Skammelig regelrytteri
Sent i går kveld ble papirløse Maria Amelie pågrepet av politiet som forbereder snarlig utsendelse. Hvis det skjer, vil hennes navn for alltid bli relatert til regjeringens skammelige regelrytteri.
nina.sandaas@lomedia.no
Uten å kjenne detaljene i bakgrunnen til Maria Amalie eller å ha lest hennes bok fra sist høst om hvordan det er å leve ulovlig i Norge, er det lov å mene noe om saken, om rent menneskelige hensyn er ivaretatt eller ikke, og om hvordan pågripelsen skjedde.
Mange mennesker er blitt opprørt over hvordan politiets utlendingsenhet gikk fram, da fem politifolk grep henne utenfor Nansen-skolen på Lillehammer og tok henne med til utlendingsinternatet på Trandum. Nansen-skolens rektor, Dag Hareide, sier han skammer seg over å være norsk. Amnesty Internationals generalsekretær i Norge reagerer skarpt.
Maria Amelie var mindreårig, da hun og foreldre la på flukt fra Kaukasus og det de opplevde som forfølgelse og trusler mot sine liv. Reisen gikk først til Finland i 2000 der de etter to år fikk avslag på søknad om opphold. Samme skjebne fikk deres søknad i Norge og anken ble deretter avvist i domstol i 2004. Siden den gang har både Maria Amalie og foreldrene levd uten oppholdstillatelse eller noen rettigheter. Maria har gått videregående i Norge og fullført en master i teknologi og vitenskap ved NTNU i Trondheim. Det handler med andre ord om en ressurssterk jente som Norge har bruk for.
Det er likhet for loven i Norge. Alle utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, må regne med å bli returnert, understreker statssekretæren i Justisdepartementet. Der i gården var man kjent med pågripelsen i forkant.
Advokaten til Maria Amelie mener at myndighetene legger for lite vekt på enkeltmennesket. Han sier at den papirløse 25-åringen aldri er blitt intervjuet av myndighetene om sin sak. Hennes sak er blitt behandlet som en del av morens sak. Etter hans mening er avgjørelsen om å sende henne ut av Norge tatt på et juridisk uriktig grunnlag. Advokaten mener saken er så spesiell at hun bør få bli i landet. Han mener at regjeringen legger for stor vekt på beskytte eget system.
Dessverre er det ikke første gangen det skjer. Den såkalte MUF-gruppen (Midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening) som består av kurdere fra Irak er blitt kasteballer i et hårreisende system. Forskjellige regjeringer og statsråder har gitt gruppa på et par hundre personer oppholdstillatelse, for så å trekke den tilbake, gi nytt opphold på humanitært grunnlag og trekke tilbake. Underveis er mange tvangsutsendt, andre går på sitt tolvte år uten avklaring. Mange av disse menneskene er uten et ansikt for oss eller oppfattes som tall i Justisdepartementets statistikk over alle de tusener som returneres hvert år. De fortjener større oppmerksomhet.
Maria Amelie har fortalt om sitt ulovlige liv, hun har gitt denne gruppen et ansikt og har engasjert tusenvis som allerede har dannet støttegruppe for henne på Facebook. I ettermiddag kl 17 er det tillyst demonstrasjoner for hennes sak i Bergen, Trondheim og utenfor Justisdepartementet i Oslo. Situasjonen er akutt, da Maria Amelie vil bli fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Det er virkelig å håpe at tingretten sikrer at 25-åringens nye søknad i det minste får en individuell behandling. Noe annet er hårreisende i en rettsstat.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø