JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros, ris og krav til regjeringen

Industrikraftregime, postdirektivet, sosial dumping og samferdsel var saker som ble tatt opp under den politiske debatten på kongressen. Den rødgrønne regjeringen fikk mye ros, men også kritikk.

stig.christensen@lomedia.no

Starten på debatten begynte med et kraftig sammenstøt om kraft mellom forbundslederne Leif Sande, IE og Hans Felix, EL & IT. Mens Sande mente det kun var overskriftene og ikke innholdet som var på plass i regjeringens siste utspill, tok Felix den samme regjering kraftig i forsvar.

– Dette er en keiser uten klær, tordnet Sande, som mente man lå dårligere an i dag enn for fire år siden i forhold til å få på plass et industrikraftregime.

Felix ga uttrykk for at IE blandet kortene når de snakker om industrikraft, og ikke samtidig ser at dette handler om det offentlige eierskapet.

– EL & IT Forbundet ville ha eierskapet på plass, og vi fikk ivaretatt eierskapet til norsk vannkraft, sa Felix fornøyd, og viste til at regjeringen har stått ved fagbevegelsens side helt siden Hydro meldte Norge inn for ESA i 2002.

Selv med Sandes skarpe utspill, oppfattet ikke Stoltenberg synspunktene mellom IE og regjeringen som uforenlige. Han medga at de to «ikke var helt samstemte», men mente at de kunne klare å forenes om et innhold, så lenge man var enige om overskriftene. Flere talere kom inn på Karmøy og et prosjekt der for avansert teknologi.

– Det var synd at det ble stoppet, sa statsministeren og viste til utviklingen i markedet. Stoltenberg la til:

– Men vi gir oss ikke før Karmøy er på plass.

Anders Skattkjær viste til en undersøkelse i Fellesforbundet der 58 prosent vil stemme Ap og to av tre støtter den rødgrønne regjeringen. Nestleder i Offisersforbundet, Egil André Aas, gikk god for den faglig-politiske uttalelsen, men forbundet reserverte seg mot bevilgninger til politiske partier på prinsipielt grunnlag. FO sendte også inn et forslag om å stryke partibevilgninger, som i debatten ble fulgt opp av nestleder Siw Kjøllmoen. Hun gikk hardt ut mot det formaliserte samarbeidet mellom Ap og LO, et samarbeid som for øvrig fi kk ros av andre talere. LO-leder i Fredrikstad Tore-Leif Gundersen, ville bevilge penger til de rødgrønne.

– Høyresiden har sine kapitalvenner, sa han. Gundersen mente det var viktig å synliggjøre forskjellene før valget. De har selv erfaringer fra Frp-styre i byen med angrep på hovedavtalen og privatisering.

Roy Pedersen fra Bygning i Oslo var blant de mer kritiske til regjeringens sykehus- og pensjonspolitikk. Han ville ha fl ere tiltak mot sosial dumping, og er blant dem som mener at tre måneders frist for å melde inn krav i tråd med solidaransvaret er for lite.

– Høyre og Frp vil vi ikke ha, men et rødgrønt flertall må i tillegg bli bra, var omkvedet fra Pedersen. Peggy Hessen Følsvik fra HK mente det fins sosial dumping også i privat tjenestesektor og pekte mot franschise. Hun satte også ord på situasjonen for de som jobber ufrivillig deltid:

– Vi snakker her om arbeidsløshet blant kvinner, sa HK-nestlederen og krevde lovfesta rett til heltid.

Leder i Jernbaneforbundet, Kjell Atle Brunborg skrøt uhemmet av regjeringens samferdselspolitikk.

– De har innfridd på alle punkter, sa han. Lars Jonhsen fulgte opp og sa seg godt fornøyd med nasjonal transportplan.

– Men vi må få på plass Alnabruterminalen, krevde han og viste til at denne er et knutepunkt for godstrafikken i Oslo. Rolf Bersås, LO i Rogaland, krevde hurtigtog mellom de store byene.

Forbundsleder Randi Reese, FO sa seg enig med Roar Flåthen i at en god politikk for barnehager, skole og sykehus virker forebyggende mot fattigdom. Men i tillegg viste hun til at FO møter de aller svakeste. Hun ville ha minstenormer for bemanning på områder der FO-medlemmer jobber, noe hun mente var viktig for at ansatte skulle beholde helsa. Forbundet krever 800 nye stillinger. Berit Rustad fra Fagforbundet mente at det i realiteten var mer enn 100 000 arbeidsledige, da mange går på ulike støtteordninger og lever under fattigdomsgrensa. Hun savnet mer omfattende tiltak mot fattigdommen.

Reene Rasmussen, som nylig har overtatt som leder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), satset på at regjeringens kulturløft om 1 prosent av statsbudsjettet kunne være innfridd om fi re år. Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund ville ha en bedre kriminalpolitikk med mer innhold i soningen og bedre forhold for de som slipper ut. Stikkord: bolig.

– Mange kommer ut til ingenting, sa han. Mai-Britt Lagesen fra Nord-Trøndelag ville ha lik strømpris over hele landet, og klaget på at det var dyrt i Midt- Norge. Andre saker som ble tatt opp av flere talere var sykehuspolitikken, pensjon og tjenestedirektivet. Det var begrenset tid i debatten og over 30 representanter som meldte seg fikk ikke plass på talerlista.

LO-Aktuelt nr. 9/2009

Annonse

Flere saker

Annonse