JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilsvar fra Sjømat Norge

FriFagbevegelse/Rørsla stilte følgende spørsmål til Sjømat Norge:

ida.karine.gullvik@lomedia.no

– Har sjømatnæringa en god nok sikkerhetskultur for dykkerne sine?

– Følger bedriftene opp at dykkefirmaene de gir oppdrag ivaretar sikkerheten til dykkerne godt nok?

– I etterkant av flere dødsfall, bla. i kamskjellnæringa, hva gjør dere for å bedre sikkerheten for dykkerne?

– Flere dykkere forteller om at de har gjort oppdrag for selskaper som viser lite forståelse for begrensninger innen dykketider og bruk av dykkerflagg (dvs. at båtmotorer starter selv om det er dykkere under vann). Har de ansatte på oppdrettsanlegg (eller tilsvarende) for lite kunnskap om dykking og sikkerhet?

– En av dykkerne jeg snakker med sier at han mener flere oppdragsgivere ser på dykkerne bare som «en kostnad» eller «et verktøy». Har dere noen kommentar til denne påstanden?

Maritim Fagsjef Arild Rød svarer følgende på e-post:

«Det er ikke mange årene siden Sjømat Norge åpnet for medlemskap for serviceselskap i havbruket. Det inkluderer de som leverer dykkerservice. Siden den gang har vi fått både rederi og landbaserte bedrifter som medlemmer. Jeg mener at økt organiseringsgrad gir bedret oversiktlighet, noe som igjen øker muligheten for et mer målrettet sikkerhetsarbeid.

De siste par årene har vi vært engasjert på mange områder innen dykking. Jeg føler at vi bl.a. har fått et godt samarbeid med både Arbeidstilsynet og Sjøfartsdirektoratet og vi sitter som medlem i Arbeidstilsynets referansegruppe for innaskjærs dykking.

Sikkerhetskultur er ferskvare. Den må det jobbes med kontinuerlig, og min klare oppfatning er at dette tas på største alvor blant våre medlemmer i sjømatnæringen. Den viktigste jobben gjøres uansett ute i bedriftene. Fjorårets dykkerkonferanse som vi var medarrangør for, og som var den første konferansen for innaskjærs dykking (kommer sannsynlig vis fast hvert andre år), samt sjekklisten til hjelp ved bestilling av dykkertjenester, er blant våre bidrag til å sette fokus på sikkerheten for dykkerne.

Jeg mener at Sjømat Norge, som har medlemmer blant både tilbydere og kjøpere av dykkertjenester, er i en unik situasjon for å bidra til økt kunnskap og bevissthet i dykkersikkerheten. Sjekklisten for kjøp av dykkertjenester er et resultat av nettopp samarbeidet mellom oppdretter og tilbyder. Når vi først har engasjert oss på dette området mener vi alvor. Gjennom vårt engasjement skal vi være kunnskapsformidler og bidra til at våre medlemmer får riktige vilkår for en sunn og god drift med gode rammer for sikkerheten.»

Du kan lese mer om Sjømat Norges tiltak for å sikre dykkere på deres nettsider her: https://sjomatnorge.no/trygg-dykking-hos-deg/ og her: https://sjomatnorge.no/oppretter-tariffavtale-for-yrkesdykkere/

Warning
Annonse
Annonse