JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønne elever dropper ut

Det er 9 prosent større sannsynlighet for at en skoleelev dropper ut av videregående skole i et rødgrønt fylke enn i et blått.

mari.valen@anb.no

Et landsgjennomsnitt, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og landets fylkeskommuner, viser at 34,8 prosent av elevene ved videregående skoler ikke fullfører utdanninga i fylker der de rødgrønne har flertall.

Til sammenlikning er tilsvarende tall for de borgerligstyrte fylkeskommunene 25,9 prosent.

– På Stortinget er Arbeiderpartiet og resten av de rødgrønne opptatt av å påpeke at kampen mot frafallet i skolen er en av deres viktigste oppgaver. I fylkene klarer de ikke å gjøre noe med det. Dette vitner om mye prat og gode intensjoner, men lite handling og resultater. Nå må Ap ta skolepolitikken på alvor, sier Tord Lien (Frp), stortingsrepresentant og 2. nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Meningsløs kritikk

Arbeiderpartiets Marianne Aasen, leder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener sammenhengen Lien viser til, er en feilslutning.

– Tallene handler ikke om det er rødgrønt eller blått flertall i fylkene, men om helt andre faktorer, som for eksempel sosioøkonomisk bakgrunn i de geografiske områdene, repliserer Aasen, og fortsetter:

– Frafall fra videregående skole er noe alle fylker sliter med. Jeg synes det er helt meningsløst å ta fram hvem som har politisk flertall i fylkene som forklaring på problemet. Jeg tror dette kan være mer villedende enn oppklarende, mener hun.

– Frp beskylder Ap for mye prat, men lite handling?

– På årets budsjett er det bevilget 470 millioner til tiltak mot frafall i skolen. Jeg synes det vitner om mye handling. Det pågår en massiv satsning på skole, og frafall og mobbing er de to store temaene, sier Aasen.

Verst i nord

Det er fylkene Sogn og fjordane (rødgrønt), Oslo (blått), Akershus (blått) og Sør-Trøndelag (rødgrønt) som kommer best ut i statistikken. Her er det henholdsvis «bare» 26 prosent og 27 prosent i de tre siste fylkene som ikke har fullført videregående. Det vil si elever som ikke har gått ut av videregående på den normerte tiden på fem år.

– Tallene fra fylkene med borgerlig flertall er heller ikke noe vi skal si oss fornøyd med. Frafallstallene må ned over hele landet – det er noe alle partier er enige om. Nå må fylkeskommunene selv, og politikere lokalt, for alvor ta tak i problemet, sier Tord Lien.

– Ingenting er bedre enn om dette blir en partipolitisk konkurranse, mener han.

Dårligst på statistikken er fylkene i nord. I Nordland, Troms og Finnmark, alle med rødgrønt flertall, er det henholdsvis 37, 39 og 49 prosent av videregående elevene som har droppet ut. Hedmark kommer også dårlig ut. 36 prosent av elevene der fullfører ikke videregående.

– Lær av hverandre

– Hva kan gjøres i kampen mot frafall?

– Det er et sammensatt problem. Alle fylkene må gjøre en innsats for at flere unge fullfører videregående. Jeg tror det handler om å se enkeltmennesket. Dessuten bør vi lære av hverandre. Politikerne bør se på de fylkene som har lik demografisk sammensetning som dem, og som har mindre frafall, sier Tord Lien.

– Løsningen er å styrke kunnskapen blant elevene. At alle barn skal lære det grunnleggende som å lese, skrive og regne. Hver enkelt elev trenger også bedre oppfølging, spesielt de som er i faresonen. Slik kan vi hindre motivasjonstap, og dermed frafall. Men det kommer til å ta tid, mener Marianne Aasen.

I landets fylker for øvrig ser prosentandelen for ikke-fullført utdanning ved videregående skoler slik ut: Rogaland (28 prosent, blått), Møre og Romsdal (28 prosent, blått), Vest-Agder (29 prosent, blått), Hordarland (30 prosent, blått), Telemark (31 prosent, blått), Oppland (33 prosent, rødgrønt), Buskerud (33 prosent, rødgrønt), Nord-Trøndelag (33 prosent, rødgrønt), Østfold (35 prosent, rødgrønt), Vestfold (35 prosent, blått) og Aust-Agder (35 prosent, rødgrønt).

SSB-statistikken er fra tidsperioden 2004-2010. (ANB)

Annonse
Annonse