjefen har ikke fått noen klare signaler om at politiposten vil føre til «opprydning» utenfor Oslo S, dit narkomane fra Plata har forflyttet seg.

– Men jeg forventer jo at når politiet først er på stedet, så vil vi få en langt bedre oppfølging enn hittil, sier han.

Synlig politi

Både politikerne, NSB-sjefen og politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, og hans kolleger understreker betydningen av mer synlig politi på «gateplan».

For bare et par uker siden begynte sju erfarne politifolk tilknyttet Grønland politistasjon fotpatruljering i gatene i Oslo sentrum, fra Grønland til Grünerløkka og nedre del av Karl Johan, inkludert Oslo S.

– Vi merker at publikum er svært positive til dette. De klapper oss på skuldrene og prater hyggelig. Jeg tror dette fører til trygghet og har stor preventiv virkning, sier en av seniorene, Torger Røhmesmo, til NTB.

Hver av de sju politifolkene har en samlet politifaglig erfaring på rundt 250 år. Dette mener de kommer svært godt med i deres møte med publikum.

Og det synlige politi lover både justisminister og statsminister at det vil bli mer av, i alle fall hvis de rødgrønne vinner valget.

Men allerede nå er det klart at politimesteren i Oslo vil gjøre om på vaktlistene slik at det blir flere folk på jobb i helgene. Inntil i dag har det vært slik at det er flest politifolk på jobb tirsdag formiddag, og færrest lørdag kveld. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse