JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritid og arbeidstid:

Rolf (64) har aldri forsovet seg. Likevel forlangte Securitas at han skulle gi beskjed en time før arbeidstid at han var våken

Nå må Securitas avvikle ordningen ved Oslo tinghus.
Vekter på Tinghuset, Rolf Bakke sa i fra da Securitas kom med krav om at vekterne skulle ringe inn en time før jobb for å rapportere at de ikke hadde forsovet seg.

Vekter på Tinghuset, Rolf Bakke sa i fra da Securitas kom med krav om at vekterne skulle ringe inn en time før jobb for å rapportere at de ikke hadde forsovet seg.

Brian Cliff Olguin

ane.borrud@lomedia.no

Da Rolf Bakke gikk av med pensjon etter mange år som offiser i forsvaret, syntes han at 57 år var for tidlig å slutte å jobbe. Samtidig var ikke heltidsstilling så forlokkende heller. Den perfekte løsningen ble en deltidsstilling i Securitas.

Våkenmelding i arbeidsplanen

I mai 2017 innførte tinghuset i Oslo permanent sikkerhetskontroll, og Securitas vant anbudet. 10 vektere fra Securitas fikk jobb der, de fleste av dem hadde hatt jobb som vektere på Rygge inntil flyplassen ble lagt ned i november året før. Så også Bakke. Han begynte å ta tog fra Moss klokken 06:30 for å rekke jobben en time senere, og var fornøyd med det.

Om høsten oppdaget Bakke og kollegaene at det sto oppført noe som het våkenmelding i arbeidsplanen timen før arbeidsdagen startet.

p

Vekterne fikk beskjed om at de skulle ringe inn for påtropp til en automatisk telefontjeneste, rutofonen, om lag en time før jobbstart.

Når de kom fram til jobben skulle de ringe en gang til, til såkalt avtropp. Saken hadde verken vært diskutert med de ansatte på Tinghuset eller tillitsvalgte.

I begynnelsen ringte han inn, som han hadde fått beskjed om.

– Først tenkte jeg at siden våkenmelding var loggført som en arbeidstime, og at vi da skulle få lønn for den timen. Sånn var det selvfølgelig ikke, sier Bakke.

Ikke betalt

Da lønnsslippene kom, og han så at våkenmeldingen ikke var betalt, sluttet han sporenstreks å ringe rutofonen.

– Jeg finner meg ikke i å få et slikt pålegg av bedriften på min fritid, slår han fast.

Problemet var bare at dersom han ikke ringte rutofonen, ringte Securitas´ døgnservice ham opp og ba ham ringe og registrere på rutofonen at han var våken. Og en sånn telefon ville ikke Bakke ha mens han slumret på toget inn mot Oslo og en ny arbeidsdag.

Løsningen ble å sette telefonen i flymodus.

– Hele opplegget er latterlig! På Rygge hadde vi arbeidsdager som kunne begynne klokken 04:30. Det var aldri snakk om at vi skulle ringe inn våkenmelding.

Bakke har vært i arbeidslivet i om lag 40 år, og har aldri forsovet seg.

– Men hadde jeg forsovet meg, da hadde jeg ringt døgnservice og sagt ifra. Det er dit vi ringer hvis vi brått blir syke, eller toget ikke går. Da setter de inn en vikar. Det systemet fungerer bra!

De tillitsvalgte på banen

Rolf Bakke mente hele ordningen med våkenmelding var ulovlig så lenge de ikke fikk lønn, og tok kontakt med tillitsvalgte i Securitas lokalt.

De tillitsvalgte tok saken. Det førte til møte på møte. Først lokalt, regionalt og sentralt i Securitas, men de tillitsvalgte og ledelsen ble ikke enige.

