JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Dette har vi ærlig fortjent, sier Geir Forsland (t.h.) og Tore Jan Jakobsen på Skøyen.

– Dette har vi ærlig fortjent, sier Geir Forsland (t.h.) og Tore Jan Jakobsen på Skøyen.

Alf Ragnar Olsen

Lønnsoppgjøret 2022

Minst 20.000 til alle postansatte, men responsen er blandet

Det ble ingen post-streik. Til jubel blant arbeidere på Østlandsterminalen. Et minimusresultat mener flere på distribusjon.08.09.2022
16:32
15.09.2022 11:44

alf@lomedia.no, nina.hansen@lomedia.no

Resultatet etter meklinga ble som følger:

• Generelt tillegg på 20.000 kroner til ansatte med årslønn lavere enn 571.248 kroner.

• De som tjener over den summen får et tillegg på 3,5 prosent med virkning fra 1. mai.

– Det var ikke noe jubel, nei

– Fornøyd? Geir Forsland på distribusjonsenheten på Skøyen i Oslo Vest trekker litt på det.

Han tenker seg om et øyeblikk, og slår fast at dette ble greit nok.

– Jeg tror ledelsen tenkte at de rett og slett måtte legge tjue lapper på bordet for å unngå konflikt, og på forhånd hadde svært mange medlemmer signalisert at man burde se tjuetallet for at resultatet skulle være akseptabelt. Til slutt var det altså akkurat der vi havnet. På et slags minimum, som både de og vi kan leve med. Hadde de lagt seg på 18.000 eller noe sånt, ville nok misnøyen økt voldsomt i omfang. Da ville ledelsen ha blitt stemplet som skikkelig kjipe. Det unngår de nå. Så dette ble greit for begge parter, vil jeg si.

Forsland tilføyer at stemninga blant kollegene på morgenkvisten etter at resultatet forelå var grei. Verken mer eller mindre.

– Det var ikke noe jubel, nei. Både jeg og mange andre føler at dette har vi ærlig fortjent. Det var også viktig at skjæringsdatoen ikke ble endret. Da ville tillegget påvirket neste års oppgjør negativt, sier Forsland.

Ute på ruta i sentrum sier Erik Martinsen seg enig i dette.

– Jeg tenker at ledelsen i Posten bladde opp akkurat det de måtte for å unngå streik. Ikke mer enn de trengte. I forkant av meklinga uttalte jeg at 20.000 var et absolutt minstekrav, så når vi landet der er jeg ikke misfornøyd, men langt fra i ekstase. Jeg tenker faktisk at såpass skulle det bare mangle vi fikk, etter innsatsen vi la ned under pandemien – der Posten hadde nedbemannet altfor mye, samtidig som pakkevolumet eksploderte, poengterer Martinsen.

– Tjue tusen var det ledelsen måtte legge på bordet for å unngå konflikt,, sier Erik Martinsen på enheten i Oslo sentrum.

– Tjue tusen var det ledelsen måtte legge på bordet for å unngå konflikt,, sier Erik Martinsen på enheten i Oslo sentrum.

Alf Ragnar Olsen

Håper på mer neste år

Plasstillitsvalgt Tore Jan Jakobsen minner om at det i overenskomsten også ligger inne en verdifull seniorpakke.

– Det er viktig og verdifullt for de mange postansatte med lang fartstid i bedriften at disse tiltakene videreføres. I tillegg tenker jeg det er bra de mange nye medlemmene våre ser at forbundet står på krava for at postansatte skal ha en anstendig og god lønnsutvikling, sier Jakobsen.

Både Forsland og Jakobsen har forventninger også til neste års oppgjør.

– I Posten er det fullt kjør og tidspress hver eneste dag for alle oss som er ute og får jobben gjort. Vår hverdag kan i høyeste grad sammenlignes med industriarbeidernes. Det er som en bachelor i slit. Så det er ingen grunn til å lempe på forventningene og kravene i oppgjørene framover. Vi har ikke lukrative skiftordninger eller masse tillegg. Det er tillegg på fastlønna som gjelder, og hvis Posten fortsetter å levere bra resultater er det ingen grunn til å stå med lua i hånda i de kommende oppgjørene. Tvert imot! sier Forsland.

Jakobsen nikker – og sier seg enig.

– Om Posten fortsetter å levere gode resultater bør vi kunne forvente et godt mellomoppgjør neste år. Kanskje med tillegg på over 20.000 kroner. Det er vi rødkledde i Posten som står for mye av den nye veksten fortsatt, og vi bør få lønn for strevet, argumenterer han.

Fornøyde på Østlandsteminalen

På Østlandsterminalen var stemningen god da de ansatte møtte på jobb torsdag morgen.

– Et medlem sto med tommelen opp allerede i døra og sa kjempebra. Og stort sett er folk svært fornøyde med å få minst 20.000 kroner ekstra. Dette blir en god dag, forteller tillitsvalgt Bjørgunn Måge mens vi går gjennom terminalen.

Tillitsvalgt Bjørgunn Måge stemte ja i første uravstemning, men forstår at medlemmene ville ha mer.

Tillitsvalgt Bjørgunn Måge stemte ja i første uravstemning, men forstår at medlemmene ville ha mer.

Nina Hanssen

Overalt er det smil og folk som vinker til Måge som går med vest der det står «Tillitsvalgt» på.

En av de blideste er Mona Aaslund fra Tosterud på Rec og Verdi som har jobbet her 37 år og stortrives.

– Jeg blir 67 år neste år, men har ikke lyst til å slutte. Jeg vurderer bare å redusere litt arbeidstid neste år så jeg får mer tid til å trene. Det er moro å trene vekter, sier hun og viser oss solide muskler innimellom jobbingen.

Mona Aasland jubler for lønnsoppgjøret. 20.000 kroner ekstra vil komme godt med.

Mona Aasland jubler for lønnsoppgjøret. 20.000 kroner ekstra vil komme godt med.

Nina Hanssen

Hun smiler og peker på sine kolleger.

– Her er det godt å være. Og med lønnstillegg i dag, er det ekstra stas, sier hun og kan ikke fullrost arbeidsmiljøet.

– Vi har jo stått på under hele pandemien og det har vært travle tider nesten som jul hele året for oss. Nå som prisene er steget så mye, så fortjener vi litt ekstra sier hun.  

Det er de andre enige i. Med Postens overskudd så var det nesten forventet at de skulle få litt ekstra nå.

Hjelper i tøffe tider

På en truck imot oss kommer Stefan Tverre fra Lørenskog som også er lokaltillitsvalgt i Intern transport på Østlandsterminalen.

Han smiler også ekstra i dag.

– Jeg stemte jo selv ned det første oppgjøret da det var for dårlig. At vi går fra 15.800 til 20.000 er bra. Det lille løftet betyr mye. Og at vi også får etterbetalt fra 1. mai er jeg veldig fornøyd med. Det hjelper i disse trange tidene med prisvekst og rentehopp som alle kjenner på kroppen, sier han.

I hans avdeling er de fleste LO-medlemmer. I dag er de glade. Selv gleder han seg til å komme hjem til kone og barna og fortelle at pappa har fått 20.000 kroner ekstra i lønn.

– Nå har jeg ingenting å klage på, sier han som har jobbet her siden terminalen åpnet i 2010.

Stefan Tverre fra Lørenskog stemte først nei i uravstemningen. Nå er han fornøyd.

Stefan Tverre fra Lørenskog stemte først nei i uravstemningen. Nå er han fornøyd.

Nina Hanssen

Også han peker på at det har vært to tøffe år for postansatte som har jobbet mye gjennom hele pandemien til tross for at det har vært både smitte og sykdom underveis.

Stemte for

Bjørgunn Måge sier at hun stemte også ja i det første oppgjøret som de sentrale forhandlingsledelsen hadde kommet med.

Men hun kan forstå at mange medlemmer forventet økt kjøpekraft.

– Etter mai i år har verden endret seg og omtrent alle har tapt kjøpekraft både i Posten og ellers i samfunnet. Så det er godt at vi fikk litt ekstra, sier hun.

Dessuten har de vervet mange nye medlemmer i det siste. Kort tid før meklingsfristen gikk ut meldte folk seg inn.

Nå håper de tillitsvalgte at de blir værende i forbundet.

Glad transportarbeider

Sigurd Jensen jobber i Transport og er også svært fornøyd med å få 20.000 kroner ekstra.

– Jeg hadde håpet på noe sånt, så denne nyheten i morges gjorde meg veldig glad, sier han da vi møter han ved resepsjonen.

Jensen (54) har jobbet i Posten i 25 år, først i Oslo og så her i Lørenskog.

Tidligere postbud Ramon Pascual Medina (60) som jobber i utenlandsavdelingen er også fornøyd i dag. Han har jobbet her 15 år, men begynte som postbud i 2008 på Lambertseter.

– Jeg begynte å jobbe på Østlandsterminalen i 2011 og trives veldig godt. Det er en fin jobb der vi sorterer post fra utlandet og til utlandet og stort sett et godt arbeidsmiljø, sier han.

Selv hadde han ikke forventet så mye som 20.000 kroner.

– Jeg har barn og barnebarn å bruke dette på, sier han som har vært fagforeningsmedlem siden han begynte i Posten.

– Jeg synes det er kjempebra. Vi sto på under pandemien og nå får vi litt av overskuddet til Posten. Det er bra, sier Pascual Medina.

GLAD: Ramon Pascual Medina er fornøyd med at de ansatte får sin del av overskuddet i Posten, etter å ha stått på for fullt.

GLAD: Ramon Pascual Medina er fornøyd med at de ansatte får sin del av overskuddet i Posten, etter å ha stått på for fullt.

Nina Hanssen

– Viser vår tariffmakt

Tillitsvalgt Tove Rundtom er også fornøyd med det som ble resultatet.

– Denne runden viser bare at vi har tariffmakt fordi vi har så mange medlemmer i Fagforbundet. Vi er mange og vi blir stadig flere. På de stedene vi tok ut folk var nesten alle organisert. Hadde ikke Posten hatt folk i Full Service til pakkelevering ville det merkes. Sammen er vi sterke. Dette er tariffmakt arbeidsgiverne skjønner, sier hun. 

08.09.2022
16:32
15.09.2022 11:44Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

TILLITSVALGT REAGERER: Lene Elin Hjelmeseth er stolt over hvordan sjefen hennes i Brilleland svarte på brevet fra lederen av Norsk Folkeparti.

privat

Lene Elin ble stolt da sjefen slo tilbake mot hijab-hatet

Debatt

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Hvorvidt det er den norske modellen eller Vedum som har rett, kan kanskje virke abstrakt. Men dette kan ha stor betydning for min og din hverdag, skriver Marie Sneve Martinussen.

Jan-Erik Østlie

«Forstår Vedum den norske modellen?»

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Nestleder i LO, Steinar Krogstad (t.v.) og hovedtillitsvalgt hos Hent, Johan Henry Eide i regjeringskvartalet hvor entrepenørselskapet Hent har arbeid.

Jan-Erik Østlie

Tillitsvalgt Johan Henry jubler: Arbeidsgiveren har begynt å ansette i stedet for å leie inn

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Debatt

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kai Hovden

«Tida er inne for å ta politisk kontroll over krafta vår», meiner lokale LO-leiarar

VIKTIGE FAKTA: Hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Raymond Nilsen, tror undersøkelsen vil avdekke viktige fakta om de belastninger de ansatte jobber under.

VIKTIGE FAKTA: Hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Raymond Nilsen, tror undersøkelsen vil avdekke viktige fakta om de belastninger de ansatte jobber under.

Eirik Dahl Viggen

Hvor mange fengselsbetjenter blir syke av jobben? Tallene fra Danmark sjokkerer


Flere saker