JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reddet av EU og IMF

Da krisen rammet Romania med full tyngde stilte EU og IMF med lån og nødhjelp på 20 milliarder euro, framholder Stan Sorin i den største fagorganisasjonen.

nina.sandaas@lomedia.no

Romania har vært EU-medlem siden sommeren 2005. Stan Sorin, generalsekretær i landsorganisasjonen som er den største av fire i Romania, er fornøyd med det. Det er bare mulig å være utenfor, hvis man er Norge eller Sveits, ifølge Sorin som følger kongressen fra gjestebenken. LO har i flere år samarbeidet med hans organisasjon.

EU en god paraply

– Dere er i en heldig posisjon. For oss er EU er en god paraply å være under. EU har også tvunget oss til å gjennomgå reformer og ta tak i den utbredte korrupsjonen, sier han.

EU-medlemskapet betyr at 3 millioner rumenere, nesten en tredel av alle i yrkesaktiv alder, har søkt lykken i et annet EU-land, forteller Sorin. Disse har bidratt til økonomien ved å sende hjem penger og investere i ulike prosjekter. Og når så mange hadde reist ut, så arbeidsledighetstallene ganske bra ut ved årsskiftet – 4,6 prosent – inntil mange nå har begynt å komme hjem fra Spania, Italia og andre EU-land. Nå er ledigheten kommet godt over 6 prosent. Titusener av bedrifter er gått konkurs, og de som fortsatt består kutter i staben som før-evar-prinsipp.

Milliardlån

IMF-lånet og EU-støtten ble forhandlet fram av regjeringen i nær dialog med fagbevegelsen. Det betyr at 16 milliarder euro er plassert i sentralbanken for å støtte opp om landets valuta. Fire milliarder skal brukes til viktige infrastrukturtiltak, til nye arbeidsplasser og for å støtte statlige bedrifter. Fagbevegelsen måtte akseptere lønnsfrys for 600 000 ansatte i statlig sektor. Til gjengjeld ble dagpengeperioden forlenget fra ni til 11 måneder.

Svekket fagbevegelse

Fagbevegelsen i Romania er sterkt svekket gjennom de siste ti årene, delvis fordi så mange i arbeidsfør alder har reist utenlands - medlemstallet i Sorins egen organisasjon er halvert. Men også fordi holdningene til kollektive ordninger er blitt negative, og folks vilje til å demonstrere og streike er redusert. CNSLR-FRATIA har på bakgrunn av utviklingen forandret strategi for å rekruttere på grunnplanet og skolere de tillitsvalgte.

At landet har hele fire landsorganisasjoner fremmer ikke fagbevegelsen og er heller ikke så effektivt, mener Stan Sorin.

– I 2004 forhandlet vi om sammenslåing, men ledernes envishet stoppet prosessen. De betrakter organisasjonen som sitt eget leketøy. Vi må gjøre nye forsøk etter hvert. Vi trenger tid for å forandre tradisjoner og holdninger og bygge opp fungerende strukturer, for eksempel et streikefond, sier han.

Det eksisterer likevel et velfungerende trepartsamarbeid fra sentralt til regionalt nivå. Den sittende regjeringen – sosialdemokrater og konservative i koalisjon – har over 70 prosent oppslutning i parlamentet. Ikke å møte en virkelig opposisjon, kan være farlig, mener Stan Sorin.

Annonse
Annonse