Lønnsoppgjøret 2022
Nær 10.000 ansatte i Posten kan bli tatt ut i streik
Meklingsfristen for partene i postoppgjøret går ut ved midnatt. I formiddag satte de seg ved Riksmeklerens bord for å finne en løsning.
– Jeg tror Posten Norge i utgangspunktet ønsker å unngå en streik. Våre medlemmer har vært tydelige på at 15 800 kroner var alt for lite. Signalene kan ikke mistolkes. Så gjenstår det å se hva arbeidsgiver er villig til å bidra med i dagens mekling, sier Øiahals.
Alf Ragnar Olsen
alf@lomedia.no
Det er LO Stat og Spekter som forhandler under ledelse av riksmekler Mats Ruland.
Målet er enighet om et bedre oppgjør for medlemmene i Fagforbundet Post og finans, etter at lønnstilbudet som ville gitt minst 15.800 til alle ble avvist i uravstemninga.
Et brudd vil bety post-streik fra torsdag morgen.
Riksmekler Mats Ruland leder det pågående meklingsmøtet. Meklingsfristen går ut ved midnatt, men det er som kjent ikke uvanlig at det mekles på overtid.
Det ble ingen streik: Her er den nye lønna til ansatte i Posten
Økt lønn og høyere tillegg
Nær 60 prosent av Fagforbundet Post og finans sine medlemmer i Posten Norge stemte tidligere i sommer nei til resultatet, der kjernen var et kronetillegg på 15.800. Flertallet benyttet uravstemningen til å signalisere klart og tydelig at dette var langt fra godt nok. Dermed gikk oppgjøret for de ansatte i Posten Norge til mekling.
Postansatte har lagt bak seg to travle år under pandemien, med tidvis ekstremt arbeidspress og underbemanning. Samtidig har Posten Norge oppnådd tidenes beste resultater i perioden.
Flertallet av medlemmene viser til at lønnsevnen også er historisk god, og mener de fortjener et høyere lønnstillegg.
I månedene som har gått siden medlemmenes krystallklare nei, har dette poenget bare forsterket seg. Renteøkninger, rekordhøye strømpriser, ditto drivstoffpriser og høy inflasjon gir prisvekst på alt av varer og tjenester.
Mange postfolk Frifagbevegelse har snakket med mener det må friske penger på bordet, i form av et merkbart tillegg til alle.
– Jeg håper på 20.000 eller mer, og mener dessuten at kvelds- og nattilleggene bør økes betydelig. Disse tilleggene har stått stille i altfor mange år, så en økning her er på høy tid, mener Anne Lise Fjeldstad, som har jobbet i Posten siden 1986.
Postbud Erik (33) gjør seg klar for streik: Forventer uttelling for rekordomsetningen i Posten
Klare til streik
Erik Martinsen startet i Posten i 2013, men er tydelig på at den negative lønnsutviklingen de senere åra må kompenseres.
Etter to år med rekordresultater for Posten, etter hard jobbing fra de ansatte, mener han tiden er inne for å stå på kravene.
Martinsen mener de ansatte fortjener lønn for strevet og understreker at forventningene på tillegget vil ligge betydelig høyere, dersom arbeidsgiver vil fjerne seniordager eller skyve på skjæringsdatoen.
– Jeg har stemt nei i uravstemningene fire år på rad, og mener lønnstillegget i meklinga må bli på minst 20 000 kroner, sier Erik Martinsen.
Alf Ragnar Olsen
– Det har tidligere vært snakk om at arbeidsgiver vil diskutere nye kutt i seniordagene. Da forandres forutsetningene, og fridager har høy verdi, så da må man kompensere med merkbare tillegg ut over kronetilleggene vi i utgangspunktet snakker om. Det er viktig å understreke det, og jeg vet vi er mange som er enige om å mene dette, sier han.
– Om man lar seniordagene være, og skjæringsdatoen forblir uendret, så vil et tillegg på 20 000 være på den nøkterne siden. Jeg tror man må opp på 22.000 kroner for at de fleste skal bli fornøyde, sier Martinsen.
Men mange har langt høyere forventninger.
Les mer: Fortjener rundt 30.000 kroner
Arnfinn Fiske i Trøndelag har tidligere i år gått høyt på banen i forhold til forventninger foran lønnsoppgjøret, og fastholder at forventninger om et tillegg langt over tretti tusen lar seg saklig begrunne.
Vi har sakket akterut i år etter år lønnsmessig. Det må et veldig solid tillegg til for å kompensere for svekket kjøpekraft over flere år, mener Arnfinn Fiske fra Trøndelag.
Alf Ragnar Olsen
– Vi postfolk har sakket akterut over en årrekke i forhold til grupper det er naturlig å sammenlikne seg med. Vi har hatt reallønnsnedgang flere år nå, og med økt rente, strømkrise, rekordhøy drivstoffpris og prisvekst trengs det et solid tillegg for å ta igjen det tapte. Jeg vet at streikeviljen er stor der ute, og streikekassa er jo velfylt, så vi er klare til kamp, signaliserer Fiske.
452 postansatte er klare: Her kan det bli streik på torsdag
Nær 10.000 kan bli tatt ut i streik
Et brudd vil gi post-streik fra arbeidstidens start torsdag.
I første runde – fra torsdags morgen – vil 452 medlemmer tas ut i streik. Øiahals opplyser at dette blant annet gjelder postbud i Oslo og omegn, Grenland, Trondheim, Stavanger og Sola.
– I tillegg tar vi ut en del ansatte ved Østlandsterminalen i Lørenskog, hvor post til hele landet sorteres og klargjøres. Konsekvensen av en streik vil være at mange i de berørte områdene ikke vil motta post, opplyser Øiahals.
Fagforbundet Post og finans og Posten Norge har inngått en avtale som sikrer at ved en eventuell streik skal leveranser av livsviktige legemidler og medisiner fortsatt bli ivaretatt.
Forhold knyttet til en streiks påvirkning på forhold som vedrører liv og helse er det som vanligvis utløser tvungen lønnsnemnd. Med dette ivaretatt i nevnte avtale, kan dermed en post-streik bli langvarig og omfattende.
Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans opplyser at de har meldt plassoppsigelse for samtlige av sine medlemmer i Posten Norge. Det betyr i klartekst at nær 10.000 postansatte kan bli tatt ut i streik.
Arbeidsgiverne i Posten Norge har på sin side sendt ut et betinget permitteringsvarsel.
I en pressemelding fra Fagforbundet antyder man at dersom det blir streik vil streiken trolig trappes opp i løpet av ganske kort tid. Øiahals er sparsom med detaljene nå – og fokuserer nå på den pågående meklinga.
– Jeg tror Posten Norge i utgangspunktet ønsker å unngå en streik. Men nå får vi se hva meklingen resulterer i, sier Øiahals.
Like før meklingsmøtet startet signaliserte riksmeklingsmann Mats Ruland nøktern optimisme.
– Det skal alltid være mulig å komme til enighet, det er målet med meklinga. Men nå skal det mekles, sa Ruland til FriFagbevegelse.
LO Stats Lise Olsen (t.h.) leder delegasjonen som skal forhandle på vegne av medlemmene i Fagforbundet Post og finans inn til meklingsrommet. Fagforeningsleder Gerd Øiahals og nestleder Cathrine Ertsås midt i bildet.
Ole Palmstrøm