JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karrieremuligheter

Hans-Øyvind (46) startet i Posten som 16-åring. Nå er han konserndirektør

– Posten er et bra sted å jobbe, også for folk med ambisjoner. Så si ifra til din leder om du vil ha nye utfordringer, for de finnes internt.
Fallet i brevpost vil fortsette, så fremover blir det bare mer og mer fokus på pakkepost for budene, sier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen.

Fallet i brevpost vil fortsette, så fremover blir det bare mer og mer fokus på pakkepost for budene, sier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen.

Håvard Jørstad/Posten Norge

alf@lomedia.no

Tilbake i 1982 så nok både Oslo og Posthuset litt annerledes ut enn i dag, og oppgavene var også vesentlig annerledes enn i dag.

– Jeg begynte å jobbe deltid som 16-åring ved siden av skolegangen på Postens brevsenter i lavblokka ved Posthuset. Kveldsjobben var i utgangspunktet tre ganger i uka, pluss hver fjerde helg. Men var du flink, fikk du så mange vakter du ønsket. Det var fine greier og vi som var ivrige kunne jobbe bortimot ubegrenset, sier han og smiler.

Dagens bestemmelser i arbeidsmiljøloven gjør at det ikke jobbes ubegrenset i Posten lenger.

– Det har heldigvis endret seg siden jeg var i tenårene, og den nye loven er bra å ha for alle parter, sier Ryen.

Han tilføyer at det alltid er lurt å være ivrig om man søker ansvar og tillit på jobb. For i Posten Norge og Bringselskapene er det fortsatt muligheter til å jobbe seg opp og frem.

Satser på de ansatte

Fire tiår senere har mye endret seg. Fra å sortere post på kveldstid har Hans-Øyvind klatret til toppledernivå. Han ble konserndirektør i Nettverk Norge for drøyt ett år siden og leder nå den største divisjonen i Posten Norge-konsernet, målt i antall ansatte.

Han forteller at konsernet satser målrettet på videreutdanning og kompetanseheving.

– Posten har vært en fantastisk arbeidsplass, og jeg har stortrivdes hele veien. Vi er en veldig stor organisasjon. Det er en fordel for alle de flinke folkene rundt om i landet ettersom det er mange retninger å utvikle seg i. Det er mange unge som starter i Posten og blir her, innen alle sjikt. Inkludert mange av de beste folka som har tatt høyere utdanning ved siden av å jobbe i Posten. Det forteller meg at det er mange som trives her, slik også jeg gjør, sier han.

Aktuelt: Kristine (25) ble lagt merke til i deltidsjobben hos Posten. Nå er hun leder

Si fra om du vil videre

Hva vil du si til unge eller erfarne postarbeidere som har lyst til å utvikle seg og ta mer ansvar på jobben?

– Da er det muligheter, men du må si fra. Det aller viktigste er å melde sitt kandidatur. Gå til en leder på enheten din som er lydhør og si for eksempel at «jeg trives i Posten, men vil utvikle meg og satse videre. Hva bør jeg gjøre?». Da kan man få vite om ledige stillinger eller andre åpninger, og hva det satses på lokalt, sier Ryen.

Han påpeker at det er gode stipendordninger i Posten for de som ønsker å satse, og at det krever utdanning å komme på toppledernivå.

– Nåløyet er trangt, men det finnes mange muligheter for å studere, også deltid, tilføyer konserndirektøren.

Mye lest: Telenor brukte firma som stjal penger fra Gorans lønnskonto

Nye endringer kommer

Ryen slår fast at bortfallet av tradisjonell brevpost vil fortsette, mens det er innen pakkepost og logistikk konsernet venter vekst. Dette vil utløse flere endringer i produksjonen. For unge som ønsker å satse i konsernet, er det derfor lurt å tenke langsiktig. Det er konserndirektørens råd til de som ønsker seg et langt yrkesliv i Posten fremover.

Ryen tilføyer at i forbindelse med større omstillinger, kommer også virkemiddelordningene i konsernet inn. Her finnes det ressurser for å legge til rette for de som endret arbeidssituasjon, og som er villige til å påta seg nye utfordringer.

– Jeg kan for eksempel nevne at under overgangen til 2,5 dagers distribusjon, så ble det en større nedbemanning på budsiden. Da var det mange som fikk støtte til å ta sertifikat for lastebil, slik at de kunne bli yrkessjåfører i konsernet. Det er et smart veivalg, for sjåfører er noe vi kommer til å trenge mange flere av, sier Hans-Øyvind Ryen.

Konserndirektøren slår fast at det uansett vil være behov for dyktige folk på alle felt også i framtida.

– Så om du ser at det vil komme endringer på ditt felt, eller du er klar for nye utfordringer; stikk hodet frem, og si det til din nærmeste leder, oppfordrer han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse