300 nye tilrettelagte arbeidsplasser for mennesker med lettere utviklingshemming
Anja har grått sine tårer og vært fortvilet. Nå er hjertesaken hennes tatt inn i nasjonalbudsjettet
Anja Haraldstad møtte Erna Solberg i fjor – og ble hørt. Nå får landet 300 nye tilrettelagte arbeidsplasser for mennesker med lettere utviklingshemming.
Som tillitsvalgt på vekstbedriften Asker Produkt AS er det Anja Haraldstads hjertesak å jobbe for flere tilrettelagte arbeidsplasser.
Sissel M. Rasmussen
aslak@lomedia.no
I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å gi 15 millioner kroner til VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid). Det betyr 300 nye tilrettelagte arbeidsplasser for folk med lettere utviklingshemming. Dermed slipper statsminister Erna Solberg (H) å få en sint telefon fra Anja Haraldstad. Nå har nemlig politikerne lyttet.
– Jeg har grått mine tårer og vært veldig fortvilet, men nå er jeg bare glad. Det kan virke som om jeg er blitt hørt. Det er jo helt fantastisk, sier Haraldstad til FriFagbevegelse.
ph
Lang vei å gå
Som tillitsvalgt på vekstbedriften Asker Produkt AS er det hennes hjertesak å jobbe for flere tilrettelagte arbeidsplasser. Allerede i oktober i fjor fortalte hun statsministeren at det hastet.
Der er rundt 10.000 tilrettelagte arbeidsplasser i Norge, men det er altfor lite, ifølge Haraldstad. To av tre med lettere utviklingshemning har verken jobb eller dagtilbud. Mange av dem er unge.
– Regjeringens forslag om å styrke VTA-tilbudet med 300 nye arbeidsplasser er en god start, men veien fram til målet er fremdeles lang. Det er mange som trenger en jobb å gå til, men som bare sitter hjemme uten å foreta seg noe. For dem er det en fortvilet situasjon, forteller Haraldstad.
– Jeg har vært sint og oppgitt over at det er så mange som faller utenfor og ikke blir inkludert i arbeidslivet. Men endelig skjer det noe. Jeg har virkelig kjempet for denne reaksjonen, sier hun.
Inn i et arbeidsfellesskap
I andre halvdel av 2019 ønsker regjeringen å styrke innsatsen overfor personer som enten mottar uføretrygd eller som i nær framtid ventes å få innvilget uføretrygd, ifølge revidert nasjonalbudsjett. Dette er tiltak for varig tilrettelagt arbeid.
Det gjøres ved å vri noe av ressursene fra andre arbeidsmarkedstiltak til VTA. Ifølge Høyres Heidi Nordby Lunde er grepet i revidert en historisk satsing på personer som av ulike grunner har havnet utenfor arbeidsplassen gjennom VTA-ordningen.
– Nå kan enda flere deltakere bli brakt ut av isolasjon og inn i et arbeidsfellesskap. Å bidra til samfunnet gir selvfølelse og verdighet, sier partiets arbeidspolitisk talsperson til FriFagbevegelse.
Antallet plasser til dem som faller utenfor det vanlige arbeidslivet har økt med dagens regjering – fra 9.300 i 2013 til dagens 11.000, ifølge Venstre-nestleder Terje Breivik.
– Denne omdisponeringen av midler vil gi flere muligheten til å ta del i arbeidslivet, sier han.
– Da Venstre gikk i regjering i fjor, var inkluderingsdugnaden det første løftet vårt. VTA-plasser handler om å få med dem som har den høyeste terskelen inn i arbeidslivet. Det betyr at vi får flere i jobb, men ikke minst at hver enkelt får en mer meningsfull hverdag og et bedre liv, påpeker han.
ph
Kampsak for KrF
Tilbakemeldinger fra Nav og funksjonshemmedes organisasjoner tyder på at det fortsatt er et udekket behov for plasser i VTA-ordningen. Denne satsingen kan redusere ventetiden.
– For KrF er det et viktig menneskeverdspørsmål å legge til rette for at alle skal få brukt sine evner. Flere VTA-plasser har lenge vært en kampsak for oss. Dette er et målrettet tilbud til dem som trenger en tilrettelagt arbeidsplass og en inngang inn i arbeidslivet, sier KrFs Geir Toskedal.
Anja Haraldstad har jobbet i Asker Produkt AS i 17 år. Hun var i bakeriet før, men trengte forandring og begynte som kjøkkenassistent i kantina til Wartzilia. Der har hun fått god opplæring tatt flere fagprøver. Arbeidslederen beskriver hun som hjelpsom. Også på de dagene som er litt tunge.
– Jeg sliter med angst og depresjoner. Det er mange som gjør det, og for oss er det kjempeviktig å ha en jobb å gå til, forteller hun.