JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Offentlig sektor dårligst i lærling-klassen

LO mener underskuddet av lærlingplasser gir lavere rekruttering til yrkesfag og ser hele spørsmålet i sammenheng med både sosial dumping og NAVing. Tor-Arne Solbakken tror det vil hjelpe mye om offentlig sektor blir flinkere på å ta inn lærlinger.
PÅ PLASS: LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken deltar gjerne i Torbjørn Røe Isaksens toppledermøte om lærlinger. Han holdt også et introduksjons-foredrag før de ulike bordene gikk inn i debatt. T.h. Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

PÅ PLASS: LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken deltar gjerne i Torbjørn Røe Isaksens toppledermøte om lærlinger. Han holdt også et introduksjons-foredrag før de ulike bordene gikk inn i debatt. T.h. Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken var til stede under gårsdagens toppmøte om fag- og yrkesopplæring på Økern. Nestlederen full av lovord om fagarbeidere her til lands.

– Norske fagarbeidere har kompetansen og produktivitet nesten ingen andre fagarbeidere har. Det er et veldig bra nivå, sier han.

Les også: Torbjørn Røe Isaksen stresser med lærlingmål

Les også: – Kan ikke si «one size fits all», sier NHOs Kristin Skogen Lund

Han setter problemstillingen med få lærlingplasser i sammenheng med dårlig rekruttering.

– Du klarer ikke få en ungdom til å ta utdanning hvis du sier «er du heldig får du de siste to årene av utdanningen også, men det kan vi ikke garantere». Vi trenger flere lærlingplasser!

Utover det mener han det ikke finnes noen kjappe svar, men at det finnes mange småting som kan justeres til det bedre. De ulike partenes innflytelse må styrkes. Solbakken etterlyser for eksempel deltakelse fra partenes side i styrene til opplæringskontorene. Prøvenemnder og klagenemnder må få økt kompetanse.

– Offentlig dårligst i klassen

Han tillater seg videre å tilbakevise overfor dem som påstand at økte lærlingtilskudd ikke har noen effekt. LO ser for seg at lærlingtilskuddet økes og at det bør vurderes en felles innbetalingsordning til lærlingplasser, som vil gi bedriftene motivasjon til å ta inn lærlinger.

– Dette med at økt lærlingtilskudd ikke har hjulpet, tror jeg ikke holder mål. Det beløpet har vært såpass beskjedent. Vi som husker tilbake, vet at dealen var at tilskuddet skulle dekke inn kostnaden ved å ta inn en skoleelev. Og der er det et etterslep, fastslår Solbakken.

Solbakken mener offentlig sektor kan stille opp langt bedre. Fra før finnes det eksempler på kommuner og fylker som stiller lærlingkrav til leverandører og underleverandører. Bra, men det er fortsatt mye mer å gå på, ifølge Solbakken. Staten bør i langt større grad ta inn lærlinger selv.

– Offentlig sektor er dårligst i klassen. Alle andre enn forsvaret har strøket når det gjelder det å ta inn lærlinger.

Slår et slag for fagskolen

LO påpeker at det har vært begrensede motiverende faktorer til investering i yrkesrettede utdanningsløp, som blant annet kan ses i sammenheng med manglende kjennskap til fag- og yrkesopplæringen og at bedriftene de siste år har hatt stor tilgang til billig ufaglært utenlandsk arbeidskraft. Forbundet ser hele problemstillingen i sammenheng med sosial dumping.

Solbakken mener fagskolen bør synliggjøres og styrkes mer til fordel for den veletablerte videreutdanningen på høyskolenivå. En mer utviklet fagskole mener LO kan bidra til å styrke kompetansenivået i yrker i privat næring der det i dag ansettes mange ufaglærte og en strir med lavt kompetansenivå.

– Vi må synliggjøre og styrke fagskolen som karrierevei. Mor vil gjerne ha trygghet for sønnen, derfor er det samtidig viktig å ikke kutte muligheten til høyere utdanning. Slapp av, det er helt ufarlig, det betyr ikke at Blindern blir full av rørleggere.

Krav til sertifisering for flere yrkesgrupper kan være et verktøy som høyner yrkesstolthet og status hos fagutdanningene, mener forbundet. I tillegg håper LO å fort få på plass bedre systemer for godkjenning av utenlandsk yrkesfaglig utdanning, samt bedre tilgang til å kunne ta norsk fagbrev. Solbakken har ikke tro på NHOs forslag om praksisbrev-løsning for skoletrøtt ungdom.

– Gap fører til NAVing

Solbakken nevner også at han ønsker fjerning av gapet mellom ungdoms- og voksenretten til videregående opplæring, ettersom han mener personer uten dette står svakt på arbeidsmarkedet og har høy risiko for både svekket helse og uføretrygd.

Behovet for lærlingplasser må ses i sammenheng med at mange unge med lav kompetanse sliter med å få innpass i næringslivet, er blant poengene til LO,

– Det systemet der må det gjøres noe med, det er altfor mange som går på NAV og slører. Det er ikke mulig å bruke for mye penger på å få disse folkene inn i yrkesløp og vekk fra trygdeløp uten at det lønner seg. Det bør rett og slett flyttes fra driftsbudsjettet til investeringsbudsjettet.

Warning
Annonse
Annonse