JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hjelp deg selv før du hjelper andre, er legens råd til Postkom-tillitsvalgte under omstilling

Omstillingene som er ventet i Posten vil bli både omfattende og krevende. Mange tillitsvalgte opplever allerede tøffe tak, og flere av dem risikerer selv å miste jobben.
LEDET SAMLINGEN: Lege Victoria Øvregaard holdt i trådene da Postkom-tillitsvalgte delte erfaringer om hvordan det er å stå i omstillingsstormen.

LEDET SAMLINGEN: Lege Victoria Øvregaard holdt i trådene da Postkom-tillitsvalgte delte erfaringer om hvordan det er å stå i omstillingsstormen.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Mot dette dystre bakteppet var Postkom-tillitsvalgte samlet på Lillestrøm for å lære og dele erfaringer om hvordan man tar den vanskelige samtalen. Lege Victoria Øvregaard fra Unicares bedriftshelsetjeneste ledet dagen.

Geografiske utfordringer

Et tema som ble løftet frem tidlig, var hvordan omstilling rammer yngre og eldre arbeidstakere. Lars Nilsen, divisjonstillitsvalgt Post, understreket at det ikke nødvendigvis er slik at det er enkelt for yngre arbeidstakere å finne seg nytt arbeid.

– Mange unge, og Postkom definerer jo ungdom helt opp til 35 år, jobber i grisgrendte strøk. Der er det ikke alltid like enkelt å finne seg noe annet å gjøre, sa han.

Øvregaard sa seg enig. Hun poengterte at usikkerhet knyttet til jobb kan føre til alvorlige helseproblemer dersom det ikke håndteres riktig.

LES OGSÅ: Postkom-tillitsvalgte må tåle at oppsigelsestruede ansatte tar ut frustrasjonen på dem: – Noen er sinte, andre er lei seg

Hjelp deg selv før du hjelper andre

Med henvisning til sikkerhetsinformasjonen om bord i fly, ønsket Øvregaard at de tillitsvalgte i løpet av dagen skulle lære å ivareta seg selv, slik at de er i stand til å stille opp for andre.

– Mange opplever å ha en sosial kontrakt med arbeidsgiver, sa Øvregaard.

Jobben til postbud Malgorzata på Grønland i Oslo blir borte under tidenes omstilling i Posten

Man kan ha en oppfatning av å ha en trygg og forutsigbar arbeidsplass, slik mange har tenkt om Posten.

– Enkelte kan oppleve å føle seg forrådt når man så plutselig står i fare for å miste jobben, sa hun.

Møtet med veggen

Legen fortalte at hun selv har opplevd å bli utbrent to ganger, eller møtt veggen. Slik var det også blant de tillitsvalgte. Noen hadde snust på veggen, andre hadde møtt den, og én hevdet sågar å ha vært igjennom veggen.

– Det kan være enklere å hjelpe andre dersom man har vært igjennom en tøff tid selv, gitt at man har fått den nødvendige hjelpen for å håndtere situasjonen, sa en av deltakerne.

– Det handler om å prioritere tiden sin. Før jobbet jeg faen meg hver helg. Nå har jeg tatt grep, og det er uhyre sjelden jeg jobber mellom fredag og mandag, supplerte en annen.

En av de andre deltakerne poengterte at det kan være vanskelig å legge tillitsvalgtoppgavene fra seg.

– De blir med hjem og fortsetter å kverne i hodet, sa vedkommende.

Øvregaard sa at et sikkert tegn på overbelastning er at man slutter å gjøre de tingene man selv har glede av, som for eksempel hobbyer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse