JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til anonyme varslere

Ledere i store bedrifter vil ikke gi ansatte mulighet til å varsle anonymt om kritikkverdige forhold.

Saken oppsummert

LO reagerer og oppfordrer til økt tilrettelegging av anonym varsling.

En undersøkelse analyseselskapet Skala har gjennomført i 30 store selskaper for datasikkerhetsselskapet Kantega viser at bedriftslederne ikke vil åpne for anonyme varslere, men vil vite hvem det er som varsler.

– 13 av 30 bedrifter sier at personlig oppmøte er det beste når ansatte skal varsle om kritikkverdige forhold i bedriften. 15 ønsker varsling på telefon eller e-post, sier produktansvarlig i Kantega, Ingunn Moen, til Dagsavisen.

Datasikkerhetsselskapet har utviklet et nettbasert varslingssystem som gjør at ingen ser hvem som har sendt varselet, dersom varsleren foretrekker å være anonym.

Ønsker åpen bedriftskultur

Arbeidsgiverne har en lovpålagt plikt til å lage rutiner for intern varsling av kritikkverdige og ulovlige forhold. Undersøkelsen viser at bedriftene nesten utelukkende satser på åpne systemer.

– Bedriftene sier at de ønsker en åpen bedriftskultur og har derfor bevisst valgt bort muligheten til å varsle anonymt. De begrunner dette blant annet med en frykt for at anonyme varsler kan være ufullstendige, og at mangel på kontakt med varsleren kan føre til at ledelsen ikke får nok informasjon til å få ordnet opp i det som eventuelt måtte være feil, sier Moen.

Informasjon viktigst

Fagsjef Ketil Karlsen i LO-forbundet Industri Energi mener man bør ta konsekvensen av at folk ikke tør å si fra, og mener dagens åpne varslingssystemer ikke er gode nok.

– Arbeidstakere må ha mulighet til å si fra om ulovlige og kritikkverdige forhold uten å bli gjenkjent. Altfor mange velger å tie med forhold det burde vært varslet om, i frykt for egen jobb og yrkeskarriere, sier Karlsen, som er HMS-fagsjef for Offshore-sektoren.

Svært få av bedriftene som er med i undersøkelsen har erfaring med varslere og sier at varsling er noe som forekommer sjelden.

– Det kan selvsagt være fordi arbeidsforholdene er som de skal, og at det ikke er behov for å si fra. Men vi vet ikke hvor mange som lar være å varsle, eller som finner seg en annen jobb, fordi omkostningene ved å si fra blir for store, sier Karlsen. (ANB)

Warning