PÅ PLASS: LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken deltar gjerne i Torbjørn Røe Isaksens toppledermøte om lærlinger. Han holdt også et introduksjons-foredrag før de ulike bordene gikk inn i debatt. T.h. Spekter-leder Anne-Kari Bratten.
Leif Martin Kirknes
– Offentlig sektor dårligst i lærling-klassen
LO mener underskuddet av lærlingplasser gir lavere rekruttering til yrkesfag og ser hele spørsmålet i sammenheng med både sosial dumping og NAVing. Tor-Arne Solbakken tror det vil hjelpe mye om offentlig sektor blir flinkere på å ta inn lærlinger.
Leif.kirknes@lomedia.no
LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken var til stede under gårsdagens toppmøte om fag- og yrkesopplæring på Økern. Nestlederen full av lovord om fagarbeidere her til lands.
– Norske fagarbeidere har kompetansen og produktivitet nesten ingen andre fagarbeidere har. Det er et veldig bra nivå, sier han.
Les også: Torbjørn Røe Isaksen stresser med lærlingmål
Les også: – Kan ikke si «one size fits all», sier NHOs Kristin Skogen Lund
Han setter problemstillingen med få lærlingplasser i sammenheng med dårlig rekruttering.
– Du klarer ikke få en ungdom til å ta utdanning hvis du sier «er du heldig får du de siste to årene av utdanningen også, men det kan vi ikke garantere». Vi trenger flere lærlingplasser!
Utover det mener han det ikke finnes noen kjappe svar, men at det finnes mange småting som kan justeres til det bedre. De ulike partenes innflytelse må styrkes. Solbakken etterlyser for eksempel deltakelse fra partenes side i styrene til opplæringskontorene. Prøvenemnder og klagenemnder må få økt kompetanse.
– Offentlig dårligst i klassen
Han tillater seg videre å tilbakevise overfor dem som påstand at økte lærlingtilskudd ikke har noen effekt. LO ser for seg at lærlingtilskuddet økes og at det bør vurderes en felles innbetalingsordning til lærlingplasser, som vil gi bedriftene motivasjon til å ta inn lærlinger.
– Dette med at økt lærlingtilskudd ikke har hjulpet, tror jeg ikke holder mål. Det beløpet har vært såpass beskjedent. Vi som husker tilbake, vet at dealen var at tilskuddet skulle dekke inn kostnaden ved å ta inn en skoleelev. Og der er det et etterslep, fastslår Solbakken.
Solbakken mener offentlig sektor kan stille opp langt bedre. Fra før finnes det eksempler på kommuner og fylker som stiller lærlingkrav til leverandører og underleverandører. Bra, men det er fortsatt mye mer å gå på, ifølge Solbakken. Staten bør i langt større grad ta inn lærlinger selv.
– Offentlig sektor er dårligst i klassen. Alle andre enn forsvaret har strøket når det gjelder det å ta inn lærlinger.
Slår et slag for fagskolen
LO påpeker at det har vært begrensede motiverende faktorer til investering i yrkesrettede utdanningsløp, som blant annet kan ses i sammenheng med manglende kjennskap til fag- og yrkesopplæringen og at bedriftene de siste år har hatt stor tilgang til billig ufaglært utenlandsk arbeidskraft. Forbundet ser hele problemstillingen i sammenheng med sosial dumping.
Solbakken mener fagskolen bør synliggjøres og styrkes mer til fordel for den veletablerte videreutdanningen på høyskolenivå. En mer utviklet fagskole mener LO kan bidra til å styrke kompetansenivået i yrker i privat næring der det i dag ansettes mange ufaglærte og en strir med lavt kompetansenivå.
– Vi må synliggjøre og styrke fagskolen som karrierevei. Mor vil gjerne ha trygghet for sønnen, derfor er det samtidig viktig å ikke kutte muligheten til høyere utdanning. Slapp av, det er helt ufarlig, det betyr ikke at Blindern blir full av rørleggere.
Krav til sertifisering for flere yrkesgrupper kan være et verktøy som høyner yrkesstolthet og status hos fagutdanningene, mener forbundet. I tillegg håper LO å fort få på plass bedre systemer for godkjenning av utenlandsk yrkesfaglig utdanning, samt bedre tilgang til å kunne ta norsk fagbrev. Solbakken har ikke tro på NHOs forslag om praksisbrev-løsning for skoletrøtt ungdom.
– Gap fører til NAVing
Solbakken nevner også at han ønsker fjerning av gapet mellom ungdoms- og voksenretten til videregående opplæring, ettersom han mener personer uten dette står svakt på arbeidsmarkedet og har høy risiko for både svekket helse og uføretrygd.
Behovet for lærlingplasser må ses i sammenheng med at mange unge med lav kompetanse sliter med å få innpass i næringslivet, er blant poengene til LO,
– Det systemet der må det gjøres noe med, det er altfor mange som går på NAV og slører. Det er ikke mulig å bruke for mye penger på å få disse folkene inn i yrkesløp og vekk fra trygdeløp uten at det lønner seg. Det bør rett og slett flyttes fra driftsbudsjettet til investeringsbudsjettet.
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
Kronikk
Privat
Er jeg dum som et brød som valgte jobben jeg har?
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
Hanna Skotheim
– Det er noe som ikke stemmer når du får et brev du ikke forstår
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash