JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffstreik

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

---------------------------------

Streik som gjennomføres enten for å presse en bedrift til å inngå tariffavtale eller for å presse gjennom krav i forbindelse med revisjon av en tariffavtale.

Det er bare i disse situasjonene at en lovlig tariffstreik kan gjennomføres. Både arbeidstvistloven /tjenestetvistloven og hovedavtalene fastslår at så lenge en tariffavtale gjelder, skal det herske arbeidsfred.

Prosedyren for å iverksette en lovlig streik i forbindelse med en tariffrevisjon er omfattende:

• Først må den gamle tariffavtalen sies opp, normalt med tre måneders varsel.

• Hvis forhandlinger ikke fører fram, må det leveres streikevarsel (plassoppsigelse) senest 14 dager før en streik iverksettes. I denne perioden skal mekling forsøkes.

• Seneste fire dager før en streik iverksettes må det leveres varsel om iverksetting av konflikt (plassfratredelse). Dette er en detaljert oversikt over hvilke av de medlemmene man har sagt opp plassene for som vil bli tatt ut i streik fra starten av konflikten.

• For ikke å komme i konflikt med bestemmelsene om fredsplikt i tariffperioden må prosessen «times» slik at streik ikke iverksettes før den gamle tariffavtalen er utløpt.

Hvis bare en del av de medlemmene forbundet har sagt opp plassene for er tatt ut i streik fra starten av, kan streiken trappes opp ved at det leveres nytt varsel om iverksetting med fire dagers frist.

Ønsker man å utvide konflikten til områder der plassene ikke er sagt opp, må man begynne forfra med ny plassoppsigelse og 14 dagers frist. En konflikt kan også utvides ved at fagorganiserte som er omfattet av andre tariffavtaler enn den det er konflikt om tas ut i sympatistreik.

LES MER: Tradisjonsrikt kampvåpen

Gjelder konflikten et krav om å få en bedrift/virksomhet til inngå tariffavtale, er prosedyren den samme – bortsett fra at det naturlig nok ikke er noen gammel tariffavtale å si opp.

LOs vedtekter fastslår at ingen forbund kan gå til plassoppsigelse eller varsle iverksetting av konflikt uten av dette er godkjent av LOs sekretariat.

---------------------------------

Tilbake til forsiden av tariffleksikonet

Tilbake til forsiden av Frifagbevegelse.no

Warning
Annonse
Annonse