JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs representantskapsmøte:

Regjeringen prøver å skremme folk tilbake på jobb, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Utenforskapet og forskjellene i det norske samfunnet opprører LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
ULIKHET: I sin innledning til LOs representantskapsmøte berørte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen de mest sentrale utfordringene fagbevegelsen og arbeidslivet står overfor.

ULIKHET: I sin innledning til LOs representantskapsmøte berørte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen de mest sentrale utfordringene fagbevegelsen og arbeidslivet står overfor.

Jan-Erik Østlie

sym@lomedia.no

– Det er direkte opprørende å se på at det gjøres så altfor lite for å få folk inn i jobb, sa han i sin tale til LOs representantskapsmøte tirsdag.

Han begynte sin innledning med å gå til kraftige angrep på regjeringens politikk. Han mente den økonomiske politikken har vært preget av å redusere skattene og kutte ytelsene til svake grupper.

p

I stedet for å hjelpe folk inn i jobb, kan det virke som om oppskriften er å skremme folk tilbake i arbeid, mente han. Han viste til strammere vilkår for arbeidsavklaringspenger, dagpenger, overgangsstønad og kutt i barnetillegget til uføre.

– Det er ikke bare urettferdig overfor framtidige generasjoner og de svakeste i samfunnet, det rammer også sysselsettingen og det øker forskjellene, understrekte Gabrielsen.

Samtidig pekte han på at inkludering, likestilling og velferd er med på å forebygge ulikhet, slik også arbeid gjør.

Avviste myter

LO-lederen avviste at utenforskapet skyldes dårlige holdninger og sjenerøse trygdeordninger.

Han mente derimot at årsaken var et tøffere arbeidsmarked. Og en skole som i for liten grad klarer å gi de unge den kompetansen de trenger for å komme inn i arbeidslivet. Han mente også at sosial dumping i noen bransjer har bidratt til utenforskap. Og han etterlyste en aktiv sysselsettingspolitikk som hjelper folk ut i jobb. Og ikke skattekutt for de rikeste.

– Hovedproblemet er at det ikke skapes nok jobber. Hvis vi skulle opprettholdt sysselsettingsgraden som før finanskrisen, skulle vi hatt 130.000 flere jobber i dag, påpekte Gabrielsen.

Han etterlyste også et kompetanseløft. Både for å gi de 20 prosent av befolkningen som mangler det, en nødvendig grunnkompetanse. Men også for å sikre at virksomhetene er høyproduktive, noe som er helt nødvendig for å sikre den norske samfunnsmodellen.

p

– For LO vil det alltid være høy kompetanse, og ikke lav lønn som skal være svaret.

Lønnstapere

LO-lederen var også bekymret over den relativt store grupper arbeidstakere som ikke har fått sin del av økt kjøpekraft. Mens de ti prosent med høyest inntekt har økt reallønna med 107.000 kroner i perioden 2008 – 2018, så har de ti prosent med lavest inntekt bare fått tusen kroner mer å rutte med.

– Forskjellene mellom godt og dårlig betalte jobber har økt i Norge. Dermed har ulikheten fått forplante seg over tid. De med best råd har fått mer å rutte med. De med dårlig råd har fått mindre i lommeboka, konstaterte Gabrielsen.

Det dreier seg om deltidsjobber, ansatte i handel og service, hoteller, renserier, frisører og andre som jobber med personlig tjenesteyting. Selv om mange jobber i bedrifter uten tariffavtale, erkjente LO-lederen at fagbevegelsen har et ansvar for å hjelpe disse arbeidstakerne.

– Men vi kan ikke fikse det alene. Vi trenger drahjelp fra arbeidsgiverne, sa han.

LO-lederen etterlyste også at myndighetene bidro.

Økte ulikheter er gift inn i det norske samfunnet, fastslo Gabrielsen.

Likelønn og lavlønn

Siden 2015 har lønnsgapet mellom kvinner og menn blitt redusert med over 2 prosentpoeng, til 87,6 prosent.

– Vi vet at den beste måten å tette likelønnsgapet på er å løfte de dårligst betalte yrkene. Her er lavlønnstillegg viktig, sa Gabrielsen og pekte også på betydningen av allmenngjøring.

Men han var utålmodig og mente at dersom man ikke klarer å løfte flere av arbeidstakerne som har lavest lønn, så kan den norske modellen forvitre.

Men lavlønnsmodellene man har brukt i tidligere oppgjør treffer ikke alle. En arbeidsgruppe LO-sekretariatet satte ned for å vurdere ulike lavlønnsmodeller, skal levere en omfattende rapport i løpet av våren.

Klima og jobben

Avslutningsvis konstaterte LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at de store klimaendringene også er en stor utfordring for fagbevegelsen. Han trakk fram de ansatte ute på bedriftene som klimaløserne.

– Klimaomstillingen skjer på arbeidsplassen.

LO-lederen understrekte også at det grønne skiftet må være rettferdig for å lykkes. Og at klimaendringene vil påvirke arbeidslivet i alle sektorer.

p

– Derfor skriver vi i uttalelsen at partene i fellesskap må vurdere hvordan tariffavtalene kan bidra til bærekraftig utvikling og samtidig sikre rettferdig fordeling.

Økt lønn

LO-leder Gabrielsen avsluttet med å fremme forslaget til tariffpolitisk uttalelse hvor hovedkonklusjonen er krav som sikrer økt kjøpekraft for medlemmene gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser.

– Gjennom kravene vil vi sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere seriøsitet og likelønn, og motvirke lavlønn, sa LO-lederen og avrundet med at oppgjørsformen blir forbundsvist.

Annonse
Annonse