Pensjon
Erlend kan miste fiskerpensjonen: – Dette er bare trist
Fiskerne på dekk står i fare for å miste sin særskilte pensjonsordning.
Fisker Erlend Otlo er skuffet over regjeringens forslag.
Privat
Saken oppsummert
tri.nguyen@lomedia.no
Regjeringa la i går fram et forslag til Stortinget om at pensjonstrygden for fiskere skal lukkes for nye medlemmer, og på sikt avvikles.
– Det er en trist dag for norske fiskere. Å frata fiskere en pensjonsordning, uten å erstatte den med noe annet er uforståelig, sier fiskeren Erlend Otlo.
Fiskerpensjonen er en pensjon som gjør at eldre fiskere kan nedtrappe yrkesaktiviteten etter et langt og hardt arbeidsliv.
Mellom 60–67 år kan en fisker motta rundt 200.000 hvert år fra pensjonsordningen.
Det er denne ordningen som regjeringen nå vil avvikle.
– Jeg har ikke ord. Jeg synes dette er særlig urettferdig, da det bare er oss fiskere på dekk som mister pensjonsordningen. Resten av mannskapet på fiskefartøyet har sjømannspensjon, noe vi ikke får, sier Otlo.
Gammel ordning
Regjeringen mener at dette er en gammel ordning som ga mening i sin tid, men samfunnet har endret seg.
– Fiskere vil tjene på å bli likebehandlet med andre selvstendig næringsdrivende. I dag finnes det ordninger som gjør at fiskere kan sikre seg en god og mer forutsigbar pensjon, der den årlige opptjeningen kan tilpasses den enkeltes ønsker og behov, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
– Diskriminerende
Å legge ned fiskerpensjonen uten å ha et alternativ, er en form for diskriminering av arbeidstakere, advarer Sjømannsforbundets spesialrådgiver Johnny Hansen.
– Avvikling innebærer en form for forskjellsbehandling av arbeidstakere på samme arbeidsplass, i strid med Likestillings- og diskrimineringsloven, sier Hansen.
I et partssammensatt utvalg var det bare Norsk Sjømannsforbund (NSF) som mente at fiskerne skulle ha en lovbestemt pensjonsordning, mens Fiskarlaget, Kystfiskarlaget, Fiskebåt og Pelagisk Forening mente at de ikke skulle ha en lovbestemt ordning.
– Det er trist at ikke fiskerne blir tatt mer seriøs. Det bør ikke være slik at en yrkesgruppe ikke skal få pensjon, når alle de andre om bord får det, sier NSFs forbundsleder Kurt Inge Angell.
– Må inkludere alle
NSF har fremmet forslag om at også fiskerne skal innlemmes i Maritim pensjonskasse, tidligere kjent som Sjømannspensjonen, i likhet med sjøoffiserene og de andre om bord.
Argumentet mot dette er at fiskerne er selvstendige næringsdrivende, og at de som andre næringsdrivende må ordne slike ordninger på egen hånd.
– Slik jeg forstår har all personell som er innlemmet i Maritim pensjonskasse status som selvstendig næringsdrivende på en fiskebåt, likevel er de automatisk innlemmet i en offentlig pensjonsordning, sier Hansen.
Han mener at mannskap på fiskefartøy er like mye arbeidstakere som ansatte i en fiskeindustribedrift, det er kun når det kommer til spørsmål om skatter og avgifter at de regnes som selvstendig næringsdrivende.
– Fiskerne er vår eneste yrkesgruppe som har denne statusen, formelt setter det dem i en særstilling, men reelt er det ikke tvil om at de er helt alminnelige arbeidstakere, sier Hansen til Kyst og Fjord.
Alle mot én
NSFs spesialrådgiver var den eneste som stemte imot, da den statlig oppnevnte arbeidsgruppa før jul anbefalte avvikling av «Garantikassen for fiskere», kjent som fiskerpensjonen.
– I utvalget var jeg var den eneste som representerte arbeidstakersida, mens de andre representerte arbeidsgiverne, de som måtte betale for en ny ordning. Følgelig havnet jeg i kraftig mindretall.
NSFs Johnny Hansen, mener man må ha et alternativ før man avvikler fiskerpensjonen.
Tri Nguyen Dinh
Hansen skjønner at arbeidsgiver ikke vil ha denne kostnaden, men å stryke utgiftsposten og løpe fra ansvaret for en hel yrkesgruppe, blir for lettvint.
Han synes forslaget regjeringen har lagt fram er skuffende.
– Mindre relevant
Sturla Roald i Fiskebåt påpeker at fiskerpensjonsordningen i sin tid var for å muliggjøre nedtrapping av arbeidsinnsatsen noen år tidligere. Men i dag er yrket mindre krevende, det gjør også ordningen mindre relevant.
– Nye fiskefartøy, mindre manuelt arbeid, nye turnusordninger og strengere krav til arbeidsmiljø gjør at arbeidshverdagen til fiskere ikke er like krevende i dag. Derfor er ordningen mindre relevant, sier Roald.
Ordningen skulle være selvfinansierende, men har lenge gått i underskudd.
I 2020 gikk likviditetsfondet, som ga tilskudd til ordningen, tom. Dermed inntrådte statsgarantien og departementet skrudde opp avgiftene.
– Når ordningen har blitt vesentlig dyrere for både rederi og mannskap og samtidig mindre relevant, så stiller Fiskebåt seg positive til å lukke ordningen, sier Roald.
– Men blir det ikke forskjellsbehandling når bare deler av mannskapet har en tidligpensjonsordning?
– I den grad man skal ha likebehandling, bør man heller vurdere en lukking av sjømannspensjonsordningen for hele mannskapet på fiskefartøy, mener Roald.
Kan slå dårlig ut
For de fleste er pensjon noe som staten tar fra lønna din gjennom arbeidslivet, og som du skal leve av når du ikke lenger er i arbeid.
Pensjonsekspert i Sjømannsforbundet, Hellen Solhaug, forteller at nedleggelse av fiskerpensjon betyr at fiskere på eget initiativ må opprette en ordning.
– Dette kan slå veldig dårlig ut hvis en fisker først i 50-årene skjønner at hen skulle startet med å spare siden hen var i 20-årene, sier Solhaug.
Dersom fiskerpensjonen lukkes 1. januar 2026, vil de som er under 50 år og allerede inne i ordningen få en pensjonsalder på 62 år.
De som er født i 1976 og senere får da utbetalt pensjon i bare fem år, mens de er mellom 62 – 67, opplyser Solhaug.
Det er forventet at en lukking av pensjonstrygden for nye medlemmer vil føre til underskudd i ordningen i tiden framover.
Regjeringens forslag innebærer at det forventede underskuddet som følger av lukkingen, skal finansieres av staten, i stedet for en videre økning av medlemspremien og omsetningsavgiften.
Når saken skal behandles av Stortinget er ennå uklart.


Nå: 0 stillingsannonser