Regjeringen endrer sukkeravgiften
Regjeringen vil trolig endre sukkeravgiften som gjør smakstilsatt vann dyrere enn annen drikke.
Det er søt musikk for bransjeorganisasjonene.
– Signalene er gode. Det er viktig å endre denne avgiften. Den fungerer sterkt konkurransevridende og er særlig tøff for de mindre produsentene, sier forbundssekretær Eystein Gaare i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund til NTB.
Forbundet protesterte kraftig da regjeringen i årets statsbudsjett økte sukkeravgiften med over 60 prosent, fra 1,68 kroner per liter til 2,71 kroner per liter.
Fryktet konkurs
– Vi er ikke imot intensjonene om å bedre folks helse, men denne avgiften gir underlige utslag. For eksempel vil vann som er tilsatt en dråpe sitron eller lime, omfattes av avgiften, i motsetning til vann som ikke er smakstilsatt, sier Gaare.
Han nevner enda et eksempel:
– Juskonsentrat som er tilsatt vann og selges som jus, slipper sukkeravgift. Vann som er tilsatt juskonsentrat, blir derimot avgiftsbelastet. Det er ingen helsemessige grunner til en slik forskjellsbehandling.
En av bedriftene som merker avgiftsøkningen godt, er Roma Mineralvannfabrikk på Lillestrøm. I fjor høst fryktet ledelsen at bedriften i verste fall kunne komme til å gå konkurs.
– De minste aktørene har store problemer med å tilpasse produktene til det nye avgiftsregimet, forklarer Gaare.
Men den lille brusfabrikken er ikke alene om å slite med sukkeravgiften og lavere volum. Giganten Coca-Cola på Lørenskog måtte tidligere i år bremse bruken av vikarer og kutte i salgsstaben. Også hos Telemark kildevann i Fyresdal og ved Stabburet i Skien har avgiften vakt bekymring.
– Nyttig at jeg kom
Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte NNNs landsmøte før påske, harselerte mange av delegatene over avgiften, som kan utløses av en sitrondråpe.
Stoltenberg var tilsynelatende ikke klar over hvordan avgiften slår ut i praksis, og hadde stor forståelse for kravene fra LO-forbundet.
– Det var nyttig at jeg kom hit, for å si det sånn. Noen ganger er det gode grunner for dumme ting. Andre ganger er det mindre gode grunner for dumme ting. Vi skal finne ut av dette, sa statsministeren.
Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet håper å kunne gjøre sukkeravgiften mer treffsikker.
– Vi jobber med dette nå, og vil komme tilbake til saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sier han til NTB.
Avgiften på alkoholfrie drikkevarer ble lagt om fra 1. januar 2007, og omfatter nå alle alkoholfrie drikkevarer som er tilsatt sukker eller søtstoff. Det er ikke noen minstegrense for tilsatt sukker eller søtning, og det er nettopp dette NNN ber om.
– Vi ønsker at avgiften øker trinnvis, i takt med sukkerinnholdet i drikkevaren. Vi håper regjeringen hører på oss, men om vi får fullt gjennomslag, vet vi ikke, sier Gaare. (ANB-NTB)