Saken ble da sendt til Arbeidsmandsforbundet, som ba om forhandlinger med NHO Service og Handel. Møtet ble avholdt i april 2018, og partene ble ikke enige. Da sendte forbundssekretær Terje Mikkelsen saken til LOs juridiske avdeling, som sammen med forbundet stevet Securitas, NHO Service og Handel og NHO for Arbeidsretten. Hovedargumentet var at ordningen med tvungen våkenmelding er et kontrolltiltak som regulerers i hovedavtalens tilleggsavtale V, og innføringen av ordningen uten forutgående drøftelser med de tillitsvalgte er tariffstridig.

Saken skulle opp i Arbeidsretten i februar i år, men NHO og LO inngikk forlik før rettslig behandling og dom ble avsagt. Securitas vil nå avvikle ordningen med våkenmelding i Oslo tinghus.

En del av forliket var at tillitsvalgte i samarbeid med skal Securitas også skal gjennomgå andre oppdrag for å avdekke om noen andre bruker våkenmelding.

– Vi har fått gjennomslag for vårt syn, og det vil få betydning også for de rundt 100 medlemmer som er tilknyttet kjøpesentertjenester. Det viser seg også at et flertall av kjøpesentrene som våre vektere åpner om morgenen, har denne ordningen med våkenmelding, forteller tillitsvalgt i Securitas, Robert Ball til FriFagbevegelse.

Vektere måtte ringe én time før jobb for å si at de ikke hadde forsovet seg. Nå må ordningen skrotes

– At det går an

Rolf Bakke er veldig fornøyd med forbundets innsats i denne saken, og er glad for at ordningen nå skrotes på arbeidsplassen hans.

– Saken har tatt tid, men det er ikke NAF sin feil. Jeg er veldig fornøyd med den jobben de tillitsvalgte har gjort, sier han.

Securitas er han derimot ikke fornøyd med.

– At det går an bruke så lang tid på denne saken! Securitas avfeide arrogant våre protester. Vi som jobber her er godt voksne, og finner oss ikke i en slik behandling av arbeidsgiver. For hva hadde blitt det neste? At jeg skulle ringe inn senest klokken 24 kvelden før jobb og si at nå legger jeg meg, for at bedriften skulle være sikker på at jeg fikk nok søvn?

Bakke er også kritisk til ressursbruken saken medført.

– Denne saken må ha kostet utrolig mye. Alle møtene, all arbeidstiden til de tillitsvalgte og lønningene til juristene. Hvorfor ga ikke Securitas seg ikke før? Og hvordan er det mulig at toppledelsen og utallige mellomledere ikke reagerte på det ulogiske i å pålegge arbeidstagere gjøremål i den enkeltes fritid?

– En etablert rutine

Arbeidsmanden har tatt kontakt med Securitas for samtidig imøtegåelse, og ble bedt om å sende en e-post. Det gjorde vi, og spurte hvorfor bedriften innførte ordningen med våkenmelding ved Oslo tinghus, hvorvidt de drøftet innføringen med de ansatte og/eller tillitsvalgte, og hvorfor de eventuelt ikke drøftet innføringen. Vi har også spurt hvorfor det tok så lang tid å løse saken, om Securitas har opptrådt arrogant slik Bakke mener, og bedt om svar på Rolf Bakkes spørsmål om hvordan er det mulig at toppledelsen og utallige mellomledere ikke reagerte på det ulogiske i å pålegge arbeidstagere gjøremål i den enkeltes fritid.

p

Regiondirektør og daglig leder for Securitas Aviation Dorothy Billett svarer følgende:

Ved leveranser der det har vært kritisk for driften at vekter stiller til rett tid har våkenmelding vært en etablert rutine. Da denne saken kom opp ble rutinen tvistet og håndtert i henhold til Hovedavtalen, slik denne type saker skal behandles.

Vi er glade for at saken ved Oslo tinghus nå er løst og at partene i fellesskap trakk den for behandling i Arbeidsretten. Samtidig presiserer vi at LO og NHO ikke har inngått et forlik om at våkenmelding er brudd på tariffavtalen.

Vekter på Tinghuset, Rolf Bakke

Vekter på Tinghuset, Rolf Bakke

Brian Cliff Olguin

Annonse
Annonse