JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Shopper mindre medisin

Hver nordmann bruker tusenvis av kroner i året på legemidler. Men salgsveksten har nå stanset nesten helt opp.

martin.andersen@anb.no

Forbruket målt i doser økte med en snau prosent fra 2009 til 2010. I Norge ble det i fjor omsatt legemidler for 17,8 milliarder kroner.

Det gir en snittkostnad på 3.589 kroner per hode. Frikortordningen sørger for at staten dekker utgiftene ut over 1.840 kroner på medisiner på blåresept.

Totalt omsatte apotekene for 23,4 milliarder kroner i 2010. Men inflasjon gjør at veksten er i ferd med å snu for bransjen.

– Særlig på grunn av en stadig større andel rimelige kopilegemidler, har det de siste årene vært en reell reduksjon i omsetningen av legemidler, sier Apotekforeningens direktør Oddbjørn Tysnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hedmark på dagsdose-toppen

Mest penger på legemidler brukes i Oslo, målt både totalt og per innbygger. Men en del av dette skyldes at mange av de mest kompliserte og kostbare behandlingene utføres ved sykehusene i Oslo, selv om pasienten holder til et annet sted.

Om vi ser bort fra Oslo, er det østfoldingene som bruker mest penger på legemidler. Snaut 4.000 kroner brukes av og på fylkets innbyggere. Hakk i hæl følger Troms og Hedmark.

I den andre enden av skalaen er Akershus, Finnmark og Sogn og Fjordane, med så vidt over 3.000 kroner hver. Færrest kroner brukes i Akershus, men det kan igjen skyldes at innbyggerne ofte bruker apotek i Oslo, mener Apotekforeningen.

Når man ser på antallet doser som inntas, er det Hedmark som topper etter at de passerte 2009-«vinneren», Østfold. 1,72 daglige doser på hver innbygger er fasit, med Østfold (1,66), Oppland (1,64), Nordland (1,57) og Telemark (1,56) på de neste plassene. Hedmarkingene bruker 35 prosent flere doser enn landssnittet.

Dyrt med revmatisme

Det er i Oslo det brukes færrest doser (1,25 per dag) – tross at det var her pengesummene var høyest. Fylkene nærmest er Sør-Trøndelag, Akershus og Rogaland (alle 1,28).

Medisinene som nordmenn svir av mest penger på er midler mot revmatisme. Nummer én, to og tre på omsetningstoppen er av denne typen: Enbrel, Humira og Remicade. Dette er en trio som er dyr. For selv om færre enn 15.000 pasienter bruker midlene, ble de omsatt for totalt 1,2 milliarder kroner.

Også røykeavvenning bruker nordmenn enorme summer på. 173,9 millioner norske kroner gikk i fjor til tyggegummi og andre legemidler som inneholder nikotin.

Seks av de ti mest brukte legemidlene er til behandling av sykdommer relatert til hjerte og blodomløp. Nesten 400.000 personer bruker det blodfortynnende legemiddelet Albyl-E, mens nærmere en halv million bruker de kolesterolsenkende legemidlene simvastatin og atorvastatin.

– Ikke overpris

Men tross de mange milliardene som brukes, mener Apotekforeningen bestemt at vi ikke på noen måte betaler overpris.

De viser til en undersøkelse om legemiddelpriser som Helsedepartementet tok initiativ til i 2008, og som er gjentatt i 2009 og 2010. Der kom det fram at prisene på legemidler i Norge er lave sammenlignet med land i Nord-Europa.

– Dette viser at staten har full kontroll på veksten i legemiddelutgiftene. På den andre siden tjener apotekene nå så lite på salg av reseptlegemidler at det over tid kan få negative konsekvenser for helsetilbudet, sier Oddbjørn Tysnes, konstituert administrerende direktør i Apotekforeningen.

Et av de viktigste tiltakene for å holde legemiddelutgiftene lavest mulig, er prissystemet som gjelder for mange av kopilegemidlene. Dette trinnprissystemet fører til at legemidler får et snittkutt på pris på omtrent 75 prosent når det kommer kopilegemidler på markedet. (ANB)

Annonse
Annonse